Zártkapus meccsekkel folytatódik Svájcban is a bajnokság a 24. fordulóval. Továbbra is áll a tételem: az újrakezdés után a „nagycsapatok” sokgólos találkozókkal térnek vissza! Márpedig a berni az egyik „nagy” csapat a Helvéteknék, aki ráadásul óriási versenyfutásba bonyolódott bele a St. Gallen-el.

Évek óta két csapat emelkedik ki Svájcban: a Young Boys és a Basel. Általában tetemes pontelőnnyel alázzák a teljes mezőnyt, s a 2014/15-ös szezon óta ők ketten végeznek a bajnokság első két helyén. Most épp a Young Boys a második 45 ponttal, ami öttel több mint a baseliek összegyűjtött egységei, de bekavart a St. Gallen aki ugyancsak 45 ponttal az első! A futó szezonban a triplázásra gyúrnak a sárga-feketék, zsinórban a harmadik bajnoki címüket szerezhetik meg. Szóval nincs mese nyerni kell a nyitómeccset. Négy felvezető mérkőzéssel hangolt a Young Boys abból kettőn jött a 2,5 over: Winthertur 4:2, Kriens 5:1, a másik kettőn nem! Mégis inkább a bajnoki teljesítményükből indulnék ki. Gerardo Soane 4-4-2-es felállásban játszatja csapatát, ami elsőre azt sejteti, hogy egy stabil deffenzív játékból indul, s abból nem lehet sok gól. És mégis! Huszonnégy bajnokin a 45:31-es gólarány (összesen 77), azt jelenti, hogy bőven hármas fölött van találkozóikon az átlag. Nsame az ék, már 18-nál jár, s most, nem hiszem, hogy leállnának a hazaiak, hiszen a St. Gallen csak azért első, mert öt góllal többet szerzett eddig, mint a Young Boys.

Ha már belenéztünk a hazaiak felkészülési meccseibe, akkor érdemes a Zürichre is rápillantani! Öt barátságos találkozó eredményei sorrendben: 4:1, 4:2, 5:1, 5:1, 6:0 – mindet megnyerte! Az ellenfelek között van az „A bizonyos Vadúz” is! Még mindezt megtámogathatjuk néhány statisztikai adattal is: a 45 kapott gól a 2. legrosszabb a ligában, de a Zürich mégis a tabella 5. helyén áll. Külön érdekesség, hogy a 3,5 overes tabellát vezeti a vendégcsapat 13-szor volt felette, s tízszer alatta! …és itt van az a pont amikor azt mondom: nincs több kérdés!

Adott egy motivált hazai csapat, aki meg akarja védeni a bajnoki címét, de aktuális ellenfele sem impotens a kapu előtt! A Young Boys az utolsó három alkalommal, egyaránt 4:0-ra győzte le Zürichet. Azt gondolom, hogy a minőségi különbség is Soeane csapata mellett szól, hiszen folyamatosan csoportkörösök az európai porondon. Most ráadásul nem csak a három pont a fontos, hanem a gólkülönbség is!

Young Boys - FC Zürich: Gólok száma - Felett/alatt tipp