Fogadási tipusok gyűjtő fogadás kötés kötéstiltás

Kötésben fogadás vagy gyűjtőfogadás

2024 jan 14. 13:43 Szólj hozzá!
Tippmix segédszelvény kitöltése

A kötésben fogadás, vagy más néven gyűjtőfogadás minden Tippmix játékos számára ismert. Lényege, hogy egyetlen szelvényen, egyetlen téttel több kimenetelre fogadunk nagyobb oddson. Angolul parlay, accumulator, combo bet és multi néven ismert fogadási lehetőség.

A nagyobb odds nagyon vonzó lehet, főleg ha sok eseményt gyűjtünk össsze egy fogadószelvényre, mivel az oddsok összeszorzódnak és jóval nagyobb lehetséges nyereménnyel kecsegtetnek. Ez a nagy odds viszont csalóka is lehet, nem véletlenül szeretik a fogadóirodák a kötésben fogadás lehetőségét kínálni.

Ebben a cikkben kielemezzük a kötésben fogadást, a kötéskényszert és a kötéstiltást. Ezáltal tisztább képet kapsz arról is, hogy miért is kötelez a Tippmix bizonyos esetekben arra, hogy kötésben fogadj egy bizonyos eseményre.

Sokan ezeket a típusú fogadásokat is kombiknak nevezik, de ez nem ugyanaz, mint a kombinációs fogadás, bár az alapok ugyanazok. A kombi elnevezés ilyen esetben valószínűleg az angol combo elnevezés magyarosításából származik.

A kötésben fogadás előnyei és hátrányai

Egyetlen előnye van a kötésben fogadásnak, az egyszeri fogadásokkal szemben: a nagyobb végső szorzó. Sokkal nagyobb lehet a nyeremény, ha kötésben 2-3 kimenetelre fogadunk, mint ha a fogadásokat egyenként tennénk meg.

Legyen például 3 hazai odds: 1.20, 1.30 és 1.50. Számoljuk ki mi lenne, ha ezeken az oddsokon fogadnánk egyenként és gyűjtőfogadásként. Az össztét, amit kockáztatni szeretnénk legyen egy ezres.

Gyűjtőfogadásként az eredő odds 2.34 lesz (összeszorozzuk őket), és 1000 Ft téttel a várható nyereségünk 2340 Forint.

Egyedi fogadásként a tétet osszuk 3 egyenlő részre az egyszerűség kedvéért (a valóságban ajánlott valamilyen pénzmenedzsmentet használni a tétjeink meghatározására), így egyenként 333,33 Forinttal fogadunk a 3 kimenetelre. A következő 3 fogadást fogjuk megtenni:

  1. 333,33 * 1,20, lehetséges nyeremény = 400 Ft
  2. 333,33 * 1,30, lehetséges nyeremény = 433,33 Ft
  3. 333,33 * 1,50, lehetséges nyereménye = 500 Ft

A lehetséges esetek elemzése

Ideális esetben mind a 3 tippünk bejön. Ilyenkor gyűjtőfogadással nyerünk 2340 Forintot, az egyedi fogadásokkal pedig összesen 1333,33 Forintot, vagyis valamivel többet, mint a gyűjtő felét. 

Ha bármelyik tippünk elmegy, a gyűjtőfogadásunk is vesztes lesz. Ilyen esetben kötésben nem nyerünk semmit és buktuk az eredeti 1000 Forintos tétet. Oddsok alapján az 1.50-es szorzó fog a legkönnyebben elmenni. Egyedi fogadások esetén ha ez az 1.5-ös odds vesztes, még mindig visszakapunk 833,33 Forintot és a veszteségünk csak 166,7 Forint. Ha két fogadás megy el, akkor is a feltett tétünk egy részét visszakapjuk, tehát a veszteség jóval kisebb, mint gyűjtőfogadás esetén. Ne feledjük, azt amit mi elvesztünk, az a fogadóiroda nyeresége.

Látható, hogy egyetlen esetben van előnye a gyűjtőfogadásoknak: ha minden tippünk bejön. Egyetlen téves tippel bukjuk az eredeti tétet.

Mi történik push fogadás esetén a szelvénnyel?

A push fogadás érvénytelenített fogadást jelent. Ez megtörténhet a fogadóiroda hibájából (téves ajánlat), vagy bizonyos ázsiai hendikep vagy DNB fogadások esetén is, amikor a tét visszajár. Ilyen esetben amennyiben a kötésünkben a többi fogadás helyes, nem veszítjük el a gyűjtőfogadást, hanem az érvénytelen esemény szorzóját 1-re javítják a fogadórodák és újraszámolják a végső odds-ot. Gyakorlatilag az eredmény olyan lesz, mintha az érvénytelen fogadás nem is szerepelt volna a szelvényen.

Kötésben fogadások szorzója - a matek

Kötésben fogadáskor nagyobb az eredő szorzó, mint single fogadások esetén, de ez a szorzó jóval kisebb, mint a valós szorzó, ami az esemény bekövetkezésének valószínűségét adja. Itt megint a fogadóirodák árréséhez jutunk, ami kötésben fogadás esetén jóval nagyobb, mint egyszeri fogadások esetén.

Az illusztráláshoz vegyünk két teniszmeccset, ahol mindkét mérkőzésen a játékosok nagyjából egyformák egymás ellen, tehát egyenlő eséllyel nyerhetnek. Első mérkőzés játékosait jelöljük A és B-vel, a második mérkőzés játékosait jelöljük C és D-vel. A valós valószínűségek alapján mindkét meccs mindkét játékosára a szorzó 2.00 lenne, de mivel az oddsok tartalmazzák a fogadóirodák haszonkulcsát is, ezért vegyük úgy, hogy 1.83-as szorzókat kínálnak minden játékosra. A bukméker árrése ebben az esetben 9% körüli mindkét mérkőzésre.

Négy lehetséges eredmény következhet be, a nyertes játékosok a következők lehetnek: AC, AD, BC vagy BD. Mivel a feltételeink alapján egyforma eséllyel rendelkezik bármelyik játékos a párja ellen, így bármelyik nyertes párnak a valószínűsége 1 a 4-hez, azaz 0.25, ami oddsra átszámítva 4.00-ás szorzót jelent és 100-as téttel 400-at fizetne vissza. Tehát a tisztességes szorzó 4.00 lenne.

Mennyi lesz a szorzó, ha kettes gyűjtőfogadást kötünk? 1.83 * 1.83 = 3.348. Ez jóval kisebb, mint az ideális 4-es szorzó, tehát a fogadóiroda is kevesebbet fizet vissza nyertes fogadás esetén.

Számoljuk át ezt az eredő szorzót valószínűségre, az eredmény pedig 29.87% lesz, ezt meg szorozzuk meg 4-gyel, mivel 4 lehetséges eredmény van. A kapott szám pedig 119%, amig 19%-os árrést jelent ebben az esetben. Ez duplája az eredeti 9%-os árrésnek, amit egyenként a mérkőzésre kínált a fogadóiroda.

Esély kiszámítása

Fogadóiroda haszonkulcs kalkulátor

Adj meg 2 vagy 3 szorzót (kimenetelek száma alapján) és kiszámoljuk mennyi az iroda nyereségét és a piac visszafizetését.

A kötés kényszer Tippmixen

Most már tudjuk, hogy miért előnyös a fogadóirodák számára a kötésben fogadás, és számunkra melyek a hátrányai. Miért van az, hogy a Tippmix kényszerít bizonyos mérkőzések esetén a kötésben fogadásra? Azért, mert még jobban szeretné az esélyeit növelni, a játékosok hátrányára. Gyakorlatilag ha köteleznek egy minimális számú kötésben fogadni egy eseményre, akkor nem számít, ha a Tippmixen van a legjobb odds a kimenetelre, mivel a kötésben fogadás nagy mértékben csökkenti a nyerési esélyeidet.

Általában ezek 2-ik, 3-ik ligás mérkőzések esetében szoktak megjelenni. Az egyik oka a kötés kényszerítésének az lehet, hogy a Tippmix bukmékerei nem biztosak a mérkőzés valós esélyeiben, így ezzel biztosítják magukat. A másik lehetőség, a kiemelkedő bundagyanú ilyen mérkőzéseken. Amikor NB2-es mérkőzés esetén a Tippmix kötésre kényszerít, akkor gyakorlatilag elismeri, mint állami fogadóiroda, hogy bundázzák a meccseket és tudnak róla, de nem tesznek ellene semmit.

A kötéstiltás

A legtöbb fogadóiroda nem engedi szabadon kombinálni ugyanazon mérkőzés kimeneteleit egy szelvényen. Ez azért van, mert így hátrányos helyzetbe kerülhetnek a fogadókkal szemben, mivel a kimenetelek egymástól függetlenek. Ugyanígy megtörténhetne az is, hogy teljesen lehetetlen végső kimenetelt eredményezne a fogadásunk: például félidő 1.5 gól fölött és teljes játékidő 1.5 gól alatt esetén (és még rengeteg ilyen lehetséges konfliktus alakulhat ki).

Bizonyos esetekben viszont erre is találtak megoldást a fogadóirodák: ilyenek a fogadásépítő vagy bet builder lehetőségek. Fogadáskészítővel kombinálhatjuk például a hazai győzelmet az összesített gólok számával, viszont a végső odds nem feltétlenül a két kimenetel oddsainak a szorzata lesz. Ezt a lehetőséget különböző elnevezések alatt találod a bukmékereknél: Unibet fogadásépítőnek nevezi, a bet365 pedig fogadáskészítő elnevezést használ.

Gyűjtőfogadás stratégia

Az egyik leggyakrabban alkalmazott stratégia gyűjtőfogadások esetén a kis tét és sok kimenetel kombinációja. Gyakorlatilag pár száz forintos tétekkel minél nagyobb eredő oddsokat próbálsz megfogni egy szelvényen. Ezekből születnek a Szerencsemixben is közölt nagy nyeremények, melyekről mi is gyakran beszámolunk.

Ez a stratégia nem más, mint szórakozás. Pár száz forintos téttel 500-as vagy még nagyobb eredő oddsot eltalálni egyáltalán nem könnyű. Miben különbözik ez egy hasonlóan nagy, lehetetlennek tűnő egyedi fogadás szorzójától? Matematikailag nem sokban, de az egyedi fogadásnak még mindig nagyobb esélye van. Látszólag könnyebbnek tűnik sok kis szorzóból egy 100-as oddsot megnyerni, mint egy 100-as oddsú pontos eredményt eltalálni, a valószínűségszámítás mást mond.

Sokan kételkednek ezen szelvények valódiságában, pedig a nagy számok törvénye alapján ezek igen is valósak, és még képbe jön a túlélési torzítás is. Rengeteg ilyen kombi vagy gyűjtő szelvényt adnak fel a Tippmixen naponta, apró tétekkel. A sok számú szelvényből meg igen is összejön pár nyertes szelvény is, ugyanúgy, ahogy a lottót is megnyerik.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek