Hasonló mutatókkal rendelkezik az újonc, és a „legújabban” felépített olasz futballcsoda a Monza. A vendégek a „kritikus” második szezonjukban vannak a Serie A-ban, és úgy tűnik, hogy a tipikus középcsapat szintjét sikerült elérniük. A Genoa első szezonjában nyilván benn akar maradni, és ez a jelenlegi állás szerint simán menni fog. A bukmékerek eléggé elmozdították a hazaiak irányába a meccset, számomra értelmetlenül – legalábbis az adatok elemzése alapján.

Csináltam egy gyors összevetést arról, hogy a tabella 10-20. helyezettjeivel milyen eredményeket játszottak eddig a felek. Nem lenne törvényszerű, hogy az eddigi 27 fordulóból ugyanannyi meccset játszanak, mégis így történt, a Monza és a genovai-ak is egyaránt 15 alkalommal találkoztak olyan klubbal, aki a 10. pozíció alatt tanyázik. A vendégek győzelem, döntetlen, vereség mutatója 8gy, 6d, 1v, szemben a hazaiak 6gy, 4d, 5v mutatójával. Azért találom fontosnak ezt az összevetést, mert reálisan ezek azok a meccsek, ahol megszerezhetik a céljaik eléréséhez fontos pontokat a felek. Tanulságos ez a monzai oldalról nézve, hiszen eddigi 9 győzelmükből, nyolcszor közvetlen riválisaik ellen diadalmaskodtak, az egyetlen bravúr a Milán legyőzése volt. Azt is látni kell, hogy egyegyetlen vereségüket a vizsgált csoportban januárban, az Empoli ellen (3:0) gyűjtötték be, váratlan arányban.

Nem csak az azonos csapatok elleni mutatókban jobb a Monza. Kapura is veszélyesebb ellenfelénél 1,1-es xG átlag, szemben a Griffek 0,88-val. Elért góljak száma hasonló 28, illetve 29, azonban a kapura lövések számában jóval erősebb a vendégcsapat. A Monza eddig 348-szor tüzel, szemben az újonc 293 próbálkozásával. Szembeötlő, hogy az ellenfelek számára megengedett próbálkozások terén jobb viszont a hazai gárda 330/383. Talán ez az egyetlen adat, ami a Genoa szervezettebb védekezéséről szól, de érdekes, hogy ez kiegyenlítődik a második félidőre. Ebben a periódusban a Monza átlagban 7,26, míg a Griffek 7,22 kapura lövést „engednek” ellenfeleiknek. Tehát az első félidőben jelentősen gyengébbek a vendégek, azonban, ha azt a periódust túlvészelik, vagy csak egy gólos hátrányba kerülnek, akkor az adatok alapján nagy esélye van az x2-nek.

Érdekeség, hogy Gilardino a hazaiak trénere, eddigi pályafutása során háromszor találkozott a Monzával s mindhárom alkalommal pont nélkül maradt. Decemberi veresége előtt a Serie C-ben a Pro Vercelli irányította a szakember, még a 2019/20-as szezonban, s akkor is mindkét csatát elveszítette. A csapatok keretének piaci értéke nagyjából azonos, és egyikük sem fog kiesni, mert náluk sokkal rosszabb csapatok is vannak a ligában. A rendelkezésre álló adatok alapján giga x ez a meccs, azonban a jobb vendégmutatók és a hazai győzelemre elbillenő mérleg miatt kedvező az x2 szorzója. Szóval, KELL!

Genoa - Monza: Dupla esély - Dupla esély tipp