2024 Olimpia Kosárlabda (2383987071) Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

2024-es Párizsi Olimpia: Kosárlabda 5x5 és 3x3

El Barto 2024 jan 23. 09:21 Szólj hozzá!

Olimpia 2024 Párizs 2024

2024-ben a kosárlabda események július 27. és augusztus 10. között kerülnek megrendezésre. A 2024-es párizsi játékokon, amelyek július 30. és augusztus 5. között lesznek, nyolc férfi és nyolc női csapat versenyezhet az olimpiai aranyért.

A kosárlabdát James W. Naismith találta ki, hogy diákjait télen is fitten tudja tartani. 1891 decemberében, az Egyesült Államokban, a Springfieldben található YMCA International Training School testnevelési tanára egy megfelelő beltéri sportot keresett és a mai napig is nagyrészt az általa megalkotott szabályok érvényben vannak. A 1920-as években már az első nemzetközi mérkőzéseket játszották, és az első férfi és női kosárlabda világbajnokságok a 1950-es években kerültek megrendezésre.

A szabályok rövid áttekintése

A kosárlabda egy olyan sportág, amit két ellenfél öt fős csapata játszik egy téglalap alakú, beltéri pályán. A játékosok kezeiket használják a labda irányítására, és a játék célja az, hogy minél több pontot szerezzenek azzal, hogy a labdát egy 3,05 méter magasan lógó kosárba dobálják, és két- és hárompontos dobásokat érjenek el attól függően, milyen távolságból dob a játékos a kosártól. Az olimpiai kosárlabdameccseket négy 10 perces negyedre osztják. A játékosok váltakoznak támadás és védelem között, és magas állóképességet, rugalmasságot és természetesen sok tehetséget kell mutatniuk, amikor fel-alá szaladgálnak a pályán és dobálják a kosarakat.

A kosárlabda olimpiai története

A kosárlabda 1904-ben szerepelt először az olimpiai játékokon bemutató sportágként, a st. louisi olimpiai játékokon, amikor a versenyt az amerikai kosárlabda-bajnokság egyik eseményeként tartották számon és csak amerikai csapatok vettek részt. Néhány évvel később, 1936-ban a kosárlabda hivatalos olimpiai sportág lett a berlini játékokon. A női kosárlabda először került az olimpiai programba 40 évvel később, 1976-ban, a montreali játékokon.

Történelmileg az Egyesült Államok különösen domináns volt abban a sportágban, amit ők találtak ki, a férfi csapat minden olimpián aranyérmet hozott haza, kivéve 1972, 1980, 1988 és 2004-ben, a női csapat pedig minden olimpián aranyérmet nyert 1984 óta, kivéve a 1992-es olimpiát. Az Egyesült Államok szintén lenyűgöző teljesítményt nyújtott a 1992-es barcelonai olimpián, az NBA játékosokból álló "Álomcsapatukkal", akik minden mérkőzésüket átlagosan több mint 40 ponttal nyerték.

Mi is az a 3x3-kosárlabda?

A 3x3-kosárlabda egy izgalmas, városi és innovatív változata a kosárlabdának, ahol három játékos alkot egy csapatot, és egy fél pályán, egy kosár mellett játszanak. Széles körben elismert, mint a világ legnépszerűbb városi csapatsportja.

2024 Olimpia 3x3-Kosárlabda (2383987071)
Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

Kik által, hol és mikor lett kifejlesztve a 3x3-kosárlabda?

A 3x3-kosárlabda a hagyományos teljes pályás kosárlabda kreatív változataként fejlődött ki.

A sport eredete az Amerikai Egyesült Államok városi területeire nyúlik vissza az 1980-as évek végére, ahol ezt a kosárlabda formát gyakran hátsó udvarokban és parkokban játszották, mielőtt végül kulturális jelenséggé vált volna.

A növekvő népszerűség miatt a FIBA később a 3x3-at a hagyományos kosárlabda mellé fejlesztette, hogy új közönséget vonzzon és világszerte több lehetőséget kínáljon a tagállamok és játékosok számára. A sport végül hivatalos szabályokkal professzionális sportággá vált, amit a FIBA is elismert.

A 3x3-kosárlabda szabályai

A 3x3-kosárlabda szabályai gyors, látványos és izgalmas játékot tesznek lehetővé.

A játék egy fél pályán zajlik, ahol két háromfős csapat ugyanazt a kosarat támadja és védi, attól függően, melyik csapat birtokolja a labdát. A játékok két módon nyerhetők: ha egy csapat 10 perc játék után a legtöbb pontot szerezte, vagy ha elérte a 21 pontot.

Az 5x5-kosárlabda hárompontos vonala a 3x3-kosárlabdában kétpontos vonalként szolgál, tehát a vonalon kívüli dobások két pontot, a vonalon belüli dobások pedig egy pontot érnek. Egy 12 másodperces shot-clock (dobási idő) biztosítja a játék gyorsaságát, így a 3x3-at a világ egyik leggyorsabb csapatsportjává teszi.

Mennyi ideig tart egy 3x3-kosárlabda mérkőzés?

Egy 3x3-kosárlabda mérkőzés 10 percen keresztül zajlik. Az a csapat nyer, amelyik először éri el a 21 pontot. Ha a 10 perc letelte után egyik csapat sem érte el a 21 pontot, akkor az a csapat nyer, amelyik a 10 perc végén több pontot szerzett.

3x3-kosárlabda és az olimpiai játékok

2007-ben a FIBA javasolta az IOC-nak, hogy vegye fel a 3x3-t a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpiai játékok programjába, ami végül az első hivatalos 3x3-eseményhez vezetett. 2017. június 9-én az IOC végrehajtó bizottsága bejelentette döntését, hogy 3x3-at vegyenek fel a 2020-as tokiói olimpiai játékok programjába. Ezen a napon a 3x3 lett az első új YOG-diszciplina, amit az olimpiai programba felvettek.

A legjobb 3x3-kosárlabdajátékosok, akiket érdemes figyelni

Az ütőképes szerb éljátékos, Strahinja Stojacic-tól a mindig kreatív francia Laetitia Gaupo-ig - a 3x3-kosárlabda tele van egyedi képességekkel rendelkező játékosokkal, akik tökéletesen illeszkednek a verseny intenzív körülményeihez.

Amikor a legjobb csapatokról van szó, aligha vita téma, hogy a lett csapat az egyik, amely az olimpiai aranyat nyerte, Nauris Miezis, Agnis Cavars, Edgars Crumins és Karlis Lasmanis szereplésébel, továbbá az Egyesült Államok bajnokai, Kelsey Plum, Jackie Young, Allisha Gray és Stefanie Dolson még azok, akiket érdemes figyelni.

3x3-kosárlabda versenyszabályai a 2024-es párizsi játékokhoz

A 2024-es párizsi játékokon, amelyek július 30. és augusztus 5. között lesznek, nyolc férfi és nyolc női csapat fognak az olimpiai aranyért versenyezni.

A dinamikus 3x3-kosárlabda versenyeket a Concorde téren rendezik meg, ami egy Párizs szívében található sportlétesítmény, ahol az olimpiai program városi sportágai kerülnek megrendezésre.

Superliga 23+24 bónusz

24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock



Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Párizs 2024 - Olimpia

Admin hozzászólt
2024 ápr 14. 10:09
Olimpiai selejtező 2024: Magyarország - Japán élő közvetítés és tipp

Bár remek dolog, hogy legyőztük pénteken Svédországot, az utolsó olimpiai kvalifikációs meccsünket nem szabad elszórakoznunk. Le kell győzni Japánt, még ha nem is muszáj. :)
Admin hozzászólt
2024 ápr 12. 10:48
Olimpiai selejtező 2024: Svédország - Magyarország élő közvetítés és tipp

A Tippmixpro Oddsrakéta mai ajánlata erre a mérkőzésre vonatkozik.
5.00-ás szorzón fogadhatunk a magyar győzelemre vagy arra, hogy döntetlen lesz.

Aki teheti, az akár kilátogathat a ma esti magyar - svéd mérkőzésre, jegyek még mindig vannak:
https://jegy.mksz.hu/

Hajrá csajok! Hajrá Magyarország!  :cya:
SPF Előzetes hozzászólt
2024 ápr 11. 09:56
Női kézilabda olimpiai selejtező 2024 élő közvetítés, jegyek és fogadási tippek

Hazai környezet előtt vívhatja ki a 2024-es párizsi olimpiai szereplését a magyar női kézilabda válogatott. Három izgalmas nap vár rájuk és ránk is egyaránt. Olvasd tovább

Még több Olimpia 2024