Az NHL rájátszás csak két napja kezdődött, de a KHL-ben már ma elindul a döntő a CSZKA Moszkva és az Avangard Omszk között. Mindkét csapat megszenvedett a döntőbe jutásért (a CSZKA a 7. találkozón jutott tovább az SZKA ellen, az Omszk a 6. találkozón az Ufa ellen), de kétségtelenül a moszkvai csapatnak volt a nehezebb dolga az SZKA ellen.

Kezdjük a hazaiakkal. A CSZKA megnyerte az alapszakaszt, ami főként a kiváló védelmének volt köszönhető. A CSZKA kapta a legkevesebb gólt az egész ligában az alapszakasz alatt. A pontok tekintetében (gól és assziszt együtt) nincs CSZKA játékos a top5-ben, míg vendég oldalon kettő is. Ebben nagyban közrejátszik a hazaiak nehezebb ága. Ilya Sorokin nevét mindenképp le kell írnunk így a döntő első meccsén. A CSZKA hálóőre a 2. legjobban teljesítő kapus a PO alatt ezidáig 94% feletti védési hatékonysággal. Az első az Ufa kapusa, Juha Metsola, de ez csak statisztika. Metsola az utolsó Omszk elleni meccsen 70 lövést kapott, és az Avangard rendre majdnem dupla annyit lőtt kapura, mint az Ufa. Viszont Sorokin meccsenkénti bekapott gólátlaga 1.26, ami hihetetlen formára utal. A rájátszás alatt Mikhail Grigorenko kiemelkedik a hazai együttesből, 16 meccsen 15 ponttal (ebből 8 gól) járult hozzá csapata döntőbe jutásához.

Azonban a vendégeket sem kell félteni. Kapuban Igor Bobkov csak 92,7%-ot hozott a rájátszás alatt, ami NHL-ben übermájer lenne, a KHL-ben viszont nem túl nagy mutatvány. Azonban itt van Sergei Shumakov, aki 15 meccsen 10 gólt és 10 gólpasszt szerzett, úgy, hogy átlagban csak 16 percet volt jégen meccsenként. Taylor Beck nevét szintén meg kell említenünk, aki 12 meccsen 18 pontot szerzett, ebből 14 gólpassz volt, szóval a támadó részleg eléggé rendben van vendég részen (különben nem lennének itt).

Nem szeretnék hosszan játékos statokat sorolni. Emberelőnyben az Avangard a rájátszás legjobbja, minden 3. előnyükből gól született eddig. Azonban most a liga legjobb védelme fog velük szemben állni, minimum 4 meccsen keresztül. A CSZKA 87% feletti emberhátrányos védekezése (csak a PO-ra nézve) nagyon erős mutató. Van még egy fontos dolog. A CSZKA a rájátszás eddigi meccsei alatt több mint 40 perccel kevesebbet töltött a büntetőpadon, mint az Omszk, pedig egyel több meccset játszottak. Az over fogadást szerintem felejtse el mindenki a döntő összes meccsén. Az SZKA ellen talán lehetett volna keresnivalója az Omszknak, de a CSZKA ellen kevés esélyt látok a vendégek bajnoki címére. A CSZKA jelenleg a liga legjobb csapata (nem, nem csak statok alapján, az egész keret, a stílus, minden alapján). Jó, ha 1 gólt tud lőni holnap az Omszk, hazai részről 3 gólt várok a végén üreskapus góllal. Aki a döntő egészére szeretne fogadni, annak a CSZKA 5 meccsen nyer fogadást ajánlom. Az első meccset kizártnak tartom, hogy elbukják a hazaiak, pláne ilyen védelemmel, és ilyen kapussal.

CSKA Moszkva - Avangard Omsk: Rendes játékidő - Mérkőzés tipp