A Betfair lóversenypiacai rendkívül népszerűek a fogadók körében. A piacok gyors lefolyásúak (kettő-öt perc), naponta húsz, harminc versenyt futnak öt tíz percenként különböző városokban. Egy-egy versenyen nem ritka az egymillió euró összeillesztett fogadás. Magas a likviditás, ideális tőzsdei környezet, ez a hatalmas népszerűség titka.

A pro traderek szoftvereikkel megélhetésszerűen üzletelnek, nem feltétlenül a győztest, vagy a vesztest szeretnék eltalálni, a lay fogadások klihasználásával különböző matematikai formációkat vezetnek rá az eseményekre.

Különböző okok miatt nem mindenki üzletel szoftverekkel. Ezért a Betfair interfészen előre beprogramozható stratégiákat mutatunk be, tehát nincs szükség szoftverre.

Lóverseny stratégia Betfairen

Az angliai lóversenyeket figyelemmel kísérve látható, hogy a fogadások legnagyobb része a favoritok körül zajlik. De a favoritok nem mindig nyernek, a következő stratégia ezt a tényt törekszik a fogadó javára fordítani. A Betfair lóversenyein egy futamon belül két különböző piacon lehet fogadásokat tenni.

Egyenes Nyertes (Win Market)

Back fogadással a győztest kell eltalálni. Lay fogadással pedig vesztest kell találni.

Helyfogadás (Place Market)

Back fogadással helyezettet kell eltalálni. A választott versenyló az első, második, vagy harmadik helyen végezzen. Az első három helyre minimum nyolc futó esetén fizetnek. Kevesebb futó esetén két helyezett van.

A stratégia bemutatása

Legalább nyolc futó legyen a versenyben, és ugyanazon versenylóra (a favoritra) kell mindkét piacon fogadást helyezni.

Lay fogadás a favoritra fogadás az Egyenes Nyertes piacon (Win Market), a választás szerinti tétegységgel, ha az oddsa 2.00 és 4.00 között van.

Ugyanazon versenylóra back fogadás a Hely Piacon (Place Market) ha ott a favorit ló oddsa 1.50, vagy annál magasabb. Ennek a fogadásnak a tétje nyerés esetén fedje be az Egyenes Nyertes piacon tett fogadás kockázatfelelősségét.

Például, ha a favorit oddsa 3.00 az Egyenes Nyertes piacon, a lay fogadás kockázatfelelőssége két tétegység. Ennek befedéséhez a Hely Piacon 1.50 oddsnál négy tétegységgel kell fogadást tenni.
Természetesen az ismert oddsokhoz kell igazítani ezt a tétet.

Mi történhet a versenyen?

  1. A versenyló megnyeri a versenyt. Ekkor veszít az Egyenes Nyertes piacon tett lay fogadás, de nyer a Hely Piacon tett back fogadás. Nincs veszteség, de profit sem jön létre.
  2. Ha a versenyló elveszíti a versenyt, de helyezett lesz (második vagy harmadik), mindkét fogadás nyer. Számtalan példát találhatunk erre.
  3. Ha a versenyló elveszíti a versenyt, és még helyezett sem lesz, nyer az Egyenes Nyertes piacon tett lay fogadás, de veszít a Hely Piacon tett back fogadás. Ekkor némi veszteség keletkezik, amit a következő versenyen, amely megfelel a stratégia kiválasztási követelményeinek, be kell építeni a tétekbe.

Pénzüzlet ablakok

A Betfair lóversenypiacokat közelebbről figyelve napról napra láthatjuk, hogy az esélyest megelőzik, és le is győzik verseny közben. A tőzsdejátékosok túlreagálják a történéseket, és vesztenek.

Miért ne állnánk át a másik oldalra, hogy profitot hozzunk létre ebből a helyzetből?

Lay fogadások minden futóra

A cél: jövedelmező százalékot alkotni arra alapozva, hogy a teljes mezőnyre teszünk lay fogadást a verseny előtt meghatározott ár alatt.

Hogyan tesszük ezt?

Profitot létrehozni a kombinált lay fogadásokkal 100% feletti értéket kell elérni. Száz egységet fizetek ki, és pl. 110-et kapok vissza. Ha két versenylóra 1.8-nál teszünk lay fogadást és azt összeillesztik, nyertesek volnánk. (55.5 százalék)

Ha 3.0 esélynél szeretnénk lay fogadást tenni több futóra, (33.33 százalék) háromnál több futót kellene összeilleszteni ennél az árnál verseny közben a nyereségességhez.

Az ár, amit a lay fogadásokhoz választunk, függ a helyszínektől, versenytípusoktól, hol és milyen jellegű versenyen eredményes a stratégia. Síkfutás, vagy gátugrás, stb.

Tesztelj tréning módban, és a kockázatfelelősséget tartsd alacsonyan. Ne hajszold sorozatban a versenyeket, ez a rendszer a helyzeteket „túlreagáló” tőzsdejátékosokról és a rövid árakról szól!

Az alábbi példában három könnyű lépést alkalmazol egy Brighton-i versenyben. Az árak „hullámzására” számítunk, ezért lay fogadást teszel az összes futóra arra alapozva, hogy két vagy több futó árát 1.8-nál összeilleszthetik verseny közben.

Első lépés

Válassz ki egy lóversenyt a napi kínálatban. Kattintson a Place Bets fülre és jobb oldalon válassza ki a „Lay All” opciót.

Második lépés

Lépj be abba az árba, (írd be az árat) amivel lay fogadást akarsz tenni az összes kiválasztásra, ez esetben 1.8.

Ezután kattints a Liability (Kockázatfelelősség) szóra. Nem a pontra, a szóra.

A megjelenő boxba írd be a vállalt kockázatfelelősség összegét. Példánkban ez £10, és katt. ok. Ez az opció automatikusan kiszámolja, milyen összegért kell lay fogadást tenni mindegyik kiválasztásra a választott kockázatfelelősségért. Emlékezz, csak egy lovon fizetsz £10-ot, ha az eredmény legrosszabbul alakul.

Harmadik lépés

A fogadás érvényesítése előtt ellenőrizd, hogy a kockázatfelelősség mindegyik kiválasztáson £10. Terjeszd be a fogadást (Place Bets), mivel a verseny előtt fogadsz, az At In-Play funkciót helyezd Keep állásba. Ez biztosítja, hogy a fogadásokat fenntartod verseny közben is. (Ha nem helyezed az At In Play funkciót Keep állásba, a verseny előtt tett összeillesztetlen fogadásokat eltörlik).Mentsd el a változtatást.(Save changes) Ezzel tulajdonképpen pénzüzlet ablakokat nyitsz ki.

 

Mi történhet ezután?

Többféle lehetőség van.

1. Forgatókönyv - a győztes versenyló az egyetlen, amelyet az 1.8 oddsnál összeillesztenek a verseny közben.
Ebben a példában, Fairly Honest árát összeillesztették 1.8 oddsnál. Ha bármelyik másik versenyló árát nem illesztik össze 1.8 oddsnál: Veszteség az üzletben 10 Font.

2. Forgatókönyv - Ami ténylegesen történt ebben a versenyben: Két versenyló árát illesztették össze 1.8 oddsnál.
Fairly Honest valószínű nyertesnek tűnt, de a hajrában utolérte és megelőzte Lancaster Lad. Fairly Honest-en nyerjük a £12.50-ot. Lancaster Laddal elveszítjük a 10 Fontot.

Profit az üzletben: £2.50 tranzakciós díjjal csökkentve (A ROI 25 százalékos)

3. Forgatókönyv - még jobb lenne, ha három versenyló árát illesztenék össze a verseny alatt 1.8 oddsnál. A nyertesen elveszítjük a 10 Fontot. A két legyőzött lovon nyernénk 25 Fontot. (12.50 x 2).

Profit az üzletben: 15 Font tranzakciós díjjal csökkentve.

Több összeillesztett fogadás, több profit az üzletben. A stratégiát alkalmazzák más oddsokon is, pl, 1.51,1.65, 1.75 a még nagyobb profitra számítva. Az ajánlott futamok hossza 1 mérföld felett, valamint Brighton, Nottingham lóversenyein.

Lóversenypiacok

Új fogadó stratégiák lettek népszerűek a lóversenypiac INPLAY (verseny közben) területén a legutóbbi hónapokban, ezért most bemutatjuk az egyik kedvelt formációt – lay fogadás a teljes mezőnyre - hozzáadva egy gondolatot. Befedve azokat a versenyeket is, amelyeket sokan elkerültek a rivális nélküli favorit győzelmétől tartva.

A cél: A változó odddsok kihasználása verseny közben, lay fogadással a teljes mezőnyre rövid áron. Összehangolva ezt a favorit oddsával profitot létrehozni.

Az alábbi versenyt oddsait vizsgálva egyáltalán nem volna meglepő, ha az előző stratégia mintájára pénzüzlet ablakokat nyitnánk ki pl. 1.65 oddsnál lay fogadást helyezve a teljes mezőnyre. Másfelől egy ravasz tervet követve egyenlő eséllyel válhatnak összeillesztetté fogadásaink.

Sok versenyen láthatjuk, ahol a röviden árazott favoritok ha végül győznek is, azonban oddsuk verseny közben gyakran kisodródik 2, 3, 4-ig, vagy még magasabbra. Most viszont nincs másik röviden árazott rivális, amelynek oddsát összeilleszthetnék a favorittal—elméletben.

Lehet, hogy a versenyparipák esély közelbe jutnak, talán 2.1 odds közelébe, de az árak most még nem rövidek annyira, mint amennyire nekünk szükségünk volna. Hogyan kellene eljárnunk, mit kellene tennünk, hogy mégis a favoriton üzleteljünk? Egy kézenfekvő út: korán lay fogadást tenni a favoritra, azután támogatni azt egy magasabb árnál verseny közben.

Tökéletesen érvényes stratégia, de ezt bárki meg tudja tenni anélkül, hogy tovább kellene olvasnia, mivel ennek a fejezetnek az a célja, hogy bővítsd tudásodat, és ismerd meg a további opciók tartományát a Betfair-en.

A lay fogadás matematikája szerint: két vagy több futó ellen a kezdő esély alatt fogadni száz százalék feletti értéket szeretnénk elérni, hogy profitot hozzunk létre. De nem szükséges ugyanannál az árnál lay fogadást tenni a jövedelmezőséghez. Az egész összeadva >100%.(nagyobb legyen száz százaléknál)

1. lépés: Lay favorit 1.77-nél.

Ebben a példában 15 Fonttal. Ez a helyzet adja a pozíciót a kereskedelemhez.

 

2. lépés - lay a többi futóra

Ezután lay fogadás az összes többi futóra. Az 1.77-es ár (10/13) reciproka 2.3 (13/10) lenne, de megelégszünk kevesebb profittal. Kissé alacsonyabb, 2.02 árat vállalunk. Lay fogadást tenni 1.77 oddsal árazott futóra és egy másikra 2.02-nél egy 106 százalékos bukméker árrés, ez egy jó profit, ha a tétek összhangban vannak.

A tétek összhangba hozatala: A Payout (Kifizetés) szóra kattintva (nem a pontra, a szóra) a megjelenő boxba beírjuk a favoritra tett lay tét + a favoriton levő kockázatfelelősség összegét. Ez most 15+ 11.55= 26.55 Ezzel az összeggel teszel lay fogadást a többi futóra 2.02 oddsnál.

A fogadás fenntartására verseny közben állítsd Keep állásba az At-In Play funkciót! Ezután más gondod nincs, mint nézni a versenyt.

Egy futót 2.02-nél összeillesztettek. Már nem veszthetsz, a legrosszabb eset minimális profit, de még nincs vége a futamnak.

Két futót 2.02-nél összeillettek, eddig minimális nyereség, bármi a végeredmény.

A verseny végéig még egy versenyló árát összeillesztették, a profit 14.74 font.

Megjegyzés: nincs tökéletes fogadó stratégia. Fogadni könnyű, akár a bukmékereknél, vagy a sportfogadó tőzsdéken. Kockázat mindenütt van, ezért felelősen hazardírozz!

Sok sikert!