Elemezzünk: Mire képes Dárdai a Bayern München ellen?

Nagy Bence
2018 szept 26. 17:36
Szólj hozzá!

Foci Bundesliga Bayern München Hertha BSC Dárdai Pál

A Hertha legutóbbi két alkalommal döntetlent játszott hazai pályán a Bayern München ellen. Dárdai Pál és csapata most is hasonló bravúrra készül, ha lehet azt mondani, adottak is hozzá a feltételek, elfigyelve a berliniek formáját. 

Hertha: Beérett Dárdai munkája

Volt, hogy piedesztálra emelték, volt hogy a mélybe taszították, de Dárdai Pál a nagy hullámvölgyek közepette sem adta fel az elképzeléseit. Voltak minimális változtatások, de mostanra kezd beérni a hosszú évek munkája. A szezon kezdetén a három belső védős stratégiában gondolkozott a magyar szakember. Első két mérkőzésen sikeres is volt az új taktikai hadrend. A változtatást és az egykori 4-2-3-1-es felálláshoz való visszanyúlást a kényszer szülte, mivel Jordan Torunarigha megsérült. Őt tekintik a német szaklapok Jerome Boateng berlini megfelelőjének. A fiatal középhátvéd igazi energiabomba hátul, fizikai fölénye mellett jól kamatoztatja a gyorsaságát is.

Hiánya azonnal érzékelhető volt. A Wolfsburg ellen sérült meg, amíg pályán volt, nem kapott gólt a csapata, azóta viszont már hetet. Komoly érvágás volt a Torunarigha mellett szereplő Rekik sérülése is, őt a Schalke ellen veszítette el a berlini klub. Irányította a védelmet, osztogatta a labdákat. Werder Bremen ellen térhetett vissza, de a két középső védős rendszerben azért megmutatkoztak a hiányosságai. Visszatérve a gelsenkircheni találkozóra, szépen kirajzolódott a mérkőzés elején a három belső védő és a széleken feltolt játékosok. Nemcsak a védelemben, de a középpályán is távol helyezkedtek egymástól a Hertha játékosai, ahogyan a képen is látható.

Háromvédős rendszer és a labdatartás Dárdai Pál csapatánál

Ezzel próbálták széthúzni a pályát, hogy több mozgásra kényszerítsék a Schalke támadóit, így könnyebben a védelmük mögé kerülhessenek. Rendre van egy visszalépő középpályás, aki a két zóna között mozog, ezzel biztosítva egy negyedik embert a védelemben passzolgatók számára, akit be tudnak vonni a játékba. Jól látszik, hogy ez a rendszer volt elsősorban begyakorolva az alapozás során, ami kiválóan is működött a szezon elején. 

Azóta újból a már említett 4-2-3-1 a felállásuk, amivel 2016-ban is játszottak. Az egy erősen defenzív taktikára épült, mely lassú építkezést biztosított a Hertha számára. Torunarigha és Rekik sérülései miatt kényszerből Lustenbergert vonta vissza a középpályáról a védelembe Dárdai Pál. A háromvédős rendszer feladásával megszűnt a hátsó stabilitás, hiába a két védekező középpályás, sokkal több gólt kap a Hertha, ami a Bayern ellen nem jó ómen.

Az öt középpályás miatt a pálya közepére tevődik át a szélekről a Hertha támadásépítése. Ez már régebben is jellemezte Dárdai csapatait. Nehezebb és erőlködőbb a támadások indítása, amit a tömörülő müncheni középpálya tovább fog nehezíteni. A védekezés elsősorban emberfogásra épül. Az ellenfél játékosait a középpályán túlhaladva veszik fel, ezzel megteremtve az egy az egy elleni helyzeteket. Nincsen felesleges presszing, mélyen védekezik a Hertha. Nehéz mögéjük kerülni, jobban fekszik az olyan csapatoknak a játékuk, akik az egyéni képességekre építenek. 

Emberfogás, ahogyan Dárdai Pál megálmodta

Támadásban fontos még kiemelni Ibisevic folyamatos munkáját, aki mind a védekezésből, mind az offenzív játékból kiveszi a részét. Ő az egyik legrutinosabb Bundesliga támadó, igaz nem a hatékonyságáról volt híres régebben sem, viszont tökéletesen beleillik a Dárdai által megálmodott rendszerbe. Ibisevic jól kamatoztatja rutinját, de a Bayern védelme ellen ő is megszenvedhet. Dárdainak komoly problémát okozhat a kezdő összeállításnál a sok sérült. A kapus Jarstein játéka is bizonytalan, védelemből is lesznek hiányzók. Kényszer megoldások lesznek a hazaiaknál, ami gondot okozhat a mérkőzés folyamán.

5.000 Forint Ingyenes Fogadás


Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Bayern München: Túl szép kezdés?

Gyakorlatilag három rangadót nyert meg viszonylag simán az új edzőjével a Bayern München. A jó kezdés magabiztossá tette a bajorokat, talán túlzottan is. Niko Kovac kicsit túlzásba esett a rotációt illetően, sokan pihenőt kaptak, ez is vezethetett a pontvesztéshez hazai pályán az Augsburg ellenében. Arra viszont mérget vehetünk, hogy a Hertha ellen jóval felkészültebb és összeszedettebb lesz a címvédő. A horvát tréner eddig háromféle taktikai felállást próbált ki, ebből az egyik a Leverkusen ellen használt 4-2-3-1, hasonlóan Dárdai Herthájához. 

Labdabirtoklásnál ez a rendszer módosul, mivel körbeölelik az ellenfél védelmét és kvázi cicáznak velük. Körbepasszolják az ellenfelet, keresve az üres területeket. Ha ez nem jön össze, akkor a szélekről érkezik a beadás, keresve Lewandowskit. A képen is látszik, hogy fojtogató passzjáték mellett van egy mélységi irányítója is a Kovacnak, aki általában Thiago. A spanyol, illetve Boateng próbálkozik váratlan passzokkal a középen helyezkedő 4-5 játékos irányába. 

U-alakzat a Bayern München részéről, amivel körbe tudják passzolni az ellenfél védelmét, keresve a legjobb megjátszható opciót.

Támadásnál fontosak a kimozgások is, amit Lewandowski vagy Gnabry végez. Másik fegyvere Kovac csapatának, hogy a széleken megteremtsék a létszámfölényes szituációkat. Jobbon a Kimmich - Robben páros, baloldalon pedig a Alaba - Ribéry / Gnabry próbálkozik ezzel. Ilyenkor egy védőre két támadó jut, olykor besegít nekik egy középpályás is (Tolisso vagy a fellépő Thiago), ezzel könnyedén a védelem mögé tudnak kerülni, ahonnét jöhet a beívelés vagy épp az aktuális labdás játékos jó pozícióból befejezheti az akciót. A horvát tréner egyik specialitása a pálya középen történő visszatámadás az elvesztett labdák után. Ilyenkor a középen helyezkedő 3-4 játékos egyből presszinget alkalmaz, hozzájuk csatlakoznak a szélekről belépő csapattársaik, így megszerezve a labdát majd újabb helyzetet alakítanak ki.

Bajorok presszingje a Leverkusen ellen.

A másik letámadási séma a passzsávok elzárása, amiben szintén élen jár a bajor klub. Az ellenfél támadásépítéseinél nem az aktuális labdás játékost támadják le, hanem a lehetséges passzolási lehetőségeit próbálják szűkíteni. Ezzel felívelésekre kényszerítik az ellenfelet, ami után jóval könnyebb számukra a labdaszerzés. A gyors és hatékony labdaszerzési módszereknek hála, Guardiola-érát idézi a labdatartási rátája a Bayern Münchennek. Öt forduló után közel vannak a 65%-hoz és a passzolási hatékonyságuk is elképesztő (87,1%). Sokan szidták a spanyol trénert, hogy az unalmas sokpasszos focit erőlteti a bajorokkal. Kovac csapata közelében van az egykori Pep-korszaknak, magasan vezetik a rövid lapos passzok ranglistáját is, akkor Kovac rendszere is unalmas lenne?

Pontot szerez a Hertha?

Ha lehet azt mondani, jót tett a bajor klubnak az edzőváltás, mert Kovac meghozta a fiatalos erőt a csapathoz. A keret is minőségi és egyelőre fel sem tűnik a generációváltás. Kovac tehát rotálhat bőven, minden posztra vannak bőven minőségi játékosai, ami egy ilyen kettős terhelés alkalmával jól jön. A Herthánál már nem beszélhetünk ilyenről, mivel egy vagy két játékos kiválása is komoly fejtörést okoz Dárdai Pálnak. Hát még ha háromról beszélünk! A sok sérült felülírhatja a berliniek defenzív stratégiáját. Az látszik, hogy ugyan az emberfogás hasznos lehet a vendégek ellen, de a négyvédős rendszert könnyedén feltörheti majd a Bayern. 

Ibisevic elől nehezen fog majd Süle és Boateng szorításában érvényesülni, így elsősorban a pontrúgások után lehet esélye a hazaiaknak. A Hertha pálya középére összpontosuló labdafelhozatalait a vendégek rendre blokkolni fogják, ezért sok lehet a labdavesztés a félpálya környékén. Szerencsére Dárdai taktikájának egyik specialitása a tömörülés, így azért kiütéses vendég siker nincsen benne a találkozóban. A pontszerzés már egy másik lapra tartozik, mert a jelenlegi bajor támadószekcióban bármikor benne van 1-2 gól és a hazaiakban nincs meg ugyanez. A hazaiak szorzója ennek fényében nagyon kedvező. Minden azon múlik majd, hogy mennyi idő elteltével tudja feltörni a vendég csapat Dárdaiék védelmét. Annyi pozitívum lehet a mérkőzés előtt, hogy tavaly a Hertha idegenben nagyon elverte Kovac akkori csapatát, az Eintracht Frankfurtot. 

Borítókép: Dárdai Pál (Hertha). Fotó: 360b/Shutterstock.com

5€-s kockázatmentes fogadás

Első Betfair Exchange részlegen elhelyezett fogadásod kockázatmentes, amennyiben annak értéke minimum 5€.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -3.00 %

július

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

5€-s kockázatmentes fogadás

  • Első Betfair Exchange részlegen elhelyezett fogadásod kockázatmentes, amennyiben annak értéke minimum 5€.

betfair útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Bundesliga 2018/19

ricsi046 hozzászólt
2019 máj 5. 18:54
valaki biztos jól keresett ezzel a 6-1-es félidővel is
SPF Előzetes hozzászólt
2019 máj 3. 20:24
Bundesliga: Gyötrelmes versenyfutás

Ki hibázik kevesebbet? Borussia Dortmund vagy a Bayern München?  Olvasd tovább

csabax hozzászólt
2019 ápr 27. 20:45
A szokásos izgalmakat tartogatja a Bundesliga.

Ki lesz a bajnok a 2018/2019-es szezonban?

A) Bayern München
B) Bayern München
C) Bayern München
D) Bayern München

Kapcsolódó cikkek