2024 Olimpia Kerékpársport (2383987071) Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

2024-es Párizsi Olimpia: kerékpársport

El Barto 2024 jan 31. 09:59 Szólj hozzá!

Olimpia 2024 Párizs 2024

A kerékpározás számos különböző diszciplínát foglal magában, amelyek egyaránt utalnak a múltra és a modern nézőpontra, hiszen az országúti kerékpározás a sport legrégebbi formája. A 19. században a kerékpározás népszerűsége megugrott, a kerékpár feltalálásával együtt a szabadidős tevékenységek közé került. Az első versenyeket néhány évvel később rendezték meg, a legrégebbi jegyzett versenyt 1868-ban a Párizsi Saint Cloud Parkban tartották. Nem sokkal ezután nemzeti szövetségek alakultak, és 1900-ban létrejött a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is, amely a különböző diszciplínák szervezését felügyelte.

A szabályok rövid áttekintése

Az országúti kerékpározás a szabadban zajlik, és két fajta versenyszámban kerül megrendezésre az olimpiai játékokon: országúti verseny és egyéni időfutam.

Az országúti verseny, ahol minden versenyző egyszerre indul el tömegrajton, egy meglehetősen taktikai állóképességi próba. Gyakran az utolsó néhány száz méteren dől el a verseny győztese (a nők 120 km felett, a férfiak 200 km felett), ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek tökéletesen kell pozicionálniuk magukat, és meg kell őrizniük energiájukat a verseny első részében.

Az időfutam egy egyéni erőfeszítés, ahol a versenyzők nem csoportos pelotonban, hanem egymást követő időközönként indulnak el. Sokkal rövidebb távolságot tesznek meg, mint az országúti versenyen, mivel az időfutam ritkán haladja meg az 50 km-t. Ez egy olyan diszciplína, amely következetességet és koncentrációt igényel, valamint hatékony aerodinamikai pozicionálást és erőt.

Olimpiai történet

Az országúti kerékpározás az egyik legrégebbi olimpiai esemény, amely már az első modern olimpiai játékokon, 1896-ban Athénban is szerepelt a sportprogramban. Az 1900 és 1908 közötti három kiadás kivételével az országúti kerékpározás csak egyetlen másik játékról hiányzott. A női kerékpározást 1984-ben vezették be, az időfutamot pedig először 1996-ban.

Hosszú ideig a profi versenyzők nem vehettek részt az olimpiai játékokon, azonban Atlanta óta a profi kerékpáros világ tagjai is részt vehetnek, további presztízst adva hozzá az olimpiai eseményekhez, amelyekben most a világ legnagyobb kerékpárosai harcolnak meg.

2024-es események

Időfutamok

  • Nők: 2024. július 27., szombat, 14:30-16:00
  • Férfiak: 2024. július 27., szombat, 16:30-18:00
  • Sportolók száma: 35 nő, 35 férfi
  • Indulási időköz minden sportoló között: 1 perc 30 másodperc
  • Pálya: 32,4 kilométer; 150 méter emelkedés
  • Rajt: Invalidusok Esplanádja, Párizs
  • Cél: Alexandre III híd, Párizs
  • A nézők számára ingyenes a hozzáférés az egész útvonalon, kivéve a rajt- és céltérségeket, amelyek jegyeladás alatt állnak

Országúti versenyek

  • Férfiak: augusztus 3., szombat, 11:00-18:15
  • Sportolók száma: 90
  • Pálya: 273 kilométer; 2,800 méter emelkedés
  • Rajt: Trocadéro, Párizs
  • Cél: Trocadéro, Párizs
  • A nézők számára ingyenes a hozzáférés az egész útvonalon, kivéve a rajt- és céltérségeket, amelyek jegyeladás alatt állnak
  • Nők: augusztus 4., vasárnap, 14:00-18:45
  • Sportolók száma: 90
  • Pálya: 158 kilométer; 1,700 méter emelkedés
  • Rajt: Trocadéro, Párizs
  • Cél: Trocadéro, Párizs
  • A nézők számára ingyenes a hozzáférés az egész útvonalon, kivéve a rajt- és céltérségeket, amelyek jegyeladás alatt állnak

Helyszínek 2024-ben

A Trocadéroból, Párizsból indulva az országúti verseny útvonala a férfiak és nők pelotonját a Chevreuse-völgyön át vezeti, mielőtt a Butte Montmartre-on végződne.

Az olimpiai történelemben először a férfiak és a nők ugyanazon az útvonalon versenyeznek az időfutamokban. Ez egy igen látványos út lesz az Invalidusoktól a Bois de Vincennes-ig és vissza, mielőtt áthaladnának a célvonalon az Alexandre III hídon.

A Trocadéro és az Eiffel-torony egymással szemben állnak Párizs egyik legikonikusabb helyszínén. Ez a terület, Párizs szívében a játékoknak lesz szentelve 2024-ben, több eseménynek is otthont adva, de számos tevékenységet is kínálva, ünnepelve a játékokat, a sportolókat és teljesítményüket. 2024-ben a történelem, kultúra és a magas szintű sport egyesül. A Párizs 7. kerületében található hatalmas zöld terület, az Invalidusok Esplanádja az impozáns Hôtel des Invalides-szal szemben helyezkedik el.

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock



Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superbet üdvözlő bónusz

  • Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Párizs 2024 - Olimpia

Admin hozzászólt
2024 ápr 14. 10:09
Olimpiai selejtező 2024: Magyarország - Japán élő közvetítés és tipp

Bár remek dolog, hogy legyőztük pénteken Svédországot, az utolsó olimpiai kvalifikációs meccsünket nem szabad elszórakoznunk. Le kell győzni Japánt, még ha nem is muszáj. :)
Admin hozzászólt
2024 ápr 12. 10:48
Olimpiai selejtező 2024: Svédország - Magyarország élő közvetítés és tipp

A Tippmixpro Oddsrakéta mai ajánlata erre a mérkőzésre vonatkozik.
5.00-ás szorzón fogadhatunk a magyar győzelemre vagy arra, hogy döntetlen lesz.

Aki teheti, az akár kilátogathat a ma esti magyar - svéd mérkőzésre, jegyek még mindig vannak:
https://jegy.mksz.hu/

Hajrá csajok! Hajrá Magyarország!  :cya:
SPF Előzetes hozzászólt
2024 ápr 11. 09:56
Női kézilabda olimpiai selejtező 2024 élő közvetítés, jegyek és fogadási tippek

Hazai környezet előtt vívhatja ki a 2024-es párizsi olimpiai szereplését a magyar női kézilabda válogatott. Három izgalmas nap vár rájuk és ránk is egyaránt. Olvasd tovább

Még több Olimpia 2024