2024 Olimpia Modern öttusa (2383987071) Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock

2024-es Párizsi Olimpia: modern öttusa

El Barto 2024 jan 31. 09:51 Szólj hozzá!

Olimpia 2024 Párizs 2024 modern öttusa

Az öttusa a modern olimpiai játékokon az ókori öttusa utódja, amely a futás, ugrás, gerelyhajítás, diszkoszvetés és birkózás ötvözetét tartalmazta. A modern olimpiai játékok alapítója, Pierre de Coubertin báró nagyra értékelte az ókori játékok öttusáját. Egy hasonló versenyt javasolt, amely egy "teljes" atlétának erejét tesztelné, de modernebb diszciplínákat foglalna magában. A sport egyre növekvő népszerűsége az Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) nemzetközi szövetség megalapításához vezetett 1848-ban, amelynek jelenleg több mint 120 tagállama van.

A szabályok rövid áttekintése

Az öttusa négy eseményből áll, öt sportot ötvözve:

  • Úszás egy 200 méteres gyorsúszó számban;
  • Vívás először egy rangsoroló fordulóban, ahol minden sportoló egymás ellen küzd egyperces asszókban. Ezután a sportolók egy bónusz vívó fordulóban versenyeznek. Ez egy rangsoroló forduló alapján rendezett torna, az asszók 30 másodpercig tartanak, kieséses formátumban. Minden győzelemért egy pontot adnak a sportoló rangsoroló fordulós pontszámához.
  • Lovaglás egy díjugrató pályán, egy olyan lóval, amelyet a sportoló sorshúzás útján kap meg, mindössze 20 perccel a verseny előtt;
  • Futás és lövészet, lézer-futással, ahol a sportolók váltakozva futnak és 10 méteres távolságból öt célpontot lőnek meg.

Az öttusa két részre oszlik. Először az atléták pontokat szereznek a vívás, lovaglás és úszás eseményeken, amelyek meghatározzák a lézer-futás eseményben való indulási helyzetüket. Másodszor, a lézer-futás során az atléták a vezetővel szembeni pontkülönbségnek megfelelő késéssel indulnak. Az első sportoló, aki áthalad a lézer-futás célvonalán, megnyeri az aranyérmet.

Az események listájának sokfélesége miatt az öttusa rendkívül megterhelő sport, amely az atlétákat mentálisan és fizikailag is a határaikig hajtja, és rendkívül változatos készségeket igényel.

Olimpiai történet

Az öttusa először 1912-ben került be az olimpiai programba Pierre de Coubertin báró által. Eredetileg minden napra tartogattak egy-egy eseményt, mielőtt mindet egy napra hozták volna össze az izgalmasabb látványosság érdekében. A női versenyszámot 2000-ben, a Sydney-i Olimpiai Játékokon vezették be. A sportágat hosszú ideig az európai országok, különösen Magyarország és Svédország uralták, utóbbi 13 érmet szerzett a 15-ből az 1912-es stockholmi és az 1932-es Los Angeles-i játékok alatt.

2024-es események

Az öttusa versenyszámok augusztus 8. és 11. között kerülnek megrendezésre. A lovaglás, a vívó bónusz forduló, az úszás és a lézer-futás a Versailles-i Kastélyban kerül megrendezésre, a vívás rangsoroló fordulója pedig az Észak Párizsi Arénában (Villepinte).

  • Egyéni (nők / férfiak)

Helyszín 2024-ben

A Versailles-i Kastély az egyetemes francia történelem ikonikus szimbóluma. 2024-ben megnyitja gyönyörű kertjeit a párizsi játékoknak, rendkívüli és úttörő látványosságot kínálva a nézőknek és a televíziós közönségnek.

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Kudinova Olena/Shutterstock



Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Duplázd meg nyereményed akár 100$ értékig

  • A Stake.com-on a legrangosabb európai focira fogadva megkétszerezheted nyereményed.

Stake útmutató
Stake regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Párizs 2024 - Olimpia

Admin hozzászólt
2024 ápr 14. 10:09
Olimpiai selejtező 2024: Magyarország - Japán élő közvetítés és tipp

Bár remek dolog, hogy legyőztük pénteken Svédországot, az utolsó olimpiai kvalifikációs meccsünket nem szabad elszórakoznunk. Le kell győzni Japánt, még ha nem is muszáj. :)
Admin hozzászólt
2024 ápr 12. 10:48
Olimpiai selejtező 2024: Svédország - Magyarország élő közvetítés és tipp

A Tippmixpro Oddsrakéta mai ajánlata erre a mérkőzésre vonatkozik.
5.00-ás szorzón fogadhatunk a magyar győzelemre vagy arra, hogy döntetlen lesz.

Aki teheti, az akár kilátogathat a ma esti magyar - svéd mérkőzésre, jegyek még mindig vannak:
https://jegy.mksz.hu/

Hajrá csajok! Hajrá Magyarország!  :cya:
SPF Előzetes hozzászólt
2024 ápr 11. 09:56
Női kézilabda olimpiai selejtező 2024 élő közvetítés, jegyek és fogadási tippek

Hazai környezet előtt vívhatja ki a 2024-es párizsi olimpiai szereplését a magyar női kézilabda válogatott. Három izgalmas nap vár rájuk és ránk is egyaránt. Olvasd tovább

Még több Olimpia 2024