Jelentős nemzetközi rutint szerzett az ősszel a Braga, aki a Bajnokok Ligájában vitézkedett és megérte a tavaszt az EL-ben. Az azeri Quarabag ellen egy hosszabbításba torkoló meccsen kiesett Artur Jorge csapata, aki most már kizárólag a bajnokságra összpontosít. Szenved a Rio Ave, ezért behúzhatja a meccset a jóval magasabban kvalifikált vendég gárda.

Jellemző, hogy legutóbbi három egymás elleni mérkőzésüket megnyerte a Braga. A felek közötti különbséget a tabella is jól tükrözi, hiszen a Rio Ave fele annyi pontot se gyűjtött, mint aktuális ellenfele. Szemlélteti a helyzetet az is, hogy nemzetközi kupa-kiesése után két sima győzelmet aratott a Braga: 4:0 a Boavista vendégeként és egy hazai 3:0 (Estrella). Artur Jorge legénysége egyébiránt egy agilis támadó csapat, akik a BL-ben is kellemetlen ellenfelek voltak a Real, vagy a Napoli számára is. Jól mutatják az adatok is agresszivitásukat. Eddig 53 gólt szereztek a bajnokságban, és meccseik 58,33%-ban szereznek két gólt. Félelmetes adat, hogy a második félidőben 41 alkalommal találtak be eddigi találkozóikon, ami azt is érzékelteti, hogy fizikálisan mennyire erős a keret. Bőven rá tud pakolni a szünetek után a Braga, s jó adat erre a kapura lövési próbálkozások száma is. A második 45 percben eddigi mérkőzésein 220 alkalommal tüzelt a gárda, szemben az első félidős 150-el – ez azért jelentős különbség, amelyet a góljaik száma is jól tükröz. Látni kell, hogy ez a 2. félidőben 9,17-es kapura lövési kísérletet jelent átlagban, amit teljesen jól követi az xG mutatók alakulása is. A veszélyes helyzetek kialakításában az első félidős xG átlaguk 0,67, míg a második félidős átlag 1,19, ami csaknem dupla annyi.

A Rio Ave egy kiscsapat a Bragához képest, aki viszont képes meglepetésekre, legutóbbi hazai meccsén a listavezető Sportingot egy 3:3-al képesek voltak megviccelni. Az adatok összevetése alapján mégis úgy látom, hogy átlagban sokkal konzekvensebben uralja le ellenfeleit a Braga, mint a listavezető, csak egy adat: a Braga eddig 370 kapura lövést hajtott végre, míg a Sporting 308-at. Plusz info, hogy az Atalanta ellen, még harcban állnak a lisszaboniak, továbbá, még ők kiegyensúlyozott xG átlagot csinálnak meccseiken (1. félidő: 0,89, a 2. 0,97), addig a Braga képes a ritmusváltásra. A Rio Ave célja nem más, mint az osztályozó nélküli bennmaradás, nekik koránt sincsenek ilyen erős adataik. A múlt héten az újonc Moreiense otthonában szenvedtek ki egy 0:0-t, kemény 0,06-os xG-t produkálva.

Azt látom, hogy teljesen más kávéház a két csapat. A vendégek kerete hatszor nagyobb értékkel bír, mind a vendéglátóké. A Braga hasít a dobogóért, és bombaformát mutat, míg a Rio Ave finoman szólva is hullámzó. Ezen a mérkőzésen a realitás a fix 2-es, melynek a szorzója szerintem túlárazott – valahol 1,45-1,5 körül kellene lennie, hát lecsapom!

Rio Ave - S.C. Braga: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp