Tavaly nagyon sokáig hasított a LASK az osztrák élvonalban, és az Európa ligában is megnyerte csoportját, a Sporting, a PSV és a Rosenborg előtt! Valami megtört a csapatnál az „újra induláskor”, és mostani ellenfele a bécsi Rapid beelőzött, s így ők indulhattak a Bl-ben. Az új szezonban viszont ismét a tavaly nagyot menő linzi csapatot láthatjuk a pályán, s ebbe kapaszkodnék bele a mérkőzés kapcsán.

Valerien Ismael korábbi német Bundesliga játékos (Bayern, Werder, Hannover) vezetésével érte el legnagyobb sikereit a LASK. Az, hogy egy osztrák kiscsapat a legjobb 16-ig megy az Európa Ligában, úgy, hogy még a csoportját is megnyeri, korántsem mindennapos dolog. Aztán szezon végén mégis elvált a francia szakvezető a linziektől, s az új idényt már az 50 éves Dominik Thalhammer irányításával kezdték meg. Tulajdonképpen a korábbi filozófia semmit sem változott, maradt a 3-4-3, és a nyílt gólra törő felfogás. Rendszerük előnye, hogy a két szélső középpályás visszalépésével ötvédős rendszerbe húzódnak vissza védekezéskor, de ha letámadni kell akkor azt hét játékossal teszik. A védelem és a középpályássor egyben maradt, viszont csatáraik kapósak voltak a sikeres év után Friesert a Middlesbrough, míg a Hoffenheim a brazil Joao Klaust vitte. Most a Balic, Raguz, Gruber trióval nyomul a LASK, s eredménysora elrettentheti ellenfeleit. DAC 7:0, Wolfsberg 3:1, Sporting 4:1 (utóbbi idegenben). Azt gondolom, hogy szokásos játékával, nem éghet meg Bécsben sem a vendégcsapat.

Kuhbauer Rapidja egy stabil pozíciós játékot játszó 4-5-1, amely tulajdonképpen semmi különös dolgot sem csinál. A minőségi keret azonban épp elég ahhoz, hogy az osztrák élvonal kiscsapatait rendre bedarálja a Rapid. A nemzetközi porond, azonban kívánna némi extrát. A Lokomotív Zagreb csapatát az előző szezon után kicsit szétszedték, így a Bl-ben az első körben ki tudta ejteni a bécsi csapat (0:1), s ez már biztos El-csoportkört ért. Genti vereségük alkalmával bebizonyosodott, hogy nem érett a csapat még az elitkörre, szerintem az Európa Liga meccsek (Arsenal, Molde, Dundalk) kellően megedzik a gárdát a szintlépésre.

Úgy gondolom, hogy közvetlen riválisok rangadóján a vendégek lesznek majd a kezdeményezők. A remek formában érkező LASK szerintem nyomást fog gyakorolni ellenfelére, s a válogatott meccsek előtt mindent kipakol a pályára. A korábbi mérkőzések attitűdje alapján: Rapid hozza a stabil átlagot, míg a linziek kimagaslóan teljesítenek úgy érzem nem kap ki ma a vendégcsapat.

Rapid Wien - LASK Linz: Dupla esély - Dupla esély tipp