A mai napon megkezdődik az Euro-selejtezők októberi etapja. Nagyon a véghajrájához közeledik a sorozat, így néhány válogatott - mint pl. a skótok - akár már most a héten bebiztosíthatják kvalifikációjukat a jövő évi németországi kontinensviadalra, míg más nemzeteknek - mint pl. a lengyeleknek - még talán van esélyük kijavítani az eddigi botlásaikat.

Szándékosan hoztam példaként a lengyel válogatottat, hiszen Lewandowskiék igen pocsékul állnak a csoportjukban. Polák testvéreinknél egyre inkább realizálódik, hogy 2024-ben kénytelenek lesznek kihagyni az EB-t. Míg év elején úgy tűnt, hogy az E-jelzésű kvintett favoritjai a piros-fehérek, mostanra óriási csodaként lenne értékelhető, ha már a második helyre valahogy odaérnének.

Talán senki sem gondolta volna, hogy a Lengyel Sasok három idegenbeli túrájukon egyetlen pontot sem tudnak majd bezsebelni. Márpedig Lewáék kikaptak először Csehországban (3:1), majd nagy meglepetésre Moldovában (3:2), míg legutóbb szeptemberben az Albánia elleni fiaskó következett (2:0).

A csúfos mérleget még a 100%-os hazai mérleg sem tudja kozmetikázni, ráadásul jelenleg ott tartunk, hogy a sorsuk a rivális válogatottak kezében van.

Természetesen a vártnál jóval gyengébb szereplés miatt értelemszerűen edzőváltás is végbement a polákoknál. Menesztették a portugál Fernando Santost, s helyére - gondolom én - a sorozat végéig ideiglenesen Michael Probierzet nevezték ki.

Igazából valahol ez a döntés azt is jelképezheti, hogy a lengyelek már elengedték ezt a selejtezőt, s igyekeznek minél előbb olyan szakmai stábot, illetve csapatot összehozni, akik már reális eséllyel mehetnek neki idővel a világbajnoki selejtezőknek, illetve a Nemzetek Ligája következő kiírásának.

Mindazonáltal én valahol bízom benne, hogy ma este lesz annyi tartás bennük, hogy idegenben megverik a feröeri válogatottat. A szigetországiaknak ugyanis nem igazán megy a szekér úgy, mint klubszinten a Klaksviknak, s szerény egy pontjukkal toronymagasan a csoport utolsó helyén kullognak. Azt az ikszet egyébként még márciusban Moldova ellen érték el idegenben (1:1).

A két csapat múlt hónapban Lengyelországban már találkozott egymással, akkor Lewa duplájával 2:0-ra nyerni tudtak a hazaiak. Most remélem hasonló eredmény jön le, s ezzel a vendégsikerrel életben tudják még tartani minimális kijutási esélyeiket. Ugyan az első meccs alapján Feröer még hazai pályán is rágós falatnak bizonyult, ám ha az albánok északon 1:3-ra, a csehek pedig 0:3-ra nyerni tudtak, akkor úgy érzem, hogy a lengyeleknek is illene valamit alkotni otthonuktól távol. Egy esetleges döntetlen, vagy netán vereség tényleg óriási szégyenfolt lenne a lengyel válogatott amúgy is megtépázott büszkeségén. Nem tudom elképzelni, hogy piros-fehérek legalább egy idegenbeli siker nélkül zárják ezt a sorozatot.

Tippem: 0:2-re nyer Lengyelország

Feröer-szigetek - Lengyelország: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp