Sosem látott magasságokban van a finn válogatott. Történetük során először jutottak ki nagy világversenyre, majd a Nemzetek Ligájában az utolsó pillanatig versenyben voltak az „A” ligáért. Úgy látom, hogy Bosznia viszont pont ellentétes utat jár be, így szerintem jó üzletet köthetünk az 1x-el.

Sokan és sokféleképpen boncolgatták már a finn csapat fejlődésének hátterét. Nyilvánvaló, hogy Kanerva mester – tanár, pszichológus és edző -, teljesen más szemléletet vezetett be az északi ország labdarúgásába. Nála nagyon fontos az egyéni feladatok pontos leosztása, és azok fegyelmezett végrehajtása. Játékrendszerük a 4-4-2 hatékony, s bár mindenki tudja, hogy Pukki jön, lát és gólt szerez, mégsem sikerül megállítani senkinek sem a finnek első számú gólvágóját. A többi onnantól kezdve pedig már „gyerekjáték”: leszűkített területek; az ellenfél pozíciós focira kényszerül; a csapat minden tagja a végsőkig kisegíti a másikat.

Bosznia igazi pofozópép volt az őszi Nemzetek Ligájában így simán ki is esett a „B” ligába. Érdekesség, hogy az előző Eb-selejtezős csoportban is összekerültek a felek, s akkor Tamperében Pukki két találatával (2:0) győzött Finnország, majd a visszavágót gyakorlatilag feladta, mert az örmények, és a liechtensteiniek legyőzésére koncentrált (két 3:0), és kvalifikált. De vissza a bosnyákokra! Kapitányt váltottak és most a bolgár Ivaylo Petev debütál a kispadon Helsinkiben. Bulgária focijától nem kell elájulnunk, így ezt a döntést nem is igazán értem, akkor sem, ha a Dinamo Zagreb, a lengyel Jagellónia vagy ciprusi Omónia korábbi mesteréről van szó. Volt egy csomó helyen, de sehol sem tudott sokáig maradni – jó a menedzsere? Mindenesetre a boszniai válogatott keretének összeállítása is nehézségekbe ütközött a vírushelyzet miatt, s így nem tudok hinni a vendég győzelemben.

Ha a csoport összetételére pillantunk, leszögezhetjük, hogy a világbajnok francia csapat simán kijut Katarba. Mögötte az ukrán a finn és a bosnyák együttes harcol majd a 2. pozícióért, fontos összecsapás lesz tehát az Olimpiai Stadionban. Évek óta a szervezett és tudatos építkezés fő jellemzője Finnországnak s ez most lépéselőnyt jelenthet Bosznia ellen. Szerintem nem kap ki a mérkőzésen a hazai csapat!

Finnország - Bosznia és Hercegovina: Dupla esély - Dupla esély tipp