Houstonban magyar idő szerint hétfőn 0.30 órától rendezik a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 51. Super Bowlt, amelyben a New England Patriots és az Atlanta Falcons találkozik.

Az NRG Stadionban sorra kerülő összecsapáson a liga legtöbb pontot szerzett csapata (Atlanta) lép pályára a legjobb védelemmel rendelkező (New England) ellen. Az NFL történetében korábban ötször volt arra példa, hogy hasonló párosítás jött össze, s mindössze egyetlen kivétellel - a San Francisco 1989-es győzelmét leszámítva - mindig a legjobban védekező gárda diadalmaskodott.
Érdekesség, hogy a Patriots védelme története során mindössze második alkalommal bizonyult a legjobbnak, 2003-ban volt így legutóbb, akkor a gárda Super Bowlt nyert - éppen Houstonban.
A kiváló védelem mellett a New England támadásban is rendkívül erős, az irányító Tom Brady rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, s ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után mindössze a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát.

Tom-Brady-New-England-003

Tom Brady. Fotó: Keith Allison/Flickr

Bill Belichick, a Patriots vezetőedzője karrierje tizedik Super Bowlját játssza, neki már hat bajnoki címe van, ebből négyet ünnepelhetett a bostoniak trénereként, kettőt még a New York Giants segédedzőjeként. Legutóbb két évvel ezelőtt a Seattle Seahawks legyőzésével diadalmaskodott.
Az Atlanta elsősorban hatékony támadógépezete miatt jutott a nagydöntőbe, az irányító Matt Ryan a rájátszásban eddig hét touchdown-passzt adott és egyszer sem adta el a labdát. A Super Bowlok történetében eddig hat olyan irányító lépett pályára, aki interception (amikor az irányító passzát egy védő kapja el) nélkül jutott el a fináléig, mindannyian győzelemre vezették csapatukat. Ryan egyébként szinte napra pontosan két hónapja nem vesztette el a labdát, december 4-e óta - amikor is egy Kansas City Chiefs-védő halászta le egy átadását - 212 passzkísérlete volt anélkül, hogy az ellenfél valamelyik védője elkapta volna.
Ryan kedvenc elkapója Julio Jones, aki pályafutása eddigi öt playoff-mérkőzésén átlagosan 110 yardot szerzett csapatának, a Green Bay Packers elleni főcsoportdöntőben például 9 elkapásból 180 yarddal és két touchdownnal zárt, az ő semlegesítése egyértelműen a találkozó egyik kulcskérdése lehet.
Ryan irányításával az Atlanta története során eddig kétszer nézett farkasszemet a New Englanddel, mindkét alkalommal a bostoniak diadalmaskodtak.
Az Atlanta története első, míg a New England ötödik bajnoki címét ünnepelheti, utóbbi az örökrangsor második helyén ezzel beérné a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers együttesét. Az éllovas Pittsburgh Steelers hat diadalt számlál.
A Super Bowl a világ legnézettebb egynapos sporteseménye, amely így természetesen a hatalmas látványos show-ról is szól egyben. A félidei koncertet ezúttal a tavaly még a himnuszt éneklő Lady Gaga adja.

(forrás: MTI)

00:30    Atlanta Falcons - New England Patriots     2.31    1.66

Néhány fogadási lehetőség a mérkőzésre:

  • Atlanta Falcons  -10.5 hendikep   5.30
  • New England Patriots   -5.5 hendikep   2.45
  • Pontok száma 63.5  felett   2.60
  • Hosszabbításra kerül sor   10.00