baccarat-játék-003

A baccarat rövid története

2023 júl 18. 10:39 Karola Szólj hozzá!

Póker, kaszinó és játékok baccarat történelem

A baccarat egy olyan kártyajáték, amelynek színes történetében szerepel egy királyi botrány, James Bond és rengeteg csillogás. Egy gyors pillantást vetünk arra, hogy honnan és mikor keletkezett a baccarat, hogyan fejlődött a ma ismert játékká, és miért vált világszerte elterjedté.

A baccarat eredete és Felix Falguiere

Bár a közfelfogás szerint a baccarat Franciaországból származik, egyes történészek szerint a játék gyökerei az ókori Kínába és Rómába vezethetők vissza. A Pai Gow egy népszerű játék volt Kínában, amelyben a számok jelölésére lapkákat használtak és abban kapcsolódik a baccarathoz, hogy a maximálisan elérhető pontszám mindkét játékban a kilenc.

Eközben úgy gondolják, hogy az ókori Rómában különböző játékokat játszottak, amelyekben kilencoldalú kockát dobtak és aki nyolcat vagy kilencet dobott, az jutalmat kapott. Ez egyesek szerint arra enged következtetni, hogy a nyolcas vagy kilences szám, amelyek a legjobb eredményt szolgáltatták, meghatározó hatással lehetettek a játék szabályaira.

A baccarat modern változatának első hivatalos szabályait egy Felix Falguiere nevű fickó dolgozta ki a 15. századi Olaszországban. Úgy vélik, hogy Falguiere-re elsősorban olyan játékok voltak hatással, mint a ma már baccarat-változatként ismert Macao és a Le Her. A Le Her abból állt, hogy a játékosok húztak egy kártyát egy pakliból és az nyert, akinek a legmagasabb rangú lapja volt (ez esetben a király volt a legmagasabb).

Falguiere a játékot Baccara (olaszul nulla) névvel illette, mivel a kártyák többsége nulla értékű. Amikor a játék Franciaországban is népszerűvé vált, a franciásított Baccarat megnevezést világszerte átvették.

Királyi botrány és James Bond

baccarat-játék-001
Shutterstock.com/Marzolino

A baccarátot először az olaszokkal folytatott konfliktusokból visszatérő katonák vitték át Franciaországba a 15. század vége felé. A játék hamar a francia nemesség kedvence lett, akik kifejlesztették saját változatukat, a baccarat banque-t, amely Á deux tableaux néven is ismertté vált, és ma egy másik baccarat-változatnak számít.

Idővel a baccarat a kaszinókban és más szerencsejáték-intézményekben is népszerűvé vált az egész országban. Amikor ezeket I. Fülöp Lajos 1837-ben betiltotta, egy másik változatot találtak ki Chemin de fer (vasút) néven. Később chemmy-re rövidítették, és úgy vélik, hogy ezt is a nemesség találta ki az 1830-as évek végén, mivel ők az elsők között voltak, akik Franciaországban vonaton utaztak és az idő eltöltésének eszközeként játszották a játékot.

A század hátralévő részében a baccarat lassan, de biztosan népszerűvé vált Európa többi részén is. Különös figyelmet kapott az Egyesült Királyságban, amikor 1891-ben királyi botrány övezte, amelyet Sir William Gordon-Cumming indított el, aki rágalmazás miatt keresetet nyújtott be miután azzal vádolták, hogy Arthur Wilson játékában csalást követett el.

Ez nem csak azért volt ellentmondásos, mert a baccarátot 1886-ban illegálisnak nyilvánították, hanem az Arthur Wilson által szervezett játék többi játékosát tanúként idézték be a későbbi perbe. Köztük volt a walesi herceg, a későbbi VII. Edward király is, ami 1411 óta az első alkalom volt, hogy trónörököst bíróság elé állították. A per iránti országos érdeklődés arra késztette az újságokat, hogy szabályokat és információkat tegyenek közzé a baccaratról, így először ismerhette meg a nagyközönség a játékot.

Mindeközben a játék eljutott Észak-Amerikába is. Az első írásos említés arról, hogy az Egyesült Államokban baccarat-ot játszanak, a New York Times egy 1871-es cikkében olvasható, amely a New Jersey állambeli Long Branchben található szerencsejáték-klubról ír, megemlítve a faro-táblát, a rulettasztalt és a baccarat-táblát.

A baccarat azonban évtizedekig küzdött a figyelemért az Egyesült Államokban a blackjack és a craps ellenében, olyannyira, hogy a szerencsejátékokat 1931-ben legalizáló törvényjavaslatban nem is említették.

A játék népszerűségét némileg növelte Ian Fleming első James Bond-regényének, a Casino Royale-nak a megjelenése 1953-ban. Az azonnal bestsellerré vált regény cselekménye túlnyomórészt a Bond és a feltételezett szovjet kém, Le Chiffre közötti chemin de fer-játékra összpontosított, és a játékra vonatkozó utasításokat is tartalmazott az olvasók számára. A Las Vegas-i Sands - némiképp az újonnan felfedezett érdeklődést kihasználva - lett az első nagy amerikai kaszinó, amely baccarat-ot kínált, amikor 1958-ban megnyitotta a chemin de fer asztalát.

A punto banco születése

punto-banco-001
Shutterstock.com/Victor Moussa

Az 1950-es években a baccarat egy újabb változatát fejlesztették ki, amely a kubai kaszinókból indult. Ezt punto banco-nak (szó szerint játékos és bankár) nevezték el.

A chemin de ferrel és a baccarat banque-kal ellentétben, ahol a játékosok egyszerűen egymás között játszhattak, a punto banco-ban a játékosok közvetlenül a ház képviselője ellen játszhattak egy sor tétet minden fordulóban. Ennek eredményeképpen gyorsan meghonosodott, mint a dél-amerikai kaszinók által preferált baccarat formátum.

Tommy Renzoni, aki később több könyvet is publikált a baccaratról, az argentin Mar del Plata kaszinóban tett látogatása során fedezte fel a punto banco-t, és gyorsan értesítette is a vegasi kaszinókat. A Sands 1959-ben nyitott egy punto banco asztalt, amely a nyitó estén 250000 dollárt veszített (ami napjainkban 2,2 millió dollárnak felel meg), bár kitartottak a játék mellett, hogy végül nyereséget termeljen.

Az 1970-es években azonban még mindig csak 15 baccarat asztal volt az egész Vegas Strip-en. Ennek eredményeképpen a játékot szinte kizárólag a gazdagok és híresek csillogó játékaként kezdték el forgalmazni. A kaszinók gyakran bársonyfüggönyökkel elrejtett magántermekben állítottak fel baccarat-asztalokat, amelyeket túlságosan magas minimális tétekkel és drága bőrfotelekben ültetett játékosokkal üzemeltettek.

A baccarat napjainkban

A baccarat népszerűsége az elmúlt évtizedekben tovább nőtt, ami nagyrészt az online szerencsejátékok és online kaszinók elterjedésének köszönhető.

Az online kaszinókban a baccarat bármikor és bárhol játszható és ez lerombolta azt az elképzelést, hogy a játék a gazdag elit számára érhető el csak, így ma már világszerte több ezer (ha nem több) játékos élvezi napi szinten.

A kaszinók azonban még mindig nagy fizikai látogatottságot élveznek a baccarat terén, különösen Ázsiában. Makaó ma már a világ baccarat központjának számít és 2017-ben a város kaszinói a 33,2 milliárd dolláros profitjuk 88%-át ebből a játékból szerezték, megelőzve ezzel Las Vegast.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

  • Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano útmutató
Betano regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek