Borítástípusok - tenisz 003

Tenisz elemzés: Kevésbé befolyásoló tényezővé vált a borítás típusa

2023 márc 10. 10:53 Szólj hozzá!

Fogadási útmutató taktika baseliner

Nemrég elemeztem azt a jelenséget, ami szerint a támadó játékstílus több pontot eredményez, mint a védekező. Annak ellenére, hogy egyesek az egyik legmeghatározóbb tényezőnek tarthatják a borítás típusát ebben a témában, a gondolatmenetben akkor nem tértem ki erre és most megindokolom, hogy miért.

Nem tagadom azt, hogy a játékfelület is befolyásolja a játékot, de úgy látszik, hogy a mai teniszezők alkalmazkodóbbak, így a borítás ráhatása csökkeni látszik. Statisztikai összehasonlításokból következtetve, inkább az indítványozás mértéke határozza meg a labdameneteket. Annak ellenére, hogy manapság a teniszezők nagy része úgynevezett baselinerek és a hálóhoz már kevesebbet szaladnak fel, a támadó jelleg az ütéseikben meghatározó mértékű még salakon is!

Amúgy is, észre lehetett venni az utóbbi években, hogy a borítások különböző típusainak gyorsasága kezdett kevésbé olyan drasztikusan eltérő lenni, mint amennyire az régebben volt.

Meglepő lehet egyeseknek, de úgy a kemény borításon, mint salakon a pontoknak több, mint kétharmada csak 1-4 ütést tartalmaz.

Persze, ettől még marad az általános szabály miszerint a füves játékfelület a leggyorsabb, a kemény borítás gyors, a salak pedig a leglassúbb. Nyilván, a füvön a legalacsonyabban pattan a labda, a salakon pedig a legmagassabbra. A hard ebből a szempontból is a másik két borítás között helyezkedik el. 

Borítástípusok

Az húzhatja a rövidebbet, aki nem támad

Általánosan nézve, ezeknek a rövidebb labdameneteknek többsége igényli az agresszivitást. Aki nem támad, az abban a pillanatban le van támadva. Bár csapatsportágakban szokták azt gyakran hangoztatni, hogy "a legjobb védelem a támadás”, a teniszben ez élesebben érzékelhető. Ezért is van az, hogy versenyképes szerva nélkül, nem lehet helyet kapni az élvonalban.

A mutató bizonyítja, hogy téves azt gondolni, hogy salakon a szervának nincs annyira meghatározó szerepe. Végül is, az említett 1-4 ütést tartalmazó labdamenetek egy játékosnak maximum csak két ütést hagynak. Attól függően, hogy az adogató vagy a szervafogadó szemszögéből nézzük, ez a két ütés a szerva + 1 másik ütés, vagy a szervafogadás + 1 másik ütés lehet. Ez mindent elmond az indítványozásnak már a pontkezdeti szükségéről.

Nyilván, a labdameneteknek maradék egyharmad részében (amely öt vagy ötnél több ütést igényel) sem megengedett a passzivitás, mivel a mai baselinerek akárhonnan képesek nyerőket ütni.

További bizonyítéka lehet az erőtenisz mai eredményességének az is, hogy bár a játékosok inkább a hálótól távoli pályarészeken tartózkodnak, azoknak a pontoknak, amelyeket mégis a háló közeléből játszanak, nagy valószínűséggel, több mint 50%-át fogják nyerni és ez érvényes az elveszített meccsek esetében is.

Ebből még nem kell feltétlenül arra következtetni, hogy példátlan röpteérzékkel rendelkeznének a játékosok, mert inkább csak akkor kerülnek a hálóközelben, amikor könnyebb zárni a pontokat. Inkább az a megfigyelendő, hogy miként tudnak a térfelük hátsó részéről ilyen előnyös helyzetekbe kerülni.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek