Startol a 2023-mas U21-es Junior kézilabda világbajnokság. Ahogy mondjuk a most zajló párhuzamos női kosár Eb-n, itt is két helyszínen küzdenek a csapatok, ill. két ország több városában. Görögország és Németország a két hazai együttes, de egész egzotikus mezőny gyűlt össze.

Pl. egy jó Egyiptom-Kuba összecsapás, ahol a bukik természetesen Egyiptom sikerét várják. Én is, meg kb mindenki, és szerintem ez nem is lehet kérdés.

Egyiptom jó, és jó minden korosztályban. 2021-ben a covid miatt storno volt, előtte viszont pl. a csoportban olyan csapatokat előzött meg, mint Svédország vagy Franciaország és Dél-Korea. Egyiptom ontotta a gólokat a csoportban, és igazi uptempo, run and gun kézit játszott, mert azért kapott is bőven. Fura módon ott kapott sok gólt, ahol sokat is dobott, pl. Nigéria ellen 30-at, ahol meg kellett védekezni, ott védekezett is.

Viszont amikor érezték a flow-t az egyiptomi srácok, amikor tudták, hogy dobnak 35-40, vagy még annál is több gólt, akkor nem nagyon érdekelte őket, hogy kapnak is. A 9 meccsükből akkor egyszer maradtak 30 gól alatt, szóval tényleg nagyüzemi termelés ment. Nyílván más korosztály, de ttől még a felfogás hasonló lesz. Otthon, Afrikában a kvalin 40-40-39 dobott gól a csoportban,majd 33 és 35 az egyenes kieséses szakaszban. Pedig ott játszottak lassabb tempót erőltető csapatok ellen is.

Kuba kézijéről keveset tudunk, elég zárt ország, bajnokság. Viszont azt tudjuk, hogy ott az alapok megvannak, a genetika adott. Carlos Perez, Ivo Diaz, csak a két honosított srác, meg megannyi röplabdás, azért arrafelé a genetika adott. Laza izomzatú, magasat ugró srácok, Kuba is uptempót játszik, nem szöszmötöl, persze sok hibával. De mivel nincs szöszmötölés, vagy gólt dobnak, vagy egy turnover, és dob Egyiptom. Nyílván mivel utánpótlás csapatok, kb nulla, láthatatlan felkészüléssel, így van benne lutri, de a múlt, a meglévő tudásom alapján ez akár 70 gólos találkozó is lehet.

Egyiptom U21 - Cuba U21: Gólok száma - Felett/alatt tipp