Talán a játéknap legpengébb meccsét rendezik Koppenhágában szombaton. Éles a küzdelem a továbbjutásért a csoportban: Írország (11 pont), Dánia (9) és Svájc (8) közül kettő kvalifikál az ősszel. Véleményem szerint a meccshátrányban lévő alpesi ország a favorit, őket érzem a legerősebb válogatottnak. Érdemes kiindulni első baseli összecsapásukból, akkor március 26-án 3:3-re végeztek a felek! Érti valaki, hogyan lőtték a bukmékerek a 1,5 overt 1,4 fölé? Én nem!

Szóval a márciusi meccs. Már 3:0-ra vezetett Petkovic mester együttese, de aztán az utolsó tíz percben hármat vágtak a dánok. Mindenki döntse el mi történt? Kiengedtek a hazaiak? Eszméletlen nagyot bundáztak a csapatok? Igazából a tippünk szempontjából lényegtelen. Kevesen veszik észre, hogy milyen kiváló válogatott épült Svájcban. Világbajnoki nyolcad-döntő, Nemzetek Ligája negyedik hely mutatja, hogy bizony számolni kell velük az elkövetkező világeseményeken is! Nagyon jó korban van az együttes. Jelen van a rutin: Sommer, Lichtsteiner; a legjobb labdarúgó korban (25-28 éves) van a csapat gerince: Xhaka, Rodríguez, Mehmedi, Seferovic, Schär, Drmic; és ott vannak a tehetséges fiatalok is, akik bőven fejlődhetnek tovább: Zakaria, Embolo, Akanji, Elvedi. Döbbenetes, hogy mindannyian topp bajnokságokban játszó/készülő profik. Petkovic kezdőjébe nem igazán tud bekerülni 10 millió eurós piaci érték alatti játékos! Elképzelni sem tudom, hogy ez a válogatott nem tud kvalifikálni az Európa bajnokságra.

Meccs előnyben van Dánia Svájccal szemben, ami igazából hátrány. Öt találkozón 9 pontos a házigazda, míg a helvétek 4 mérkőzésen gyűjtöttek 8 egységet. Ráadásul Akanjiék még játszanak otthon Grúziával és idegenben Gibraltárral (ez fix 6 pont), míg Hareide mester csapata sokkal rosszabbul áll! Koppenhágába jön még Gibraltár, és vár rájuk egy kétes kimenetű írországi kaland. Tehát, ha Grúziában koradélután győz Írország, akkor az iksz is kevés lesz Dániának este. De amúgy is: akkor marad saját kezében a sorsa a hazaiaknak, ha most begyűjtik a három pontot. Ha a transfermarktra hivatkozunk, akkor azt mondhatjuk, meglehet, hiszen 100 millióval többet ér a dán keret a svájcinál! Mi is a különbség? Eriksen (pont száz millerre értékelik)! Nálam ez sovány indok, lehet, hogy a Tottenham játékrendszerében tavaly futott egy jó szezont a dán karmester, viszont már most látszik a londoniak visszaesése ebben az idényben. Mellesleg Eriksen ide-vagy oda, ő sem volt elegendő ahhoz, hogy Grúziában győzelemre vezesse a nemzeti csapatot (0:0), s most tulajdonképpen ez okozza a helyzeti hátrányt.

Összességében kijelenthető, hogy nagyon kell a három pont a hazaiaknak. Svájc még egy döntetlennel is kontrolálná a helyzetet a csoportban, de a vereség nem fér bele. Érdekes lesz a mérkőzés forgatókönyve, mert Koppenhágában nem jó a 0:0 a dánoknak, viszont a kiegyensúlyozott vendég keret, alkalmas gól-gólok szerzésére. Eljön a pont, amikor Poulsenéknak kockáztatniuk kell a győzelemért. Lesz itt gólváltás, sőt talán még több találat is, mint kettő. Aki nem hiszi, nézze a Sport 2-őn!

Dánia - Svájc: Gólok száma - Felett/alatt tipp