Sajnálom nagyon, hogy szinte egy időben kerül megrendezésre a Ferencváros Leverkusen elleni EL-visszavágója, illetve a Sepsi OSK sorsdöntő bajnokija az FCU Craiova 1948 ellen.

Jómagam ugyan nem igazán követem heti rendszerességgel a román élvonal eredményeit, azért a székely csapat szereplésére igyekszem odafigyelni. Ugyebár a soron következő, csütörtök esti bajnokijuk kvázi egy újrajátszás lesz a Craiova 1948 ellen. Történt ugyanis, hogy a január 29-ei meccsüket a 26. percben a vendégdrukkerek magyarellenes rigmusai miatt félbe kellett szakítani, s utólag papíron 3:0-lás Sepsi győzelmet írt jóvá a szövetség.

Azonban a történet itt sajnos nem ért véget, s bár nem követtem részletekbe menően a fejleményeket, de kiderült, hogy pár napja mégis úgy döntöttek az illetékesek, hogy a mérkőzést újra kell játszani.

Aki a sztoriról bővebben szeretne tájékozódni - bár nem hiszem, hogy lenne köztünk olyan, aki nem olvasott volna érintőlegesen róla -, az a főoldalon részletesebb írást olvashat a FCSB elleni, múlt vasárnapi mérkőzés előzetesében, melyen sajnos 1:0-lás vereséget szenvedett az OSK.

Mindezek mellett a csütörtök esti, várhatóan parázs csörte további pikantériája, hogy a gyakorlatilag a szemben álló felek között dől el, hogy melyikük kerül a bajnokság felső-, illetve alsóházi rájátszásába. Jelenleg a Craiova várhatja kedvezőbb pozícióból az összecsapást, hiszen egy pontos előnyük megtartásához egy döntetlen is elegendő számukra.

A Sepsi oldalán egyértelműen a hazai pálya előnye szól. A csapat egykori kapitánya, jelenleg sportigazgatója, Hadnagy Attila ezért bízik benne, hogy legalább hatezer szimpatizáns ott lesz a lelátókon, s belehajszolja a győzelembe a székely együttest. Ugyan a linkelt cikkben a klubvezető megjegyzi, hogy bár 2023-ban nem úgy muzsikál a szentgyörgyi gárda, ahogy várták, bíznak benne, hogy a szurkolók hathatós támogatásával kiérdemlik a szereplést a felsőházi rájátszásban.

További előnye lehet a szentgyörgyieknek, hogy elviekben vendégszurkolókat korábbi büntetés miatt nem engednek a stadionba. Aztán ki tudja, mennyire tudják őket kiszűrni majd a beléptetéskor.

Nem mellesleg a Sepsi otthon azért elég rágós falat lehet a Craiova számára. Ha minden igaz, utoljára még október végén kaptak ki a szentgyörgyi stadionban. Én mindenesetre féltem a székelyeket. Komoly ellenszélben kell játszaniuk a bajnokságban, s azzal, hogy elvették tőlük a 3:0-lás győzelmet, ki tudja mennyire viselte meg a csapatot mentálisan. Mindenesetre így alkalmuk nyílhat a pályán bizonyítani, hogy melyik a jobb csapat!

Annak ellenére, hogy nagyon szurkolok a székely gárdának a hatodik hely megszerzéséért, fogadási szempontból igyekszem objektív talajon maradni. Véleményem szerint, annak ellenére, hogy a Sepsi erősnek mondható otthon, az utóbbi időben rendre csődöt mond a védelmük még a hazai meccseken is. Nem egy alkalommal többször is megzörgették az ellenfelek Niczuly Roland hálóját, így meglepne, ha egy ennyire kiélezett mérkőzésen hibátlanul hozná le a 90 percet a védelem.

Nem mellesleg kétlem, hogy a románok ne lennének tudatában, milyen fontos, hogy most ne kapjanak ki. Azt pedig aligha hiszem, hogy ne számolnának azzal a forgatókönyvvel, hogy a Sepsi nem talál gólt.

Ezáltal meglepett, hogy az irodák viszonylag magas szorzón kínálják a mindkét csapat gólt szerez opciót, illetve a 2.5 overt is. Meglepne, ha egy unalmas 0:0-lal csordogálna le ez az ütközet. Véleményem szerint itt lesz adok-kapok minden téren, ezáltal egyik alakulat hálója sem marad érintetlen.

Tippem: szubjektív: 2:1-re nyer a Sepsi; objektív: 1:1-es döntetlen

ACS Sepsi OSK Sfântul Gheorghe - U Craiova 1948 SA: Mindkét csapat gólt szerez - Igen/Nem tipp