A hétvégét a holland Eredivisie 26. fordulójának nyitómérkőzésével, az FC Volendam - Fortuna Sittard találkozóval nyitom. A hazai csapattal egyszer már foglalkoztam az idén és tulajdonképpen azon az ominózus Ajax elleni edzőbuktató mérkőzésen kerültek a látókörömbe. Az akkori majdnem biztos kiesésre ítélt csapatból mostanra egy stabil kiesés ellen küzdő csapattá nőtték ki magukat, és ha folytatni tudják azt a tendenciát melyre az utóbbi időben beálltak, akkor tényleg reális esélyük van az egyenesági bennmaradásra az első osztályban. Mivel ellenfelük egy viszonylagos kényelmi pozícióban van velük szemben, ezért inkább a pályaválasztók felé billenteném a mai mérkőzésen a mérleg nyelvét.

Egy ilyen kis csapatnál, mint a Volendam, furcsa de igaz az a megállapítás, 2023-ban bevehetetlen erőddé emelték a kis ékszerdobozukat, a 6800 fő befogadására alkalmas Kras Stadiont. Négy győzelem és egy döntetlen hazai pályán az idei mérlegük, tehát a legkézenfekvőbb és "legegyszerűbb" módját választották a bennmaradásért folytatott harcnak. Ma is telt ház és jó hangulat fogadja majd Wim Jonk legényeit, akik közül csak az eltiltott Xavier Mbuyamba nem léphet majd pályára. Ott lesz viszont a pályán a narancssárgák ügyeletes gólvágója Daryl van Mieghem, aki góljaival és gólpasszaival sokat tehet tippünk zöldüléséhez.

Nem mondhatja mindezt el csapatáról a vendégcsapat szakvezetője Julio Velázquez. A limburgiak spanyol trénerének több kulcsjátékosát is nélkülöznie kell a mostani összecsapáson. Szinte biztos hogy hiányozni fog csapata teljes török kontingense, melyből a legnagyobb érvágást egyértelműen Burak Yilmaz hiánya jelenti majd. Az Ő góljai, gólpasszai, jelenléte szinte nélkülözhetetlen egy Fortuna Sittard szintű középcsapatban. Most hat pont az előnyük a Volendammal szemben, viszont nem vagyok benne biztos, hogy a mostani 90 perc végére ez nem csökken majd háromra.

Egymás elleni eredményeik arra engednek következtetni, hogy ebben a párosításban döntő faktor a hazai pálya. Egy lebiztosított tippel én is ezt a dominanciát támogatom.

FC Volendam - Fortuna Sittard: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp