2024-es Párizsi Olimpia BMX, mountainbike és pályakerékpár (2383987071) Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

2024-es Párizsi Olimpia - BMX, mountainbike és pályakerékpár: menetrend és szabályok

El Barto 2024 jan 23. 09:31 Szólj hozzá!

Olimpia 2024 Párizs 2024 BMX Mountainbike

  • A BMX versenyek 2024. augusztus 1-jén és 2-án kerülnek megrendezésre.
  • A hegyikerékpár események 2024. július 28-án és 29-én zajlanak le.

A BMX-versenyzés az 1960-as években kezdődött Kaliforniában, a motokrossz őrület elterjedésének idején. A fiatalok azzal szórakoztak, hogy kerékpáron utánozták példaképeiket és a BMX kezdett egy valódi sporttá alakulni az 1980-as évek elején, amikor az első BMX szövetséget is megalapították. Az első BMX világbajnokságot 1982-ben szervezték meg és 1993-ban a BMX hivatalosan is integrálódott az Union Cycliste Internationale-be, ezzel átlépve az első akadályt az olimpiai játékokon való részvételhez.

2024 Olimpia BMX Racing (2383987071)
Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

A szabályok rövid áttekintése

A BMX versenyzés egy sokkal robbanékonyabb formátum mint a más, hagyományosabb kerékpáros diszciplínák, amelyek általában a kitartást jutalmazzák több perces versenyek során, míg a BMX versenyzéshez egy intenzív energialöketre van szükség rövid idő alatt, amely csak néhány másodpercig tart. A sprintversenyeket legfeljebb nyolc versenyző vívja meg egy ugrásokkal, ferde kanyarokkal és akadályokkal teli pályán, ahol a leggyorsabb reakciókkal és leggyorsabb tempóval rendelkező versenyző nyer.

A versenyzők a 8 méter magas rajt-domb tetejéről indulnak el a 400 méter hosszú pályán, akár 60 km/h sebességgel. Gyors reakciók és robbanékony erő szükségesek a rajtkapukból való gyors elinduláshoz az élmezőny élén, és meglehetősen nagy kihívás a vezetést a célvonalig megtartani. A döntő gyakran izgalmas látványt nyújt, amit a nézők visszafogott lélegzettel néznek.

Olimpiai történelem

2003-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú olimpiai sportággá tette a BMX-et a 2008-as pekingi olimpiai játékokra. Annak ellenére, hogy a sportnak viszonylag rövid történelme van az olimpiai színtéren, már vannak kiemelkedő sportolók, akik emlékezetes nyomot hagytak a sportágban; a kétszeres olimpiai aranyérmes Mariana Pajón (KOL) és a tokiói 2020-as bajnok és 2021-es világbajnok Niek Kimmann (HOL) a favoritok közé tartoznak, hogy az éremdobogó tetején végezzenek a 2024-es párizsi olimpián.

Hegyikerékpár a 2024-es olimpián

A hegyikerékpár egy viszonylag új sportág, amely az 1970-es években alakult ki, amikor néhány kerékpáros szeretett volna letérni az útról és felfedezni új ösvényeket. A 1970-es években születtek az első hegyikerékpárok, amelyek ellenálltak a kerékpározás közbeni ütéseknek. A hegyikerékpár később önálló sportággá vált és továbbfejlődött. Az első informális versenyek az 1980-as években zajlottak, mielőtt az első hivatalos Világbajnokságokat a 1990-es években rendezték.

2024 Olimpia Mountainbike (2383987071)
Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

A szabályok rövid áttekintése

Két hegyikerékpár versenyszám létezik, egy nőknek és egy férfiaknak. A versenyzők ugyanazon a rajtvonaltól indulnak és többször körbejárnak egy kört hegyvidékszerű, durva terepen, amely próbára teszi technikai képességeiket, állóképességüket és kitartásukat.

A versenyek egy tömegrajttal kezdődnek és általában több kört tartalmaznak. A versenyzőknek 1 óra 20 perc és 1 óra 40 perc idejük van, hogy befejezzék az intenzív pályát, amely tele van kanyarokkal és fordulatokkal, és az esemény során több tíz kilométert kell leküzdeniük.

Olimpiai történelem

A hegyikerékpár 100 évvel a pályakerékpár és az országúti kerékpárverseny után debütált az 1996-os atlantai  játékokon, egyéni versenyekkel férfiaknak és nőknek. Az olimpiai történetében a francia és svájci versenyzők rendszeresen az olimpiai dobogón végeztek ebben a versenyszámban, összesen 16 érmet szerezve az eddigi 42 éremből.

Mi is az a pályakerékpár?

A pályakerékpár versenyeket egy fa építésű, ovális pályán rendezik, amely általában, de nem mindig, egy velodromban található.

2024 Olimpia Kerékpársport (2383987071)
Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

Ki, hol és mikor találta fel a pályakerékpárt?

A kerékpárokat először a 18. század közepén fejlesztették ki és azóta is népszerű közlekedési eszközöknek számítanak. Már az 1870-es években az angliai pályaversenyek is rendszeresen vonzottak nagy tömegeket. A versenyzők fa pályákon indultak, amelyek nagyon hasonlítottak a mai velodromokhoz. Ezek a pályák lehetővé tették hogy egész évben tarthassanak versenyeket, az esemény szervezőinek azonban még egy nagyobb előnyt is jelentettek: pénzt szedhettek a nézőktől.

A pályakerékpár szabályai

A szabálytok versenyről versenyre változhatnak, de általában az a fontos, hogy valaki elsőként érje el a célvonalat, gyűjtse össze a legtöbb pontot, vagy tekerje le a legtöbb kört a győzelem érdekében.

Pályakerékpár és az olimpiai játékok

1896 óta az összes olimpiai játékon rendeztek pályakerékpár versenyeket, kivéve a 1912-es stockholmi játékokat. 1924 és 1992 között általában a következő számok szerepeltek az olimpián: sprint, egy kilométeres időfutam, tandempáros és csapatüldözés. A tokiói 1964-es olimpiai játékokon bekerült az egyéni üldözés is, és a tandempárost az 1972-es müncheni játékok után törölték a programból.

1988 óta nők is részt vesznek a pályakerékpár versenyeken.

A legjobb pályakerékpárosok, akikre érdemes figyelni

Néhány kerékpáros versenyző esetében átfedés van a pályás és az úti versenyzők között, és az útversenyzők és a sprinter lányok néha a pályaversenyeken is sikeresek. Filippo Ganna, Harrie Lavreysen, Laura Kenny, Ethan Hayter, Mathilde Gros, Lotte Kopecky és Lea-Sophie Friedrich csak néhány név azok közül, akik a velodromban is ragyogóan teljesítenek.

A pályakerékpár versenyszabályai és formátuma a 2024-es párizsi játékokon

A sprint, a keirin és az üldözés versenyszámokat előfutamokban rendezik a 2024-es párizsi játékokon, amelyek a reményfutamokon, a negyeddöntőn és a középdöntőn keresztül a döntőhöz vezetnek. A Madison egy önálló versenyszám, ahol a csapatok pontokat szereznek a körökért és a sprintekért, míg az Omnium négy különálló versenyből áll, amelyek mindegyikére pontokat adnak.

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock



Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Párizs 2024 - Olimpia

Admin hozzászólt
2024 ápr 14. 10:09
Olimpiai selejtező 2024: Magyarország - Japán élő közvetítés és tipp

Bár remek dolog, hogy legyőztük pénteken Svédországot, az utolsó olimpiai kvalifikációs meccsünket nem szabad elszórakoznunk. Le kell győzni Japánt, még ha nem is muszáj. :)
Admin hozzászólt
2024 ápr 12. 10:48
Olimpiai selejtező 2024: Svédország - Magyarország élő közvetítés és tipp

A Tippmixpro Oddsrakéta mai ajánlata erre a mérkőzésre vonatkozik.
5.00-ás szorzón fogadhatunk a magyar győzelemre vagy arra, hogy döntetlen lesz.

Aki teheti, az akár kilátogathat a ma esti magyar - svéd mérkőzésre, jegyek még mindig vannak:
https://jegy.mksz.hu/

Hajrá csajok! Hajrá Magyarország!  :cya:
SPF Előzetes hozzászólt
2024 ápr 11. 09:56
Női kézilabda olimpiai selejtező 2024 élő közvetítés, jegyek és fogadási tippek

Hazai környezet előtt vívhatja ki a 2024-es párizsi olimpiai szereplését a magyar női kézilabda válogatott. Három izgalmas nap vár rájuk és ránk is egyaránt. Olvasd tovább

Még több Olimpia 2024