A teljesen kezdőknek szól ez a cikk, mely a kriptovaluták használatát vizsgálja a sportfogadások szempontjából. Mi az a Bitcoin és milyen lehetőségeket kínál a virtuális valuta?

Mi az a Bitcoin, és miben segít a sportfogadásnál?

Mára már mindenki találkozott valószínűleg a Bitcoin kifejezéssel, amely különösen az interneten gyakran említett dolog. Nem véletlenül, hiszen innen ered a Bitcoin is. 2008-ban mutatták be először a koncepciót. A Bitcoin titkosított adatblokkokból áll, amelyeket azonban először ki kell számítani. Ezeket egymás között lehet küldeni.

Az értéket nem csupán az a számításokhoz (az úgynevezett "bányászat" vagy "mining") szükséges energia határozza meg, hanem a csereérték is. Mivel ez az érték az elmúlt években emelkedett, a Bitcoin komolyan vehető, valóságos pénznemmé vált, amelyet az interneten lehet használni. De milyen a Bitcoin és a sportfogadás relációja? És lehetséges-e Bitcoinnal befizetni a fogadóirodáknál?

Kripto fogadások és a hagyományos fogadóirodák

A kripto alapú fogadóirodák természetesen nem találták fel újra a sportfogadást. A fogadási felületeik azonosak a hagyományos szolgáltatókéval. Ugyanúgy lehet fogadni a legfontosabb sporteseményekre világszerte.

Gyakorlatilag nincs különbség abban, hogy egy NB1-mérkőzésre forintban, euróban vagy bitcoinban fogadsz. Említésre méltó, hogy a kripto fogadóirodáknál is a labdarúgás a király, az egyéb mainstream sportágak, mint a tenisz, kosárlabda vagy jégkorong mellett.

A kriptovalutás fogadóirodák két külön kategóriára oszthatók: egyik oldalon csak a befizetéshez vagy kifizetéshez használható kriptovaluta, de az egyenleg valós pénznemben van vezetve. Ilyen fogadóirodák közé tartozik a 22bet, Rabona és az Everygame.

A másik oldalon pedig a teljesen kriptovaluta alapú fogadóirodák találhatóak, ahol a teljes folyamat kriptovalutában történik, még az egyenleg vezetése is. Ezeknél gyakorlatilag nem játszol valós pénzben, a kifizetés is csak kriptovalutában kérhető egy walletra (pénztárcára). Ilyen fogadóirodák a Stake, a Sportbet.one és Sportsbet.io.

A legtöbb kripto sportfogadási szolgáltatónál élőben is fogadhatsz és bizonyos mérkőzéseket is közvetítenek.

Befizetés Bitcoinnal a fogadóirodákhoz

Szinte havonta jelennek meg új bukmékerek, akik Bitcoin és további kriptopénzek befizetését teszik lehetővé.

A kezdőket elriaszthatja a kriptovaluták beszerzése, mert először alapvető megértést kell kialakítani az újkeletű pénznemhez, és érdemes tárcákat (wallets) használni a tároláshoz. Emellett a Bitcoin és más kriptovaluták esetében, különösen a kisebb befizetéseknél, a tranzakciós díjak gyakran még mindig elég magasak lehetnek.

Figyelembe kell venni azt is, hogy ha nem teljesen kriptovaluta alapú irodához fizetsz be, hanem átváltódik a befizetett kriptopénz valódi pénzre, kifizetésnél is fennállhat a váltás lehetősége. Mivel a kriptovaluták árfolyama egyáltalán nem mondható stabilnak, az átváltásoknál előfordulhat, hogy az árfolyam nem lesz a legjobb, illetve kifizetésnél még csökkenhet is az árfolyam. Ha valóban kriptopénzzel szeretnél játszani inkább, akkor a legjobb, ha olyan irodát használsz, ahol az egyenleged vezetése megegyezik a befizetett kriptovalutával.

Kriptovalutás fogadóirodák

 Fogadóiroda  Elfogadott kriptovaluták  
Stake Bitcoin, Ethereum, Tether, Litecoin, TRX, XRP, Cardano, Dogecoin, BRL, BNB, Polygon, USDC Regisztráció 
22Bet  Bitcoin, Ethereum Regisztráció
20Bet Bitcoin, Ethereum Regisztráció
Sportbet.one Bitcoin, Ethereum, Tether, Litecoin, EOS Regisztráció
Sportsbet.io Bitcoin, Ethereum, Tether, Litecoin, TRX, XRP, Cardano, Dogecoin, BRL, BNB, Polygon, USDC Regisztráció
POWBET Bitcoin, Ethereum Regisztráció
Bankonbet Bitcoin, Ethereum Regisztráció
Casinia Bitcoin, Ethereum Regisztráció
Rabona Bitcoin, Ethereum Regisztráció
Librabet Bitcoin Regisztráció
Wazamba Bitcoin, Ethereum, Tether Regisztráció

Mely fogadóirodáknál lehet Bitcoin befizetést eszközölni?

Bár a Bitcoin árfolyama jelenleg messze van az összes idők legmagasabb szintjétől, a kriptovaluták hatása a sportfogadási szektorban növekszik. Több fogadóiroda kínál lehetőséget Bitcoin befizetésre. Befizethetsz kriptovalutával a következő hagyományos fogadóirodákhoz: 22bet, Rabona és Everygame.

Teljes mértékben kriptovalutás irodák pedig: Sportbet.one és Sportsbet.io.

Legális a sportfogadási befizetés Bitcoin-nal?

A Bitcoin befizetések nagyfokú anonimitást tesznek lehetővé, amit azonban a szabályozásokkal nehéz egyeztetni. Ez egy szürke zóna jelenleg. A kriptovaluta nem valós pénz, de bizonyos esetekben annak tekinthető és zavaros a szabályozás.

Vannak a piacon megbízható fogadóirodák is, amelyek lehetővé teszik a Bitcoin befizetéseket. Ilyenkor azonban többnyire azonosítást is kérnek. 

Sportfogadás befizetés Bitcoin és kriptovalutával 03

Bitcoin befizetések előnyei

  • Anonimitás
  • további fizetési lehetőség
  • lehetséges árfolyamnyereségek
  • részben nincsenek személyes limitációk
  • nagyon gyors befizetés

A Bitcoin alapú sportfogadás egyik nagy előnye az anonimitás. Ez az előny azonban közvetlen ellentétben áll a szerencsejáték szabályozásokkal, viszont direkt módon a legtöbb országban nincs szabályzás a kriptovalutákra.

Alapvetően a Bitcoint használhatod fizetési módként anélkül, hogy az adóhatóság elől pénzt rejtenél el, de gyakran éppen ez a sportfogadók vagy a bukmékerek célja.

Számos Bitcoin fogadóiroda rendkívül magas limiteket kínál, illetve az anonimitás miatt teljesen elmaradhatnak a korlátozások.

Nem ritkán kriptovaluták használatával történő befizetésekre időszakosan különleges befizetési bónuszokat kínálnak, hogy népszerűsítsék ezt a befizetési lehetőséget.

A kripto-bukmékerek hátrányai

  • Lehetséges árfolyamveszteségek
  • A kripto-bukmékerek majdnem mindig teljesen offshore államokba vannak bejegyezve, ahol a szabályozás nem túl fejlett
  • A fekete bárányok veszélye (nem megbízható bukmékerek)
  • Tranzakciós díjak
  • A Bitcoin sportfogadások nagy hátránya ismét az anonimitás. Vajon a fogadóiroda valóban megbízható-e ahhoz, hogy megkapjam a befizetésemet?

Ha a kriptovaluták mellett lehetséges például hitelkártyával, Paypal-lel, Skrill-lel stb. is befizetni, az növelheti a bizalmat a bukméker iránt.

Természetesen az is előny, ha a bukméker már régóta a piacon van, és nem találhatók negatív értékelések vagy tapasztalatok a fogadó fórumokon.

Egy másik hátrány természetesen a Bitcoin és az euró közötti árfolyam-ingadozás, amely azonban például más kriptovaluták, mint például a stabil-coinok (USDT stb.) használatával jelentősen csökkenthető. A tét átváltása a fogadás előtt néhány másodpercet is igénybe vehet.

Hogyan hatnak az árfolyamváltozások a Bitcoin sportfogadásokra?

Mivel a Bitcoint nem szabályozza semmilyen hatóság vagy más szervezet, így annak árfolyama jelentősen ingadozhat az euróhoz, dollárhoz vagy más hagyományos valutákhoz képest. Az árfolyamingadozások előnyt vagy hátrányt is jelenthetnek a felhasználók számára.

Photo Of Gold Coin With Bitcoin Symbol On Candlestick Chart shutterstock_2084049748
A Bitcoin árfolyama állandóan változik. Fotó: Inspiration GP/Shutterstock

Egyrészt megtörténhet, hogy a kifizetett coinok sokkal többet érnek, mint a befizetéskor, másrészt természetesen lehetséges az is, hogy a Bitcoin árfolyama csökken, és így a kifizetéskor átváltva jelentősen kevesebb eurót kapsz, mint amennyit eredetileg befizettél, még akkor is, ha a Bitcoin sportfogadásaiddal nyertél..

Azok a fogadók, akik a Bitcoint a sportfogadáson kívül más fizetési műveletekhez is használják és hosszú távon tárolják a coinokat a tárcájukban, általában nyugodtan viszonyulnak az árfolyamingadozásokhoz. Ők hosszú távon gondolkodnak és többnyire úgy vélik, hogy a Bitcoin a következő években jelentősen megerősödik és így értéke is növekedni fog. A rövid távú értékvesztések ezért nem jelentenek problémát számukra. Sok más felhasználó számára viszont továbbra is az euró a döntő valuta, még akkor is, ha a sportfogadásaikat Bitcoinnal fizetik.

Ezek a felhasználók lehetőleg nem szeretnének veszteségeket elszenvedni egy esetleges Bitcoin árfolyamcsökkenés miatt. Számukra előnyös, ha a fogadói számla a választott befizetési módtól függetlenül euróban vezetett. Itt a pénzt a Bitcoin befizetése után közvetlenül euróra váltják, és csak egy kifizetés előtt konvertálják vissza az aktuális árfolyamon Bitcoinná. Így a digitális fizetőeszköz ellenére végül euróban lehet számolni.

Bitcoin fogadóirodák - felmerülnek díjak?

A Bitcoin fogadóirodák részben azért olyan népszerűek, mert az átutalási díjak nagyon alacsonyak. Pontosabban a felhasználók maguk dönthetik el, mennyi pénzt kívánnak fizetni a hálózatnak a tranzakció lebonyolításáért. Általában néhány cent is elegendő a gyors tranzakció biztosításához.

A tranzakció során fizetett díj a bányászokhoz, azaz a minerekhez folyik, akik a számítási kapacitásukkal gondoskodnak arról, hogy a tranzakciók feldolgozásra kerüljenek és új blokkként a blokklánchoz csatolhatók legyenek. A fogadószámlán lévő egyenleg kifizetésekor a Bitcoin fogadóiroda általában szintén egy standard összeget, néhány centet fizet tranzakciós díjként. Ez az összeg esetenként levonásra kerülhet a kifizetett összegből, de annak alacsony mértéke miatt nem igazán számottevő.

Az, hogy további díjak merülnek-e fel a be- és kifizetéseknél, az egyéni esetekben függ a bukmékertől és annak feltételeitől. A befizetés a legtöbb esetben díjmentes, és a kifizetésnél is gyakran nem merülnek fel díjak. Egy Bitcoin tranzakció akkor tekinthető megerősítettnek, ha azt a hálózat többszörösen verifikálta. Ez általában mintegy tíz perc alatt megtörténik.

Minél magasabb a felhasználó által önként fizetett bányászdíj, annál gyorsabban dolgozzák fel a bányászok a kapcsolódó tranzakciót. Mivel a befizetések gyorsan megtörténhetnek, és akár okostelefonon keresztül is elvégezhetők, a Bitcoin sportfogadások spontán módon is lehetségesek, például, ha a félidőben még gyorsan élő fogadást kívánunk megtenni egy futballmérkőzésen.

Nyeremények kifizetése Bitcoin segítségével

A Bitcoin nem csak befizetésekre használható. A fogadószámláról a Bitcoin tárcára történő kifizetések is lehetségesek. Ahhoz, hogy ilyen kifizetést végezhes, meg kell adnod a bukmékernél azt a tárca címet, ahová a bukméker a coinokat küldeni fogja. Javasoljuk, hogy erre a másolás és beillesztés funkciót használd, mert ha véletlenül rossz címet adsz meg, és a pénzt egy másik tárcára küldik, akkor ezt a tranzakciót nem lehet visszavonni.

A Bitcoin tranzakciók bár majdnem anonimek, a szabályozó hatóságok irányelvei és az európai jogszabályok miatt azonban személyes adatokat kell megadni az online bukmékernél. Ezért a Bitcoin sportfogadások esetében is szükség van az úgynevezett azonosításra (KYC), mielőtt kifizetés történhet.

A verifikáció általában online történik és többek között érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet igényel. A megbízható Bitcoin fogadóirodáknál nem kell aggódni adataid illetéktelen harmadik félnek történő továbbítása miatt. Szigorú adatvédelmi rendelkezések biztosítják, hogy a bukméker a  személyes adataidat kizárólag az Általános Szerződési Feltételekben megadott célokra használja fel. A titkosított adatátvitel továbbá megakadályozza, hogy a hackerek hozzáférjenek a személyes információidhoz és azokat visszaélésre használják fel.

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Melyek azok a kriptovaluták, amelyek a fogadóirodáknál elérhetőek?

Bár a Bitcoin volt az első kriptovaluta, de már korántsem az egyetlen. Jelenleg körülbelül 4000 úgynevezett Altcoin létezik, bár csak körülbelül 100 rendelkezik elegendő piaci kapitalizációval ahhoz, hogy valóban jelentősnek lehessen tekinteni őket. Néhány a legfontosabb kriptovaluták közül szintén használhatók egyes fogadóirodáknál befizetésekhez és kifizetésekhez. Ezek többnyire hasonlóan vannak felépítve, mint a Bitcoin, és szintén a blokklánc-technológián alapulnak.

Azonban vannak kisebb és nagyobb különbségek közöttük, így annak ellenére, hogy sok közös jellemzőjük van, néha különböző felhasználási lehetőségek adódhatnak. Most részletesebben szeretnénk bemutatni néhány a legfontosabb Bitcoin-alternatívát:

Ethereum sportfogadások

Ez jelenleg a második legfontosabb kriptovaluta, amely főként azzal szerzett hírnevet, hogy nemcsak fizetőeszközként funkcionál, hanem a blokkláncán úgynevezett okosszerződéseket is lehet implementálni.

Az Ethereum-tokenek ráadásul sok más Altcoin alapját képezik.

Litecoin sportfogadások

A Litecoin az egyik legrégebbi Altcoin. Más algoritmust használ, mint a Bitcoin, és többek között gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé.

Dogecoin sportfogadások

Ez a coin eredetileg a sok új kriptovaluta paródiájaként jött létre, de gyorsan meglehetősen magas értéket ért el, ami nem utolsósorban annak köszönhető, hogy mögötte egy tapasztalt, ismert fejlesztőkből álló csapat van.

Bitcoin Gold sportfogadások

Ez a coin 2017-ben vált le a Bitcoinról, és néhány fejlesztést tartalmaz, többek között a skálázhatóság tekintetében.

Kripto Fogadások - gyakran ismételt kérdések és válaszok

Mivel sok új lehetőség adódik a digitális korszakban itt megtalálod a legfontosabb kérdésekre a válaszokat.

A legjobb tippek a sportfogadáshoz mesterséges intelligencia segítségével

Biztonságos kriptovalutával fogadni?

A kérdésre egyértelmű Igen a válasz, annak ellenére, hogy a fogadóirodák nem az Európai Unióban vannak bejegyezve. A kripto fogadóirodák mind licensszel rendelkeznek és megfelelnek a szükséges biztonsági előírásoknak. A felelősségteljes játékra és adatvédelemre megfelelő hangsúlyt fektetnek.

Könnyű-e Bitcoin befizetést végrehajtani?

Igen. A BTC befizetés nem bonyolult folyamat. Csak át kell másold a fogadóiroda blockchain azonosítóját a saját Bitcoin pénztárcádba és végrehajtani a BTC befizetést. A befizetett összegek szinte azonnal rendelkezésre állnak a fogadáshoz.

Van-e díj a kriptovalutával történő befizetésekért?

Igen és nem. Lehetnek ingyenes tranzakciók és minimális díjú tranzakciók is. Ezt befizetéskor vagy kifizetéskor ajánlott ellenőrizni.

Csak Bitcoint fogadnak el a kripto fogadóirodák?

A Bitcoin messze a legfontosabb kriptovaluta a sportfogadásban. De nem az egyedüli. A fogadóirodák elismernek más releváns és ismert kripto eszközöket is.

Vannak-e kizárólagos bónuszajánlatok kriptovalutás befizetésekhez?

Igen, különösen azoknál a fogadóirodáknál, amelyek kizárólag kriptovalutákat használnak. 

Milyen kriptovalutákat fogadnak el a fogadóirodák?

A fogadóirodák kripto-portfóliója elég változatos. Néhány fogadóiroda szinte „minden” releváns valutát elfogad, más oldalak csak három vagy négy fontos kriptóra koncentrálnak. Szinte mindig jelen vannak a Bitcoin, a Bitcoin Cash, a Tether, a Ripple, a Dogecoin, az Ethereum és a Litecoin.

Fogadhatok-e e-sportra a kripto fogadóirodáknál?

Igen. Tapasztalataink szerint nincs a legtöbb ismert kripto fogadóiroda kínál e-sport fogadásokat. Bizonyos értelemben a modern valuták és az új virtuális sportesemények kéz a kézben járnak.

Vannak-e befizetési és kifizetési limitjei a kriptovaluták használatakor?

A befizetéseket illetően vannak különbségek. Néhány fogadóiroda megadja a maximális átutalási összegeket, más szolgáltatók pedig teljesen mellőzik a limitet. A kifizetések mindig korlátozottak egy bizonyos összegig. Összességében a kripto limitek jelentősen magasabbak, mint az euróban meghatározott határok.

Összegzés: Bitcoin befizetések és kifizetések fogadóirodáknál

Egyre több fogadóiroda van, ahol lehetséges a Bitcoin befizetések és kifizetések, de a legtöbb bukméker még nem vette fel ezt a fizetési módot.

Léteznek teljesen kripovaluta alapú fogadóirodák és olyanok is, amelyek valós pénzben vezetik az egyenleget átváltás után. Neked kell eldöntened, hogy számodra melyik a megfelelő. Az átváltáskor lehetnek árfolyamingadozások, de cserében az egyenleged stabil pénznemben van vezetve. A teljesen kriptovaluta alapú irodáknál nincs átváltás, a walletről fizetsz be és ki, és a te dolgod, hogy mikor váltod át valós pénzre.

Ennek megfelelően a Bitcoin-sportfogadás továbbra is forró téma marad.