Kezdetét vette az NBA 2023/24-es szezonja. Az egyik érdekes párosítás az első két napról a Chicago - Oklahoma, ahol hiába van a hazaiaknál több All-Star, ez nem jelent semmit. Billy Donovan az elmúlt években abszolút lejáratta magát, komoly csapatot már nem bíznak a Bulls edzőjére, képtelen volt szintet lépni, hozzá kötik épp az Oklahoma leépítését is. Szerencsére, mióta eljött onnan, ígéretes csapat épül a Thundernél, Mark Daigneault szakvezető jól kezeli a fiatalokat, egy 30% körüli győzelmi mutatóról, sikerült két év alatt egy 48%-os csapatot csinálni úgy, hogy jó pár tehetség csak idén nyáron csatlakozott hozzájuk, köztük Chet Holmgren.

Miért nagyon izgalmas az Oklahoma-projekt? Mind a keret összeállítása, mind a taktika szempontjából unortodox a franchise. Először nézzük a keretet, hiszen egy különleges játékosállományt hoztak össze. A szupersztár, Shai Gilgeous-Alexander lesz a vezér, aki idén nyáron a Team USA csapatával világbajnokságon szerepelt, tavalyi szezonban az év legjobb ötösében kapott helyet, emellett 30 pont felett átlagolt, clutch játékos, képes meccseket eldönteni egymaga, viszont érkeztek ígéretes segítők. Az egyik ilyen az Euroliga korábbi kétszeres bajnoka és MVP-je, Vasilije Micic.

A szerb játékos 15-20 perceket kapott a felkészülés során, sokoldalú játékkal vétette magát észre, nem feltétlen a pontokat várják tőle, hanem a spacing megteremtését, ebben pedig az élen járt, átlagban 6 gólpasszt osztott ki a 15 perc alatt. A nagyobb fogás viszont, hogy Chet Holmgren végre bemutatkozhat, tőle nagyon sokat várnak Oklahomában. Kiemelkedő magasember, komoly tehetség, aki már a preseason meccseken megmutatta, milyen potenciál van benne, mezőnymutatója brutálisan volt, szinte alig hibázott a palánk közelében, illetve védőoldalon limitálta az ellenfeleket. Olyan játékos, aki hiába 216 centiméter, nem lehet a triplán sem szabadon hagyni. Melléjük jön még a tavaly már jó teljesítményt nyújtó Josh Giddey és Luguentz Dort.

Térjünk rá a taktikára, ugyanis nem véletlen, hogy a keretben alig van statikus magasember. Mark Daigneault egy olyan rendszert gondolt ki, aminek alapja a sok mozgás, folyamatos váltások, illetve a magasember nélküli pick and rollok. Ez utóbbi azért furcsa, mert azt szoktuk meg, hogy egy irányító vagy bedobó kap egy zárást egy centertől, ebből jön majd a játék, na az OKC-nél ez abszolút másképp van, ott előfordul, hogy a small-ball játékrendszerük miatt egyszerre négy bedobó van a pályán (akik a 205 cm-t sem érik el), folyamatosan zárnak és futnak tovább, így az ellenfelek nem tudják, kiket kell valójában fogni. Ebbe a rendszerbe érkezett meg Holmgren, aki szintén gyors játékos a 216 cm-je ellenére, ez egy death lineup lehet az Oklahomának (Shai, Dort, Giddey, Micic és Holmgren).

A felkészülés során is rendre összezavarták az ellenfeleket, most is hasonlót várunk tőlük, főleg azért, mert Vucevic, DeRozan és LaVine személyében eléggé statikus védői vannak a Chicagónak, Alex Caruso pedig egymaga nem fog annyi munkát elvégezni, hogy limitálja az OKC játékosait. Miért mégis az alacsony tét? Egyrészt, szezon elején járunk, bármi előfordulhat még a meccseken, másfelől az OKC rotációjából ketten is sérültek, márpedig ilyen dinamikus játékhoz kellenek a minőségi cserék.

Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder: Hosszabbítással - Mérkőzés tipp