Lvivben fogadja Szerbiát Ukrajna az Európa-bajnoki selejtezők, „B” jelű csoportjában. Mindkét válogatott pontot rabolt a címvédő portugálok otthonából, s érthetően bizakodással tekint a jövőbe. Véleményem szerint a bukmékerek kissé elárazták a csapatokat, s ebben némi pénzszerzési lehetőséget vélek felfedezni.

Közös vonása az ukrán és szerb tizenegynek, hogy mindegyik megnyerte csoportját a Nemzetek Ligájában. Így Andríj Shevchenko fiai „A” ligába jutottak, míg déli szomszédunk a „B” –be kvalifikált. Mégis érdekes, hogy Mladen Kristajic szövetségi kapitány játékos kerete több mint 100 millió euróval magasabbra taksált az ukránnál! Mindez nem véletlen! Szerbia ugyanis tavaly nyáron, az oroszországi világbajnokságon jelentős rutinra tehetett szert, s mögöttünk hagyott labdarúgó idényben számos nemzetközileg is jegyzett sztárt tud felmutatni. A legnagyobb berobbanást talán Dusan Tadic nevéhez fűződik, aki az Ajax-al ejtette ámulatba a kontinenst. Luka Jovic a Real Madridba igazolt, de a Frankfurt El-menetelésében jelentős szerepet vállalt Gacinovic, Rebic és Kostic is. Egy szó, mint száz, hemzsegnek a keretben a topbajnokságokban edződő játékosok: Maksimovic a Getafe sikereiért tett sokat; Dimitrovic az Eibar kapuját védte 24 bajnokin a szezonban; Milinkovic-Savic a Lazióval lett olasz kupagyőztes; Mitrovic ugyan kiesett a Fulham-el, de 37 angol bajnokin csak szerzett 11 gólt; Ljajic jelentős olasz élvonalbeli múlt után a Besiktasnál töltött egy idényt; Milenkovic egy teljesen rossz szezont futott a Fiorentinával de 34 meccsen is szerepet kapott a 21 éves belső védő. Akárhogy nézem minden poszton jelentős nemzetközi rutinnal rendelkező játékossal rendelkezik Kristajic, melynek fényében ukrajnai győzelmükre kínált 3.00 feletti szorzó – főleg látva portugáliai pontrablásukat –, érthetetlen.

Seva nem ennyire gazdag! Többnyire a Dinamo Kijev és a Sahtar fiataljaival operál. Néhányan játszanak csak nyugati bajnokságokban. Közülük kiemelkedő a középpályás szűrő a csupán 22 esztendős Zinchenko aki sérülése után a Manchester City utolsó hat tétmeccsét végigjátszotta! Ruslan Malinovsky és Roman Bezus belga bajnok lett a Genk-el, előbbi 13 gólt szerzett a szezonban. Konoplyanka a vergődő Schalkében a rendszeres sérülései miatt, csak 13 meccset játszott a Bundesligában. Érdekesség, hogy a Fradival bajnoki címet szerző Petrjak is a bővebb ukrán keret tagja volt, de végül kikerült onnan. Andíjék egyébként legutóbbi meccsükön rettenetesen megszenvedtek Luxemburg válogatottjával ! Csupán a 93. percben jött a győzelmet jelentő győztes öngól Rodrigues jóvoltából.

Fura egy csoport a „B” jelű, mert három Nemzetek Ligája csoportgyőztes is szerepet kapott benne (Szerbia, Ukrajna, Portugália), s közülük vélhetően kvalifikál kettő, egyikőjük pedig a rájátszásba kerül. Szerbia szerintem 2-3 évvel jár Ukrajna előtt építkezésben. Seva még csak most nyúlt hozzá a fiatal húszas éveinek elején járó focistákhoz, Kristajic pedig egy U20-as vb-győztes, azóta felnőtt vb-t is megjárt, nagy nemzetközi rutinnal rendelkező kerettel dolgozhat. Úgy érzem, hogy Szerbia nem fog kikapni!

Ukrajna - Szerbia: Dupla esély - Dupla esély tipp