Egy év telt el azóta, hogy bevezettük az irodák pontozási rendszerét, úgyhogy ideje az elmúlt év szavazásait összegezni és eredményt hirdetni.

Ez nem egy halálkomoly szavazás és nem is jelenti azt, hogy a nem nyertes irodák rosszak. Az egésznek a lényege, hogy valami elismerést kapjanak az irodák is. Nagy a konkurencia a sportfogadások terén és az irodáknak is érdekük, hogy a legjobbat próbálják nyújtani a felhasználóik számára, és a felhasználók elégedettek legyenek a "kiszolgálással".

A bónuszvadászokat talán kevésbé érdekli az, hogy egy iroda mennyire megbízható, mennyire jó az ügyfélszolgálata stb. Ezért ilyen kategória nincs is, mert nincs értelme. Ez a "díjazás" leginkább azoknak szól, akik komoly irodákat keresnek.

Az eredmények sokak számára nem lesznek meglepőek, a fórum hozzászólásaiból is le lehetett szűrni egyes kategóriák nyerteseit, de így számszerűsítve és összegezve is meg lehet tekinteni az eredményeket.

A nyerteseket 569 szavazatból választottuk ki. Ez lehet nem sok, de már használható és nagy részük a fórum tapasztaltabb tagjaitól származik.

Nem kerültek be a nyertesek közé azok az irodák, akik 20-nál kevesebb szavazatot kaptak, mert nem tekinthető túl relevánsnak ez a kis szám és amúgy sem nyertek volna. A szavazatok kis száma a népszerűséget is tükrözi valamilyen szinten, igy ezeket az irodákat kevésbé népszerűnek tekintjük (pontosabban a Pinnacle, 10Bet és 888Sport irodákról van szó). Egyetlen kivétel ez alól a betfair (15 értékelés), ami valójában nem is tekinthető fogadóirodának, mivel betting-exchange-ként működik. Ezért a betfair külön kategóriában indul, és szerintünk megérdemli mindenképp az év betting-exchange oldala címet. Egyedüli konkurense ebben a kategóriában a Betsson lenne, de a Betssont mindenképp legyőzte, ha figyelembe vesszük a pozitív visszajelzéseket a fórumban.

Kategóriák

Kezdjük a nyertesek kihirdetését kategóriák szerint. A kategóriákat az értékelési kritériumok alapján hoztuk létre, összevonva a kifizetés és befizetést egy kategóriába. A pontozásnál 5 számít maximumnak.

Legjobb ügyfélszolgálat

Legjobb ügyfélszolgálat 2009Ezzel a kategóriával kezdünk, mert ez sokat számára fontos, főleg kezdőknek, de haladóknak is. Az ügyfélszolgálat "kötelessége", hogy segítsen minden felhasználónak bármilyen problémában, legyen az egy rosszul feldolgozott szelvény vagy kifizetési segítség. Ezért fontos, hogy az ügyfélszolgálat gyorsan válaszoljon. Ezt megtehetik live chat formájában, telefonon, e-mailen, de a lényeg a gyorsaság és a pontos válasz (semmi mellébeszéd).

Ezt a kategóriát az Expekt nyerte meg 4,1 ponttal. Szoros küzdelem volt az Expekt és Unibet között egész évben, és ez meglátszik a végeredményen is: az Unibet mindössze 0,1 ponttal maradt le, az értékelések száma pedig majdnem megegyezik.

Legjobb kínálat

Legjobb kinálat bet365Itt az egyértelmű nyertes a betfair lenne, de több ok miatt nem vesszük figyelembe: nem egy valódi fogadóiroda, kevés is a betfairre leadott szavazatok száma és nincs egy éve a listán.

A kínálat eléggé egyénfüggő dolog tud lenni, van aki inkább focira fogad, van aki teniszre, stb.  Ennek ellenére, ezzel a kategóriával azt az irodát szeretnénk díjazni, aki általánosan véve a legjobb kínálattal rendelkezik. Természetesen ezt a kategóriát is le lehetne bontani legjobb futball, legjobb tenisz, legjobb más kínálatra, de nem érdemes. Aki ilyen szinten foglalkozik a fogadással az amúgy is sok irodánál játszik egyszerre.

A kategória nyertese a bet365 4,2 ponttal, kissé meglepő módon. A bet365 nemrég lépett be a magyar piacra, mikor megjelent a magyar felületük és ügyfélszolgálatuk. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen régi és nagy nevű iroda, nem csodálkozhatunk a hirtelen érdeklődésnek és a népszerűségnek, amit ezzel a lépéssel elértek. Ennek köszönhető az is, hogy a bet 365-re leadott szavazatok száma csak az utóbbi hónapokban nőtt meg, és csak 45 értékeléssel nyeri meg ezt a kategóriát.

A második helyet a bwin nyerte meg 4,1 ponttal és 72 értékeléssel. Egy ideig a bwin vezette ezt a kategóriát, ami nem is meglepő. Régóta a piacon vannak, és korábban is komoly kínálattal rendelkeztek, ezért is voltak nagyon népszerűek sokáig.

Legjobb odds-ok

Legjobb odds-okEnnek a kategóriának is az egyértelmű nyertese a betfair lenne, de a már felsorolt okok miatt (lásd a kínálat kategóriánál) nem kerül be a díjazott irodák közé.

Az odds-ok nagysága sok fogadó számára fontos, elvégre ez az internetes fogadás egyik nagy előnye, a hagyományos offline irodákkal szemben: szinte mindig nagyobbak az online odds-ok. Ebben a kategóriában az online irodák versenyeznek egymással. Sokszor az odds-ok megegyeznek, vagy nagyon közel állnak egymáshoz, de állandóan változnak. Ez betudható annak is, hogy a fogadóirodák követik egymás ajánlatát és a híreket is.

Ezt a kategóriák is az Expekt nyerte meg 4,3 ponttal, s nem meglepő módon az Unibet követi. Ez a két iroda úgy tűnik szoros versengésben van több kategóriában is (lesz még példa rá a továbbiakban), viszont itt az Expekt 0,2 pontos előnnyel nyer.

Legjobb ki- és befizető rendszer

Legjobb ki es befizeto rendszerItt összevontuk a kifizetés gyorsasága és a befizetés egyszerűsége szempontokat egy kategóriába, mivel szorosan összefüggnek és nem lenne értelme külön számolni (amúgy is ugyanaz nyerné meg).

Sokak számára nagyon fontos a kifizetés gyorsasága, és ha összevetjük megint az online és offline irodákat, akkor itt már általában az offline irodák vannak előnyben (ha nem túl nagy a nyeremény), mivel ott szinte azonnal elérhető a nyeremény (vagy 1 nap múlva). Ezzel szemben az online irodáknál a kifizetés egy lassabb folyamat lehet, és nagyban függ a kifizetés módjától. Az online pénztárcákra való kifizetés (Moneybookers, Neteller) mindig gyorsabb, sőt ez már simán versenyezhet az offline irodák kifizetési sebességével, ha figyelembe vesszük, hogy a Moneybookers és Neteller számlákhoz igényelhető már egy valódi bankkártya is.

Fizess be 8000 Ft-ot s játssz 16000 Ft-tal!

A Betfair iroda új játékosait egy 100%-os bónusszal várja. Fizess be 8000 Ft-ot a Betfairhez és máris 16000 Ft-tal kezdheted a játékot.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A többi kifizetési mód általában mind több időt vesz igénybe, ez esetenként 1-7 munkanap is lehet. Ennek is több oka van. Sokan úgy gondolják, hogy mivel kártyával egyből be lehet fizetni, a visszafizetés is ugyanilyen gyors. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, mivel a bankkártyákat elsősorban kiutalásokra találták ki. A visszautalás teljesen másképp történik, és egyes kártyákra nem is működik. A másik lehetőség a banki átutalás, és itt az olyan irodák nyernek, akik komoly tranzakciókezelő cégekkel dolgoznak. Ezeknek van helyi bankszámlájuk, igy a költségek is minimálisak és az átutalási idő is csökken.

A befizetésnél a helyzet viszonylag egyszerű lehetne, de itt is fontos a tranzakciókezelő. Ha a befizetett pénz késve jelenik meg a fogadószámlán, az gondot jelenhet. Volt erre példa az elmúlt egy évben, és erre minden irodának figyelni kell és megtenni a megfelelő intézkedéseket minél gyorsabban. Átutalással való fizetésnél elfogadható a pár napos késedelem, de más módszerek esetében nem. Ezért van olyan iroda, amelyik gyorsabban kezeli az ilyesmit és van amelyiknél lassabban megy.

Ezt a kategóriát is az Expekt nyeri meg 4,3 (kifizetés) valamint 4,6 (befizetés) ponttal. Mindkét szempontból az Unibet van a második helyen, elég közeli pontszámokkal: 4,1 és 4,3 pont.

Legjobb élő fogadás

Legjobb elo fogadasHa pár évet visszalépünk a múltba, mondjuk 2006 környékére, akkor mindenkinek egyértelmű lenne ennek a kategóriának a nyertese: bwin. Visszatérve a jelenbe, a helyzet kicsit megváltozott. A legtöbb irodánál bevezették az élő fogadás lehetőségét, sőt még tovább is fejlesztették azt és megjelent az élő közvetítés. Manapság a verseny arra megy ki sokszor, hogy egy iroda hány mérkőzést közvetít élőben.

Ebben a kategóriában az offline irodáknak esélyük sincs, még ha kínálnak is ilyen lehetőséget. Az élő fogadási típusok változatossága, a kínálat mérete messze veri az offline irodákat és mindez az internet fejlődésének köszönhető.

Nem mindenki szeret élőben fogadni, ezzel szemben vannak olyanok is, akik csak élőben nyomják. Ez a kategória leginkább nekik szól, nekik a legfontosabb az élő kínálat.

Visszatérve a lényegre, ezt a kategóriát kissé meglepő módon a bet365 nyerte 4,1 ponttal, megelőzve a bwin-t, akinek sikerült 4,08 pontot szerezni.

Igaz, hogy a pontkülönbség minimális, és ekkora szavazatszámnál el is hanyagolható, de figyelembe véve, hogy a bet365-re leadott szavazatok nagy része a magyar verzió megjelenése után történt, megérdemlik a díjat.

Legjobb felület

LEgjobb feluletEz a kategória megint kissé szubjektívnek tekinthető, mivel nem mindenkinek ugyanaz a fontos egy felületben. Figyelembe véve, hogy a legnagyobb pontszámot elérő irodák mind rendelkeznek magyar felülettel, kijelenthetjük, hogy a magyar fogadók nagy részének ez igenis fontos.

A nyelv nem az egyedüli dolog, ami miatt egy felület jó lesz. Hiába érthető a leírt szöveg, ha a szükséges fogadást vagy más lehetőségeket nehéz megtalálni és csak több klikk után lehet eljutni valahova, mikor ugyanazt sokkal egyszerűbben is lehetne. Természetesen mindent meg lehet szokni, de vannak egyes dolgok, amelyek kimondottan idegesítőek tudnak lenni. Ebben az esetben ha valaki például több irodánál játszik simán előnyben részesítheti a könnyebben, egyszerűbben kezelhető irodát.

A felületek az internet fejlődésével együtt fejlődnek. Állandóan új megoldások születnek, amelyek megkönnyítik a navigációt stb.

A felület tekintetében a bwin mindig szerette követni a legújabb megoldásokat, és emellett igyekezett egy szép formát is nyújtani a felhasználóknak. Ez mindig egyik erősségük volt, és manapság is megmarad. Ezért ezt a kategóriát a bwin nyeri 4,0 ponttal. A második helyet az Unibet szerezte meg 3,9 ponttal. Ebből is látszik, hogy fejlődnek az irodák. Mindkét iroda nagyjából 70 értékelést kapott.

Az év betting-exchange oldala

Legjobb betting-exchange oldalEbből a kategóriából nem hagyhatjuk már ki a betfairt, sőt ezt a betfairnek hoztuk létre. A betting-exchange oldalak egy más élményt nyújtanak, mivel itt a felhasználók egymás közt fogadnak és ők határozzák meg az odds-okat is. Nem mindenki szereti ezt a rendszert, de aki beleássa magát az általában megszereti.

Egy ilyen oldalnál nagyon fontos az is, hogy sok felhasználóval rendelkezzen: több felhasználó = nagyobb kinálat. A betfair nem az egyedüli betting-exchange, de a legnagyobb. Emiatt a legjobb a kínálata, jobbak az odds-ok, több az elő fogadás. Emellett az ügyfélszolgálatuk is eléggé magasra értékelt (3,7 pont).

A Betssonnál is találhatunk betting-exchange rendszert (magyarul tippbörze néven), viszont nem ez a fő kínálatuk, így a kínálat is gyengébb, mint a betfair-nél. Talán a jövőben népszerűbb lesz és fel tudják venni a versenyt.

Az év fogadóirodája 2009

Expekt ertekelesKövetkezzen tehát az év fogadóirodája dij. Ez a legfőbb dij, amivel azt az irodát szeretnénk kitűntetni, amelyik a legjobb pontozást érte el az összesitett pontszám alapján. Ki lehet találni már az előbb leirt kategóriák nyertesei alapján, hogy az Expekt érdemli meg a legjobban ezt a díjat. A fórumban leirt dicséretek alapján is az Expekt a nyertes.

Az Expekt a legtöbb kategóriában kiemelkedően teljesített:

  • nagyon jó ügyfélszolgálat (nyertes)
  • nagy megbízhatóság
  • nagyon jó odds-ok (nyertes)
  • nagyon jó ki- és befizető rendszer (gyors)

Egyedüli gyenge pontnak az elő fogadás részleg hozható fel, remélhetőleg ezen fognak fejleszteni.

Az év fogadóirodája