milyen-tipusu-fogado-vagy-2022-06-16

Milyen típusú fogadó vagy?

2023 márc 10. 10:43 Karola Szólj hozzá!

Kezdőknek tippadó fizetős tippadás szorzó játékos tipusok

Ahogyan többféle sportág és piac létezik amelyekre fogadni lehet, és különböző fogadóirodánál lehet ezt megtenni, úgy rengeteg típusú ember is van, aki ezzel foglalkozik. Az emberek különböző módon és okokból fogadnak. Nem számít, hogy mire fogadsz, vagy miért, fontos tudni, hogy melyik típus vagy te valójában.

Bár sokan vannak, akik fogadásokból próbálnak megélni és sokkal kevesebben vannak, akiknek valóban sikerül folyamatosan nyereséget termelniük, rengeteg olyan ember is létezik, akiket nem érdekel túlzottan a befektetésük megtérülése. Ez az egyik tipikus megkülönböztetés: vannak, akik azért fogadnak, hogy pénzt keressenek, és vannak, akik szórakozásból teszik ugyanezt.

Egy másik módja ennek a kategorizálásnak, a fogadók éles (azok, akik tudják, mit csinálnak) és szögletes (azok, akik nem) típusba sorolása. Ezen a négy klasszikus fogadótípuson belül azonban rengeteg alkategória létezik. Vannak olyanok is, akik foglalkoznak a fogadással, de léteznek olyan emberek, akik szeretik a matematikai vagy pszichológiai elemeket, valamint azok, akik a fogadást rejtvénynek tekintik, amit meg akarnak oldani.

A típusú fogadó: saját oddsok beállítása

Ez a kategória a fogadókról alkotott klasszikus felfogást erősíti. Valaki, aki azt csinálja, amit a bukméker, de megpróbálja jobban csinálni. Minden releváns információt és technikát felhasznál, hogy pontosan tükrözze egy esemény kimenetelének valószínűségét. Reménye az, hogy az általa előállított valószínűségek pontosabbak, mint a bukmékerek által elérhetőek.

Az ilyen típusú fogadóknak még csak meg sem kell nézni a fogadóiroda által kínált oddsokat, hogy kiszámítsák saját kimenetüket. Ehelyett egy olyan modellel vagy megközelítéssel rendelkeznek, amelyet idővel finomítottak és teszteltek, hogy biztosítsák, hogy érdemes befektetni. Ez aztán saját oddsokat fog produkálni, amelyeket össze lehet hasonlítani az elérhető oddsokkal. Ha a fogadónak nagyobb az implikált valószínűsége egy adott eseményre, mint a bukmékernek, olyankor mondjuk, hogy előnye van (olyan fogadás, amelyet érdemes megtenni).

A fogadás ezen megközelítése magas szintű készséget, különleges szakértelmet, valamint nagy elszántságot és türelmet igényel a kívánt eredmények eléréséhez. A saját eredmények modellezése során több sportágban és különböző piacokon is sikereket lehet elérni. Az ebbe a kategóriába tartozó fogadók azonban gyakran specializálódnak bizonyos sportágakra vagy piacokra (mivel nehéz sikert elérni, jobb, ha a bukmékerek kínálatának egy részének támadására összpontosítanak).

Az ilyen típusú fogadóknak a fogadási iparral együtt kellett fejlődniük. Ahogy a piac egyre kifinomultabbá vált, a hagyományos handicapper típusú megközelítés már nem olyan gyakori, mint korábban. A bukmékerekkel és más fogadókkal való versenyzés érdekében az adatok használata és az azokhoz való hozzáférés elengedhetetlen a modern fogadásokban.

A fentiekben sokan beszélnek a fogadókról egyedi kontextusban, de természetesen, mint más fogadótípusok esetében, ezek a fogadók is csoportosulhatnak, és közös erőfeszítésként kezelhetik a fogadást. Ez lehet egyszerűen információmegosztás és hálózatépítés közösségként, egészen egy szindikátus létrehozásáig, közös pénzeszközökkel és kijelölt felelősségi körökkel.

B típusú fogadó: jó ötlet, gyenge kivitelezéssel

Ez az egyik olyan szegmense a fogadóknak, ahol a kategórián belüli emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy valójában mit is csinál (ők inkább a fent említett típusú fogadóknak gondolják magukat). Ez veszélyes helyzet, mert az emberek azt hiszik, hogy helyesen cselekszenek, és csak a szerencsén múlik, amikor veszítenek (vagy nem veszik észre, hogy csak szerencséjük volt, amikor nyertek).

A fentiekhez hasonlóan az ilyen típusú fogadók is használnak adatokat, és akár modellezni is tudják egy adott esemény különböző kimeneteleinek valószínűségét, és képesek kiszámítani a vélt előnyt. Ahol azonban elbuknak, az a számításaikban figyelembe vett információk mennyisége, a figyelembe vett információk típusa és az, hogy mennyi időt fordítanak e számítások tesztelésére.

Az ilyen típusú fogadók valószínűleg arra törekszenek, hogy profik legyenek, de sajnos ezzel a fajta megközelítéssel ez talán soha nem fog megtörténni. Akár az NFL történelmi handicap trendjeit követi, akár a liga és a csapatok átlagos góljait használja, hogy megpróbálja megjósolni az alatt/fölött értéket egy focimérkőzésen, ez az a típusú ember, aki alapszintű elemzést használ, mielőtt fogadást kötne.

A fogadóirodák hatalmas összegeket fektetnek be a személyzetbe és a technológiába, hogy segítsék az általuk kínált nyereményszorzók meghatározását és kezelését. A piacon több ezer fogadó is van, akik hozzáférnek nagy adathalmazokhoz, valamint szakértői szintű készségekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a prediktív modellezés terén (mindezek szintén beépülnek a bukmékerek oddsaiba). Ha azt hiszed, hogy felismerheted a piaci hiányosságokat, és megelőzheted a többi fogadót, miközben mások idejének és energiájának csak a töredékét fekteted bele, az arra utal, hogy nem érted teljesen, hogyan működik a fogadás, és mi szükséges a győzelemhez.

C típusú fogadó: aki a piacot a saját előnyére használja

Gyakori tévhit, hogy egy sportág szakértői ismerete szükséges ahhoz, hogy fogadásokból pénzt keressünk. Egy klasszikus történet, amelyre hivatkozhatunk, hogy alátámasszuk ezt az állítást, az egy kereskedőé, aki pénzt keresett a zöld fával való kereskedéssel, azt gondolva, hogy az zöldre festett fa, holott valójában egy frissen kivágott fákra utaló kifejezés (innen ered a zöld fa tévhit kifejezés, amelyet Nicholas Nassim Taleb talált ki Antifragile című könyvében).

A fogadókat gyakran megosztja az a gondolat, hogy egy sportág ismerete előfeltétele vagy sem a fogadási sikereknek. Ez valószínűleg azért van így, mert egyeseknek szükségük van egy sportág ismeretére, mivel így közelítik meg a fogadást, míg mások a piacra hagyatkozhatnak, hogy a szükséges információk nagy részét onnan merítsék.

Az ilyen típusú fogadók bíznak abban, hogy a bukmékerek képesek hatékony vonalakat létrehozni, és onnan visszafelé haladva dolgoznak. Nem próbálnak versenyezni a bukmékerekkel a népszerű piacok kimeneteleinek valószínűségének kiszámításában. Ennek az az oka, hogy tudják, az iroda jelentős erőforrásokat fektetett be, és a fogadások formájában folyamatos információáramlással rendelkezik, amely segít finomítani ezeket a számításokat a főbb sportágak hagyományos piacain.

Ehelyett az ilyen típusú fogadók egy hatékony bukmékertől veszik át a vonalakat, és addig keresgélnek, amíg más bukmékereknél nem találnak kevésbé hatékonyakat (ami gyakran azzal jár, hogy kitiltják vagy korlátozzák őket). Alternatív megoldásként ugyanannál a fogadóirodánál olyan más vagy származtatott piacokat keresnek, amelyek korrelálnak a hatékony piacokkal, de ahol ezeknek a származtatottaknak a valószínűsége nem úgy egyezik meg, ahogy kellene.

Egy példa az ilyen típusú fogadók stílusára az, hogy a bukméker által meghatározott vonalból arra a valószínűségre fogadnak, hogy egy NBA-meccsen több mint egy bizonyos pontszám lesz, de a második negyed végeredményére tesznek tétet. Ehhez nem szükséges a résztvevő csapatok vagy játékosok ismerete.

Az egyetlen szükséges információ a bukmékertől származó hatékony vonal a mérkőzés végösszegére, valamint további adatok (pl. a pontok eloszlása a négy negyed között egy NBA-meccsen), hogy megnézzük, hogy az egyes negyedek végösszegének piaca korrelál-e egymással. Ha nem így van, akkor az ilyen típusú fogadók számára ez értékes fogadási ajánlatnak számít.

D típusú fogadó: mindent a szórakozás érdekében!

Sok ember célja, hogy pénzt keressen a fogadásokból. Néhány ember számára azonban a lehetséges nyeremények nem vetnek olyan sokat a latban. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen típusú fogadók nem élvezik a lehetséges nyeremény izgalmát, vagy nem érzik a veszteség fájdalmát. Valójában ezek az érzelmek még mindig nagyon is részei annak, hogy miért fogadnak, de főként az izgalom, az eseményben való részvétel és a játékban való részvétel miatt teszik ezt.

Az ilyen típusú fogadók tudhatják, hogy nem valószínű, hogy nyerni fognak, tekintve, hogy milyen kevés gondolatot fektetnek a fogadásaikba. Az is előfordulhat, hogy kevéssé értik a valószínűséget, és túlbecsülik a nyerés valószínűségét, de egyszerűen csak nem érdekli őket túlságosan a lehetséges pénzügyi jutalom.

Amikor a szórakozás érdekében fogadásokat kötnek, azt gyakran azért teszik, hogy a nézői élményt még izgalmasabbá tegyék. Ez lehet egy egyenes fogadás arra, hogy ki nyeri a mérkőzést, egy többszörös fogadás, amely a nap folyamán különböző mérkőzésekre vonatkozik, vagy egy olyan fogadás, amely egy versenyben lévő egyéni játékos köré épül.

Nem a tét összege határozza meg a hobbi fogadókat. Ez lehet 0,50 €, 5 € vagy 5 000 €, mivel ez az egyén rendelkezésre álló jövedelméhez viszonyítható. Valószínű, hogy az ilyen típusú fogadók nem a legalacsonyabb árrést keresik, hogy a lehető legjobb értéket kapják. Lehet, hogy a márka és az általános fogadási élmény miatt hűségesek egy fogadóirodához, beleértve a weboldallal és az ügyfélszolgálattal való interakciót  is.

Fontos tanulságok minden típusú fogadó számára

Veszélyes lehet azt hinni, hogy egyfajta fogadótípus vagy, amikor valójában egy másik kategóriába tartozol. Azt is fontos megjegyezni, hogy függetlenül attól, hogy milyen típusnak felelsz meg, a pénzed helyes kezelése elengedhetetlen. Ez lehet egy tétstratégia alkalmazása a bankrollod optimalizálására, vagy egyszerűen csak arra kell ügyelned, hogy ne költs a lehetőségeidet meghaladóan és csak annyit tégy fel, amennyit megengedhetsz magadnak.

Az is nagyon világos, hogy a modern fogadási iparág nem csak fogadókból és bukmékerekből áll. Ma már minden eddiginél több "tippmester" kínálja tippjeit pénzügyi haszonszerzés céljából. Bár aki komolyan foglalkozik a fogadással, az tudja, hogy ezek a szolgáltatások kevés értéket képviselnek, és aki szórakozásból csinálja, az valószínűleg nem fog több pénzt költeni kevesebb szórakozásért, a kettő között pedig rengeteg olyan ember van, aki igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat.

Bár nem igazságos azt állítani, hogy soha nem érdemes befektetni a tippadó oldalak által kínált lehetőségekbe (léteznek kivételek), általános elvként ennek nincs értelme. A piacot annyira nehéz legyőzni, hogy kontraproduktív lenne ennyit dolgozni azért, hogy előnyt találjunk, csak azért, hogy ezeket a titkokat megosszuk másokkal.

Több millió ember fogad világszerte, és ostobaság lenne azt gondolni, hogy mindegyikük pontosan beleillik e négy kategória egyikébe. Sokkal valószínűbb, hogy a fogadók inkább közelebb állnak e kategóriák egyikéhez, esetleg időnként hajlamosak a többi közül egyik-másikba belecsöppenni.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek