Megleptek a bukmékerek a mérkőzés szorzóival. A világbajnok, bivaly erős francia csapat Münchenben kezdi meg az EB-t. Löw vezetésével 2014-ben jutott csúcsra a nationalelf, s azóta lejtmenetben van a német válogatott. Nyáron kapitánycsere új út kezdődik vélhetőleg a fiatalítás jegyében.

Apropó fiatalítás – meggyőződésem, hogy már Löw elkezdte, hiszen a jelenleg 25-26 éves Werner, Gosens, Sane és Gnabry hét évvel ezelőtt még bőven tini volt, talán a 22 esztendős Havertz az, aki a „legújabb” felfedezettekhez tartozik. Azt gondolom, hogy ennek a garnitúrának is meglesz majd az aranykora! Németország azért 3-4 világbajnokság után rendre odaér a döntőbe. Talán 2022-re, vagy ’26-ra éri el a csúcspontot ez a generáció. Nyilvánvaló, hogy kell a frissítés a szakmai stábban, s a Bayern sikeredzőjével új impulzusokat kap majd a keret. Vizsgáljuk meg a jelent! Bizony az elmúlt esztendőben is voltak óriási pofára esések. Talán a legsúlyosabb csapás a spanyolországi 6:0 lehetett, számomra óriási meglepetést okozott Észak-Macedónia duisburgi győzelme vb-selejtezőn. Kívülállóként a középpályát érzem a németek gyenge pontjának. Neuer már rég túl van a zeniten, előtte viszont a védelemmel nem lesz baj. Kellőképpen gyors és erős a csatár felhozatal is: az elnyűhetetlen Müller. Werner, Havertz (a friss BL-győztesek – a hosszú klubszezon simán visszaüthet!), Sane. Viszont a középpályán nincsenek meg azok a tipikus német arcok, akik a válogatottjaikat sikerre vitték a múltban Sammer, Schweintsteiger, Matthäus. Ha Kroos nincs, akkor Kimmichék nem oldják meg se a hatékony szűrést, se a támadásépítéshez szükséges kulcspasszokat.

Világbajnoki címvédőként érkezik a tornára Franciaország, s van egy olyan érzésem, hogy Deschamps csapata erősebb, mint a 2018-as gárda. Érdekesség, hogy az utolsó felkészülési meccsét Bulgária ellen megnyerő gallok kezdőcsapatában nyolc olyan játékos is pályára lépett, aki ott volt a három évvel ezelőtti vb-döntőben. Bekerült Benzema (akkor a különféle balhéi miatt nem volt a keretben), Tolisso csereként lépett pályára Moszkvában, míg Kimpembe berobban a nemzetközi fociba Umtiti helyére. A fentekből is látható, hogy sokkal komplettebb csapatnak érzem most Franciaországot.

Úgy gondolom, hogy a vb-cím mögé simán berakhatja az EB-trófeát is Deschamps, nálam ők a torna első számú esélyesei. Hosszú évek óta egyben van alapcsapatuk, akit az elmúlt három évben tétmeccsen csak kétszer győztek le: Hollandia a Nemzetek Ligájában és Törökország EB-selejtezőn. Szerintem hiába a hazai pálya, nem fognak kapitulálni a gallok!

Franciaország - Németország: Dupla esély - Dupla esély tipp