Mi a különbség a Money Line és a DNB fogadások között? Egyáltalán van-e különbség? Melyik sportágaknál használjuk őket és milyen módon könnyítik meg az életünket a sportfogadási piacon? Miben segíthet a Double Chance, azaz a dupla esély?

Money Line fogadás: a döntetlen kizárva

A Money Line tippek esetében a mérkőzés győztesére fogadunk, kizárva a döntetlen. Nincs pénzvisszafizetés, mivel a hosszabbítás is bele van kalkulálva a szorzókba. Elsősorban az amerikai major sportoknál használatos kifejezés. A kosárlabdában, amerikai fociban, jégkorongban és a baseball fogadásoknál elterjedt. Nem kell azon izgulni, mi történik, ha döntetlen a rendes játékidő, hosszabbítás együtt is nyerhetünk. 

Érdekesség, hogy olyan sportágakban, mint a kosárlabda vagy az amerikai foci, másodlagos fogadási típusnak számít az Egyesült Államokban, mert a hendikep (spread) a kiemelt jelentőségű. Ugyanakkor ezen a piacon is lehet szép szorzókat fogni, hiszen sokszor alábecsüli a fogadóiroda egyes csapatok erejét. Az átlag oddspárok általában 1.30 és 3.00 közötti szorzón mozognak és a jégkorong piacnak „segít” leginkább a Money Line fogadás. Abban a major sportban a legnagyobb a döntetlenek aránya.

DNB, azaz nincs fogadás döntetlenre

A Draw No Bet magyarul azt jelenti, nincs fogadás döntetlenre. A labdarúgásban használatos, ahol biztosítékként is szolgál, hiszen, ha egy mérkőzés döntetlennel ér véget, akkor visszakapjuk a nyereményünket. A DNB fogadások hátránya, hogy csökkentett szorzóval (a háromesélyre adott kínálatokhoz mérten), fogadhatjuk meg a kiválasztott eseményt, de még mindig jobb helyzetben vagyunk oddsok terén, mintha dupla esélyre (Double Chance) tippelnénk.

Az ázsiai hendikepnél használatos +0 fogadás ugyanazt jelenti, mint a DNB, sok esetben az irodák nem is adnak külön Draw No Bet szekciót, hanem az ázsiai hendikepből lehet kiválasztani. Népszerű opció a DNB, gyakorta underdog csapatokra is használják, mivel ebben az esetben a szorzó 2.00 feletti, döntetlennél sincs akkora probléma, de megéri egyáltalán? Részletes Draw No Bet útmutatónkban megtudod, mikor jobb használni.

Mire figyeljünk DNB fogadásnál?

Mielőtt ezzel a módszerrel az esélytelenebb csapatokra kezdenénk fogadni, érdemes megnézni, hogy milyen arányban nyeri az általunk kiválasztott csapat underdogként a mérkőzéseit, illetve milyen gyakori a ligában az ilyen siker. Hiába tűnik elsőre kecsegtetőnek, ha sokszor csak döntetlent ér el az adott klub, ezzel gyakorlatilag nem csináltunk semmit.

A DNB akkor kifizetődő, ha az általunk megfogadott csapat alapjáraton is törekszik a gólszerzésre, nem az egy pontra játszik a biztos védekezésével. Érdemesebb egy olyan találkozóra fogadni ezzel a lehetőséggel, ahol gyorsabb tempó várható, jöhetnek a gólok is, nem a defenzív felfogás dominál, mert azok a meccsek könnyedén fulladhatnak egy unalmas döntetlenbe.

Dupla esély vagy Double chance kétesélyesként

A DNB kapcsán szóba kerültek a döntetlenek, amik viszont kedveznek bizonyos esetekben a dupla esélynek (Double Chance). Ebben az opcióban a háromesélyes kínálatot leszűkítjük kettőre, de más módon, mint a Money Line vagy a DNB fogadások esetén.

A három lehetséges kimenetel közül kettőre fogadhatunk egyszerre:

  • 1X: hazai vagy döntetlen
  • X2: vendég vagy döntetlen
  • 12: hazai vagy vendég győzelem

Mikor érdemes az 12-t választani DNB helyett?

A hazai vagy vendég győzelem esetén a döntetlen kizárva, viszont ennek az egyik legalacsonyabb a szorzója. Kevésbé előtérben lévő típus, ellentétben az 1X és az X2 piacokkal. Favoritokra való fogadás esetén nagyon alacsony szorzóval kalkulálhatunk (DNB-hez képest is), viszont itt döntetlen esetén is nyerünk. Sokkal inkább motiváló lehet az esélytelenebbekre való fogadásnál, főleg akkor, ha védekező csapatról beszélünk.

Ebben az esetben sokkal inkább megéri a Double Chance opciót választani, mint a DNB-t, mivel egy defenzív mentalitású csapat arra törekszik, hogy ne kapjon gólt, szerezzen egy pontot minimum. Ekkor már egy unalmas 0-0-val is nyertünk, míg a Draw No Bet esetében visszakapnánk a tétünket.

Érdemes tehát megfigyelni, hogy melyik edző milyen taktikát használ előszeretettel, mert ez eldöntheti a sikerességünket a Double Chance és DNB piacokon.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek