Véleményem szerint a Real reális eséllyel megy idén a bajnoki címért, mert Ancelotti kiválóan vezeti a királyi gárdát. Barcelonában is komoly esélyük van a pontszerzésre, mert a katalánok minden szinten válságban vannak. A világ labdarúgását érzékenyen érintő „vírusos” évek talán leginkább a Barcát tépázták meg, s aktuális ellenfelük egyértelműen jobban reagált, lehet jobb helyzetben is várta ás állta a csapásokat.

Még bőven fénykorát élte a Barcelona, amikor is időről időre felcsendültek a hírek: pénzügyi válság van a klubnál. Túlköltekezés, rossz átigazolási politika, kiszabaduló bérek. Még nyerte a trófeákat a csapat, amikor távozott Neymar, majd Iniesta és Xavi, és legutóbb Messi. A kör szemlátomást bezárult minőségében rengeteget gyengült az utóbi öt évben a Barcelona, s a helyzetre rátettek a bevételt csökkentő intézkedések. Elveszítette az identitását jelentő játékfilozófiáját is a klub és Koeman vezetésével valami egészen más történik, mint a 2000-es évek elején. A Benfica elleni 3:0-s vereség (ugyanott Bayern (0:4), vagy akár a Dinamo Kijev keserves 1:0-s legyőzése újraárazza ezt az együttest. Szerintem nagy eredmény lesz idén a top4 elérése is Spanyolországban. A labdabirtoklás a régi (71% az Atleti ellen, mégis vereséggel), azonban a presszing és a hatékonyság nyomaiban maradt csak meg, hiába a 4-3-3-as felállás, más a minőség.

Teljesen más utat jár be a Real. Zidane korszakát „túlélve” (pl. bajnoki címmel), mostanság látszik újra, hogy CR után is van élet. Nem mondom, hogy nem csúszik be egy-egy blama (Sheriff, Espanol), azonban rendre képes magát megrázni fontos meccseken madridi csapat. Benzema sokad virágzását éli, és a Rodrygo (20), Vinicius (21) duó kezd határozottan vezéregyéniséggé válni. Az olasz tréner előrébb jár Koeman-nál, s a keretében lévő kreatív erő is több ellenfelénél. Amikor ég a ház, és kellenek a pontok rendre képes extrát hozni a Real, a Sahtar leiskolázása is ebben erősít meg.

Eddig négy hazai meccsét nyerte meg a Barca, csak a Granada volt képes pontot rabolni a Nou Campból (1:1). Tény, ami tény, hogy olyan erős csapat még, mint a Real még nem vendégeskedett a katalán városban. Pont a múlt héten kapott ki a kisebbik barcelonai csapattól a királyi gárda, azóta viszont a hétközi BL-meccsén (ami nagyon fontos volt a továbbjutás szempontjából), megmutatta erejét. Ancelotti négy helyen változtatott a kezdőn és győzött Kijevben, most pedig egy olyan védelmet rakhat össze, ami biztosíthatja a „kényelmes” kontrafocit a vendégek részére. Koeman együttese győzelmi kényszerben van a hazai klasszikuson elvárás a három pont otthontartása. Úgy érzem, hogy az előzmények a Realnak kedveznek, s nem kap majd ki egy héten belül kétszer Barcelonában.

FC Barcelona - Real Madrid: Dupla esély - Dupla esély tipp