A 2023-mas női kézilabda-világbajnokság első csoportkörének utolsó meccsei jönnek, az első rostán a leggyengébb csapatok fenn akadnak. Horvátország és Svédország a csoport másik meccsén eldönti, melyik csapat visz tovább maximális pontot, itt pedig eldöntik a csapatok, melyik jut tovább.

Kína érdekes együttes. Ott mocorog Dél-Korea és Japán mögött valahol a 2. vonalban Ázsiában, de nagyon messze az említett kettőstől. India után Kínából élnek legtöbben a Földön, ehhez képest egyik válogatott sem túl acélos csapatsportokban.

Kína olyan szempontból is érdekes, hogy érezhető, hogy vannak begyakorolt figurák, viszont a fizikálisabb európai és még keménységet is pályára tevő afrikai csapatok ellen ez ritkán működik. Magyarán elmélet van, gyakorlat meg mindig más.

Néztem a horvátok elleni meccsüket, úgy 40-45 percet, és mentek ők, akartak, de valamiért a befejezések nem sültek. Kína egyébként egy totál fiatal csapattal jött, 11 játékos a keretből első világeseményén van ott, még kontinensviadalon sem játszott.

Szenegál mint afrikai együttes, annak minden stílusjegyével játszik, és meglepően érett kézit tesz a pályára. Talán az egyetlen afrikai csapat, amely önkritikus módon tudja, hogy ha sebességet fokoz, akkor nő a hibák száma. Mivel a játékát, és ez által az ellenfeleket is lassítja, a lassú játék kevesebb hibát szül. Svédország ellen átlagban 52 másodpercet vitt el egy támadás! A horvátok ellen 45 másodpercig tartották a labdát általában egy-egy attacknál.

Szenegál a két európai csapat ellen 1, azaz egy darab fastbreaket, azaz lerohanás gólt kísérelt meg, de az sem jött össze. Nem is erőltették, nem is nagyon volt rá sansz.

Jó kérdés, egy gyengébb csapat ellen mennyire támadnak majd hosszan? 50-52 másodpercig biztos nem, de azért szerintem sietni nem fognak. Kína egyébként a horvátok elleni meccsen 27 technikai hibát vétett, az bizony ipari mennyiség. Persze, üldözték az eredményt, próbáltak felzárkózni,a játékot gyorsítani, de a magas frekvencia ezeknek a csapatoknak sosem segít.

Az eddig látottak alapján Kínának elég kevés sansza van. Lábon jók a szenegáli lányok, fizikális csapat, ott van védekezésben, hisz a svédeket és a horvátokat is szépen tartotta. Sebességből mindkettőt kivette, szerintem pont ezért Kína ellen sem fognak rohanni. Meg eleve ha azzal számolnak, hogy továbbjutnak, és játszanak mondjuk a montik ellen, ellenünk és majd egy jó kis presztízs csatát Kamerunnal, kell majd nekik még az energia. Gólkülönbség nem számít, itt csak nyerni kell.

Kína (n) - Szenegál (n): Gólok száma - Felett/alatt tipp