Ezúttal sem zajlott le zökkenőmentesen az utolsó forduló az Eliteserienben szerencsére. A Stabæk a vereségének köszönhetően kettő pozíciót zuhant és ez egészen a jövő évi másodosztályba sodorja őket. A Vålerenga így egyet tudott előzni és felkúszott az osztályozós helyre: tehát közel sem biztos a jövő évi Eliteserien tagsága, mivel a KBK-t meg kell vernie először ebben a párharcban.

Ismerősen cseng a Kristiansund neve az Eliteserien cikkeket rendszeresen olvasók számára, miután a kis norvég csapat évekig biztos tagja volt a legfelsőbb osztály mezőnyének. Tavaly kiestek meglepetésre és az idei szezon eleje sem alakult számukra jól. Christian Michelsent 9,5 szezon után váltották le, ezzel pedig új impulzust adtak a csapatnak. Amund Skiri vette át a helyét, akinek ez a meccs különösen fontos lehet, mivel dolgozott a Vålerenga másodedzőjeként is Ronny Deila regnálása alatt. Onnan el lett küldve, majd kisebb kerülővel a KBK-nál kötött ki. Mondanom se kell, hogy mekkora elégtétel lenne, ha az ő irányításával ejtenék ki most a VIF-et.

Elég rögös úton jutott el amúgy idáig a Kristiansund, miután az osztályozóban kettő csapatot is ki kellett ejtenie. Büntetőkkel sikerült hazai pályán a Bryne-t, majd rendes játékidőben idegenben a Kongsvingert (2-4). Most hazai pályán kezdenek, majd vasárnap utazhatnak Oslóba, hogy véghezvigyek a meglepetést.

Aki olvasta korábban a KBK-s cikkeket, az azért tudhatja, hogy ezt a csapatot hazai pályán nagyon nehéz legyőzni. Egy igazi kis katlan a stadionjuk, amely rendre 80-90%-os kapacitással működött az Eliteserienben. Most a VIF ellen is várható a teltház, mivel nagy lehetőség előtt a csapat a visszajutásra.

Hiába áll jobb erőkből a Vålerenga, ebben az idényben nem játszottak meggyőzően és egyáltalán nem meglepő, hogy osztályozót kell játszaniuk. Óriási a tét számukra, mivel elveszíthetik a fővárosi hegemóniájukat egy esetleges kieséssel. Évről-évre leírtam, hogy mindössze egy igazán oslói csapat van az Eliteserien, az pedig a VIF. Most azonban a KFUM Oslo egyeneságon feljutott a legmagasabb osztályba, míg az FK Lyn az Obosba. Felmerül a kérdés: ha kiesik a Vålerenga, akkor érdemes-e beléjük ennyi pénzt ölni, vagy job lenne ezt több csapaton belül megosztani a fővárosban.

Esélyes tehát a VIF, de az oddsok elég erőltettek. Az elmúlt 10 fordulóban összesen kettő győzelmet arattak és nem volt meggyőző a játékuk finoman szólva sem. Nekik ezzel a kerettel simán bent kellett volna maradniuk, most azonban a KBK tét nélkül készülhet ellenük. Esélye a kis csapatnak csakis akkor van, ha a hazai környezetben jó eredményt érnek el. Geir Bakke tudja, hogy ezt a párharcot nem a Kristiansund Stadionban kell megnyerni, hanem majd odahaza. Ebből kifolyólag és arra számítok, hogy ez első meccsen nem kap ki a KBK.

Kristiansund BK - Vålerenga: Kristiansund BK által szerzett összes gól - Felett/alatt tipp