A-blackjack-története

A blackjack rövid története

2023 júl 18. 10:39 Karola 1 hozzászólás

Póker, kaszinó és játékok blackjack történelem

A blackjack világszerte ismert és széles körben játszott kártyajáték, de vajon mikor és hol kezdték játszani és hogyan alakult ki a ma már jól ismert formája? Egy érdekes áttekintést készítettünk a blackjack történetéről, valamint arról, hogyan és miért vált az egyik legnépszerűbb játékká a kaszinókban világszerte.

A blackjack eredete

Bár széles körben elfogadott, hogy a blackjack egy korábbi, hasonló játékból, a huszonegyből fejlődött ki, maga a huszonegy eredete némileg vitatott és ismeretlen. Egyes történészek azt állítják, hogy a játék egy változata a római korban alakult ki először, ahol a számok jelölésére fakockákat használtak, bár ezt soha nem erősítették meg kellőképpen.

A legkorábbi írásos utalás a huszonegy nevű kártyajátékra Miguel de Cervantes Rinconete y Cortadillo című spanyol novellájában található, amely az 1613-ban megjelent Novelas ejemplares gyűjteményben jelent meg, és feltehetően 1601 és 1602 között íródott.

Cervantes (aki leginkább a Don Quijote szerzőjeként ismert) maga is lelkes szerencsejátékos volt és a történetben két, Sevillában dolgozó kártyacsaló szerepel. Ügyesen csalnak a Veintiuna (huszonegy) játékban és a történet megemlíti, hogy a játék célja a 21 pont elérése anélkül, hogy az 1 vagy 11 értékű ász lapokkal túllépnének a meghatározott összegen.

Ez azt jelzi, hogy a játékot a 17. század eleje óta mér egész biztosan játszották az egykori Kasztília területén, és ezt a Spanyolországban és Franciaországban kiadott művekben található későbbi utalások is alátámasztják. Az azonban, hogy a játék történelmileg pontosan meddig nyúlik vissza, a mai napig nagyrészt tisztázatlan.

Úgy vélik, hogy a huszonegyet először a 18. század eleje körül játszották a franciaországi kaszinókban. A huszonegy használt formája a Vingt-et-un francia változat volt, amely a Veintiuna és más népszerű helyi kártyajátékok, köztük a Chemin de fer (amely a Baccarat kialakulásáért is felelős) és a Ferme elemeit tartalmazta és ötvözte.

A játék népszerűsége olyannyira megnőtt, hogy XV. Lajos király uralkodása alatt rendszeresen játszották a királyi udvarban és Európa-szerte más alternatív változatok is megjelentek. Ezek közé tartozott a Quinze (tizenöt) Franciaországban, a Trente-Un (harmincegy) Spanyolországban és a Sette e Mezzo (hét és fél) Olaszországban.

Az amerikai kereslet és a blackjack születése

A huszonegyes játék a 18. században a francia gyarmatosítók jóvoltából jutott el először Észak-Amerikába. Az Atlanti-óceán túloldalán is hasonlóan nagy népszerűségre tett szert, és az 1820-ban New Orleansban megnyitott számos játékteremben lehetett játszani, amelyek az elsők között voltak, amelyeket az Egyesült Államokban legalizáltak.

A játék nagyrészt Eleanor Dumontnak, egy francia nőnek köszönhetően tett szert országos népszerűségre, aki 1854-ben telepedett le Nevada Cityben. A képzett kártyaosztó megnyitott egy Vingt-et-un nevű szerencsejáték-szalont a városban, és hamarosan női osztóként szerzett magának hírnevet, ami abban az időben rendkívül ritka látvány volt a szerencsejáték-létesítményekben, és ezért a kiváltságért a szerencsejátékosok nagy távolságokat tettek meg.

Dumont-ot Madame Moustache-nak is becézték, mivel a felső ajkán sötét szőrszálak éktelenkedtek, valamint az érzékiség és extravagancia miatt, amellyel a kártyákat osztogatta. A hölgy 1879-ben halt meg, de a kaszinók népszerűsége és száma a 20. században tovább nőtt és a huszonegyes játék még ismertebbé vált, miközben a szabályok lassan kialakultak a mai blackjack néven ismert játékmóddá.

Nem lehet pontosan megállapítani, hogy a blackjack mikor váltotta fel a huszonegyet a játék nevét illetően. Úgy vélik, hogy az első világháború idején alakult ki a kaszinók körében, amelyek jövedelmező bónuszkifizetést ajánlottak azoknak a játékosoknak, akik egy kört megnyertek egy pikk ász és egy fekete bubi (treff vagy pikk) kezdő kézzel. A cél bizonyos értelemben az volt, hogy szó szerint fekete bubit, vagyis black jack-et szerezzenek.

A blackjack-stratégiák kezdete

Francia kártya 001
Shutterstock/lisal1983

Számos évtizeddel azután is, hogy blackjack néven létrejött, sok játékos még mindig túlnyomórészt puszta szerencsejátéknak tekintette ezt a kártyajátékot ezért nem végeztek megfelelő tanulmányokat a valószínűségszámításokról a blackjack-el kapcsolatosan.

Az első publikált, matematikai alapú kísérletet az optimális blackjack-stratégia kidolgozására Roger Baldwin, Wilbert Cantey, Herbert Maisel és James McDermott végezték el 1956 szeptemberében, a Journal of the American Statistical Association című folyóiratban megjelent The Optimum Strategy in Blackjack című tanulmányukban.

Ez lett az alapja a későbbiekben számtalan olyan blackjack-stratégia kidolgozására irányuló erőfeszítésnek, amely a játékos számára a lehető legjobb esélyt nyújtja a nyerésre. Ezek között volt az Ed Thorp által kidolgozott stratégia is, aki Baldwin számításait használta fel az alapstratégia ellenőrzésére a Beat the Dealer című bestseller könyvében, amely eredetileg 1963-ban jelent meg, és amelynek 1966-ban kiadott változata egy frissített blackjack-stratégiát tartalmazott.

A blackjack-stratégiák ismertetése mellett ez volt az egyik első olyan kiadvány, amely az olvasóknak a kártyaszámolás ellentmondásos gyakorlatát is bemutatta, amelynek segítségével megpróbálhatták kiszámolni, hogy egyes kártyákból hány maradt játékban a játék során, és ez hogyan befolyásolja a forduló lehetséges kimenetelét.

Bár a gyakorlott szerencsejátékosok egy kisebb százaléka már az 1950-es évek óta foglalkozott a kártyaszámolás egy korai formájával, az eljárás most már könnyen hozzáférhető tudássá vált. Erre válaszul a kaszinók megnövelték a blackjack asztaloknál használt paklik számát, hogy megnehezítsék a kártyaszámlálást, és arra képezték ki az osztókat, hogy tudják kiszúrni a kártyaszámlálással foglalkozó személyeket.

Azóta számos más figyelemre méltó mű is megjelent a Blackjack-stratégiák és a matematika, valamint az ezek alkalmazásával elért sikerek területén, köztük Peter Griffin The Theory of Blackjack, James Grosjean Beyond Counting és Jeffrey Ma The House Advantage című könyvek.

A blackjack napjainkban

A blackjack a 21. században is rendkívül népszerű játék maradt. Még mindig a legszélesebb körben játszott játékok közé tartozik, mind a kaszinókban, mind pedig az online kaszinókban, ahol az emberek bármikor, bárhol játszhatnak blackjack-et.

Sok más kaszinójátékhoz hasonlóan az utóbbi időben rengeteg nagyszabású blackjack-bajnokságra került sor, amelyeken rendszeresen nagy (1 millió dolláros vagy még nagyobb) nyereményeket sorsolnak ki a győztesnek. Ezek közé tartozik a World Series of Blackjack, az Ultimate Blackjack Tour, a Las Vegas Hilton Million-Dollar Tournament és a különböző világbajnokságok.

2002-ben a kaliforniai San Diegóban található Barona Casino megnyitotta a Blackjack Hall of Fame-et. A beiktatottak közé tartozik Baldwin, Cantey, Maisel és McDermott, Thorp, Griffin és Grosjean. A további neves beiktatottak között szerepel Don Johnson is, aki 2011-ben 15 millió dollárt nyert az Atlantic City-i kaszinókban blackjackkel, valamint John Chang, az MIT és a Harvard diákjaiból álló blackjack-csapat vezetője, aki kártyaszámolással győzte le a kaszinókat blackjackben.

A blackjack a pop kultúrában is elterjedt, hiszen számos olyan szerencsejátékkal kapcsolatos film cselekményében is szerepet kapott, ilyenek például a 21, A szerencsejátékos és a Másnaposok.


Hozzászólások 1

naxosz
naxosz
2023 jún 24. 20:26

Köszönöm.Érdekes kis olvasmány volt. Szeretem ezt a játékot,sokszor játszok ismerősökkel. Unaloműzőnek tökéletes a számomra.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek