Rajtol a 2023-mas női kézilabda világbajnokság, a svéd-norvég-dán közös rendezésű torna. A főtáblán 32 csapat feszül egymásnak, és a végén a norvégok nyernek. Vagy nem, de hogy őket le kell győzni valahol a top4-ben a leendő bajnoknak, annyi szent.

Brazília volt világbajnok, olyan egyszeri és megismételhetetlen alkalom, mint pl. a görögök foci-Eb sikere. Brazília még anno 2013-ban világbajnok lett, de sem előtte, sem utána még a top4-be sem fért be. Talán még Dél-Korea az egyetlen, amely nem európai csapatként lett elődöntős vb-n.

Abból a brazil csapatból még maradt egy-két hírmondó, de Nascimentóék már nem vb-kerettagok természetesen. Brazília pár hete-hónapja a pán amerikai játékokon elég visszafogott teljesítményt nyújtott, miközben még Bruna de Paulát is elvitték a tornára. Nyertek, de igazából ott nincs is ellenfelük. Persze simán benne van, két ennyire közeli tornán inkább a vb-re tartalékoltak, sok olyan meccsen, ahol 25-30 góllal is nyerhettek volna, nem tették közé azt a gólszámot, amit egyébként megtehettek volna.

Ukrajna Észak-Macedónián lépett át, kettős győzelem Ristovskáék ellen. A vb-n itt az első körben a továbbjutás kötelező, ami Kazahsztán legyőzésével nagyjából fix, de ha a csoportból pontot is akarnak vinni tovább, bravúr kell, ami inkább a brazilok ellen lehet benne.

Ukrajna ereje talán abban rejlik, hogy a Galichankára épül a válogatott, plusz a keret másik fele azért egész normális bajnokságokban játszik. Román, magyar, lengyel csapatokban, szóval játszanak kompetitív meccseket.

A mesterük a Galychanka mestere, tehát az ukrán válogatottnak kb a fele év közben is együtt játszik. Ugye ez a klubcsapat az ukrán helyzet okán a lengyel bajnokság indult, szóval azok a csajok játékban vannak.

Ennek a tippnek egy ellensége lehet, ez pedig a brazil kapusduó, Arenhart és főleg Moreschi igen komoly formában véd. Ugyanakkor az első fi-ben még lesz erő és koncentráció, ezek szerintem csak a 2. félidőre fognak szétesni. Minimum 11 ukrán dugót várok az első 30 percben.

Brazília (n) - Ukrajna (n): Ukrajna (n) által szerzett összes gól száma - elsõ félidõ - Felett/alatt tipp