Hajnalban elindul a 2016-2017-es NHL szezon döntője a Pittsburgh Penguins és a Nashville Predators között. A tét persze hatalmas, hiszen a Penguins megvédheti tavalyi címét, a Nashville pedig a franchise történetében először hódíthatja el a Stanley-kupát. Nézzük az erőviszonyokat!

Hogy jutottunk ide?

Vegyük át gyorsan, hogy jutott el a két csapat a döntőig. Kezdjük a hazaiakkal, azaz a Pittsburgh Penguins csapatával. A Pittsburgh a Columbus Blue Jackets ellen kezdett az első körben, amit azért mindenki egy szoros párharcnak vár. A Blue Jackets nagyon jól szerepelt az alapszakaszban Tortorella irányításával, és komoly esélyeket táplált akár a végső győzelemre is. Ezzel szemben a Penguins 4-1-re lemosta őket a jégről az első körben. A második körben a Washington Capitals már komolyabb ellenfél volt, és arról szóltak a hírek csak, hogy ez a Capitals nagyon egyben van, és ha Ovechkin idén nem nyert kupát, akkor soha nem fog. Igaz, hogy 7 meccsen, de innen is a Penguins tudott továbblépni. Az Ottawa Senators jött a 3. körben, amire olyan 4-1, 4-2-es Penguins sikert lehetett jósolni, azonban a kanadai csapat remekül helyt állt, és csak a 7. meccsen dőlt el a párharc sorsa.

Evgeni-Malkin-Pittsburgh-Penguins-NHL-003

Evgeni Malkin. Fotó: photosthatrock/Shutterstock.com

Azt már írtuk, hogy a Nashville 16. seedként jutott be a rájátszásba, és arra még nem volt példa, hogy valaki innen kupát nyerjen. Még arra se nagyon, hogy 8. helyről nyerje valaki, vagy egyáltalán a döntőbe jusson. Az első körben a Chicago ellen kezdtek a ragadozók, és arra azt hiszem senki nem gondolt, hogy söpréssel ejtik ki a Chicago-t. A 2. körben a St. Louis Blues jött, ami azért nem annyira erős mint tavaly, de azért a Nashville-t megfoghatták volna. Ezzel szemben 4-2-re a Predators ment tovább. A 3. körben az Anaheim Ducks jött, akik (véleményem szerint) szintén csodaszámba mentek, hogy idáig eljutottak, de itt már azért lehetett érezni, hogy van valami ebben a nashville-i csapatban. És máris a döntőnél tartunk.

Fontos láncszemek estek ki

Hazai oldalon Kris Letang kiesése biztosan nem tesz jót a védelemnek, de már nem most dőlt ki, szóval szerintem meg tudnak birkózni vele. Kuhnhackl tavaly remekül szerepelt a rájátszásban, így ő is egy elég fontos hiányzó a pingvineknél. Hornqvist-re az van írva, hogy valószínűleg nem lép pályára, de én nem lepődnék meg, ha ott lenne hajnalban a jégen. Vendég oldalon Fiala kiválása is egy viszonylag érzékeny pont, de Ryan Johansen kidőlése a legfontosabb. Johansen a támadó alakulatok egyik, ha nem a legjobbja volt, hiszen 14 rájátszás meccsen 13 pontot szedett össze, amit 3 gól és 10 assist tesz ki. Az ő hiányát biztosan meg foja érezni a Nashvile a döntő alatt.

Mire számíthatunk?

Kezdjük talán a legfontosabbal, a kapusokkal. Vendég oldalon biztosan Pekka Rinne fog kezdeni, aki még mindig .940 felett van, ami a rájátszás alatt egy kiváló mutatónak számít, és az 1.70-es GAA sem gyenge. Hazai oldalon véleményem szerint Murray-t próbálják be az első meccsen, aki bár sokkal kevesebb meccsen védett mind Fleury, de a számok nagyon meggyőzőek a neve mögött, és ne feledjük, hogy tavaly ő is nagyon kellett a Penguins kupájához. A védelemben egyértelműen erősebb a Nashville (kapusokkal együtt), hiszen ott van Josi, Subban, Ellis és Ekholm is, ráadásul az első kettő a liga top 10 védői közé tartozik. Hazai oldalon mindenképp kiemelendő Schultz és Maatta a védelemből, de Streit is elég tapasztalt róka már, szóval azért itt is egy viszonylag erős védelemről beszélünk.

Pekka-Rinne-Nashville-Predators-NHL-002

Pekka Rinne. Fotó: photosthatrock/Shutterstock.com

Támadó szekciót nézve azonban jóval erősebb a Penguins, főleg úgy, hogy kidőlt Johansen a ragadozóktól. Malkin 19 meccsen 24 pontot szedett össze, Crosby 18 meccsen 20 pontot, Kessel 19 meccen 19 pontot, hogy csak a nagyobb neveket említsük. Ebből (is) jogosan következik, hogy emberelőnyben jóval veszélyesebb lesz a Penguins, viszont emberhátrányos védekezésben a jó védők és kapus miatt sokkal jobb a Nashville. Fontos lesz, hogy a vendégek ne szabálytalankodjanak sokat, főleg az idegenbeli meccseken. Itt már mindennek jelentősége van, az első meccsre végső győztes tippet nem is adnék most. Azonban két ilyen védelemnél egy jó kis under simán belefér a véleményem szerint, főleg az első meccsen. Úgy vélem, egy 5.5 gól alatti fogadással nem nagyon nyúlhatunk mellé.

Borítókép: Pekka Rinne. Fotó: photosthatrock/Shutterstock.com

5.000 Forint Ingyenes Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülhetsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Pittsburgh Penguins - Nashville Predators: Gólok száma 5.5 alatt
    1.63 Unibet