Ismét portugál-francia meccset rendeznek, ezúttal a Nemzetek Ligájának utolsó előtti fordulójában. Mostanság rendre összesorsolják a két válogatottat, jövőre is biztosan játszanak egymással az EB csoportkörben. Rendszerint felhozzák a felek 2016-os döntőjét, abból a 0:0-s meccsből és luzitán diadalból vonnak le következtetéseket. Tény, hogy legutóbbi meccsük is 0:0-ra végződött, így a lisszaboni mérkőzésüktől se várjunk gólesőt.

CR megkerülhetetlen az összecsapás kapcsán. Mindamellett, hogy tele van vele a sajtó (az olasz covidos esete, és az eligazolása miatt), megállapítható, hogy a vírusból csúcsformában tért vissza. A Juventusban és a válogatottban is elsőszámú kulcsfigura, az Andorra elleni 7:0-on beelőzte Puskást a szerzett gólok tekintetében, s nincs kétségem most a gallok ellen is győzelemre akarja vezetni csapatát. Ne feledjük, hogy Portugáliában a jelenlegi Eb és NL címvédőt tisztelhetjük, míg a franciák az aktuális világbajnokok. Ezek alapján top kategóriájú meccsnek kellene következnie, de a Nemzetek Ligájában én olyat még nem láttam! Mégiscsak valós téttel bír összecsapásuk, mert aki győz, az valószínűleg megnyeri a csoportot és bekerül az NL top4-be. Látni kell a tabellából, hogy a hazaiak gólkülönbsége jobb, mint ellenfelüké (+8, illetve +6), így az utolsó forduló előtt egy x is a portugáloknak kedvezne.

Mbappe nélkül állt fel Finnország ellen Deschamps, s meglepetésre 2:0-s vereséget szenvedett hazai pályán. A PSG sztárja legalább akkora tényező, mint a másik oldalon Ronaldo, rendre ő jegyzi a „fontos” gólokat. Mbappe a meccskeretben benne van, így Franciaország újra három csatárral mehet majd harcba. Apropó harc! Talán pont ez az, ami jelenleg hiányzik a franciákból a Nemzetek Ligájában. Portugália ellen igazi barátságos 0:0 Párizsban, míg Horvátország izzadságszagú legyőzése idegenben. Deschamps együttesében minden poszton világsztárok, trófea halmozók szerepelnek, mégsem gondolják azt a bukmékerek, hogy ők lennének az esélyesek Lisszabonban (3.00-as, vagy a feletti szorzók).

Fő kérdése a mérkőzésnek a motiváció. Abban biztos vagyok, hogy Santos komolyan fogja venni az összecsapást, és a hazaiaknál egy nagyon precízen záró védelemi rendszer lesz a pályán. Kevés területet adnak majd a gyors vendégtámadóknak, s körülményes pozíciós játékra kényszerítik ellenfelüket. Jelenleg – s főként a finn mérkőzés tükrében -, úgy gondolom, hogy nehezen pörög majd fel az összecsapásra a francia válogatott. A tabella alapján a helyzeti előny hazai oldalon van, s nem egyszer állította meg a közelmúltban Franciaországot Portugália. Miért éppen most győznének a gallok?

Portugália - Franciaország: Dupla esély - Dupla esély tipp