Pénteken este a La Liga 13. fordulójának nyitómérkőzésén az Athletic Bilbao a Cadiz együttesét fogadja a San Mamés stadion gyepszőnyegén!

A hazai együttes a jó szezonrajtnak köszönhetően felső házas alakulatnak számít a jelenleg bitorolt 8. pozíciójával, míg a Cadiz klubjára úgy tűnik igaz az "újoncok átka", miszerint a feljutást követő év sok esetben pazarra sikeredik, ám leginkább a második élvonalbeli szezon lehet kínkeservesebb a bennmaradást illetően! Nos Alvaro Cevera legénysége aktuálisan a 18, azaz kiesőhelyen tanyázik, mindössze három egységnyire megelőzve a sereghajtó Getafét!

Érdekessége a péntek esti ütközetnek, hogy jelen szezonban mindkét együttes egyaránt döntetlen-specialistának számít, hiszen a két klub bajnoki tétmeccseinek nagyjából felén, nevezetesen hat-hat alkalommal pontosztokozásra kényszerült! Viszont óriási különbség köztük, hogy ha nem remi lett a végeredmény, akkor általában a Bilbao győztesen hagyta el a pályát (4-6-1), míg a Cadiz rendre a rövidebbet húzta (1-6-5).

A hazaiak számára több jó ómen is mutatkozik a soron következő párharc előtt! Egyrészről Marcelino edző tanítványai öt meccses veretlenségi szériában találhatóak, s az élcsapatok elleni is rendre képesek felvenni a versenyt, ami jó eredményekkel is párosul. Legutóbbi például Iker Muniain második félidős találatának köszönhetően egy pontot elhoztak az idén akár bajnokaspiráns szerepében is tetszelgő Real Sociedad otthonából! További jó előjel a baszkok számára, hogy hazai pályán idén mindössze egyszer kapitulált a csapat, még a Rayo Vallecanoval szemben (1:2). Viszont pontot, vagy pontotkat hullajtott idén itt már a Barcelona (1:1), avagy a Villarreal (2:1). Ráadásul a Cadizhoz hasonló játékerejű "kiscsapatokat" rendre mattolni tudták (Mallorca 2:0, Alaves 1:0).

A Cadiz legutóbb pont az imént említett Mallorca ellen tudott az utolsó utáni pillanatokban pontot menteni Alvaro Negredo 93. percben értékesített büntetőjének köszönhetően! A hullámvölgyből való kilábaláshoz, valamint az önbizalom visszanyeréséhez azonban leginkább olyan meccsekre lenne szükségük a Kalózoknak, mint a nemrégiben történt 3:3-as döntetlen a Villarreal otthonában, ahol Lozano egy mesterhármast pakolt le az asztalra! Mindenesetre a legutóbbi két fordulóban behúzott iksz inkább reményre adhat okot, semmint elkeseredésre, bár tény, hogy időszerű lenne a Cadiznak elkezdeni nyerni a meccseket!

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a vendégeknek nem is annyira támadójátékukkal van problémájuk, sokkal inkább a védelmen kellene Cervera mesternek törnie a fejét, hiszen a csapat a Levante után a legtöbb alkalommal kapitulált a bajnokságban (19).

A Cadiz számára jó előjel lehet a Bilbao veretes maródilistája! Marcelino játékosok sorát kénytelen nélkülözni péntek este. Daniel Vivian, Oier Zarraga, Asier Villalibre, Aitor Paredes, valamint Peru Nolaskoian sérülés miatt, míg Inigo Martinez a Sociedad elleni piros lapos eltiltása miatt nem állhat a tréner rendelkezésére. Jó hír ugyanakkor, hogy a szezonban két gólos Raul Garcia visszatérhet a három találatot jegyző Inaki Williams mellé a támadószekcióba.

A Cadiz kerete sem 100%-os, hiszen Salvi Sanchez, Jose Mari elvileg tuti nem lép pályára, míg Ivan Chapela játéka is bizonytalan, akárcsak Fali Jimenezé, akit legutóbb a Mallorca elleni meccsen kellett kényszerűségből lecserélni. Viszont Varazdat Haroyan letöltötte eltiltását, így ő ismét Cervera rendelkezésére állhat.

Igazából adott itt egy hazai pályán, de alapból a szezonban is jó formában focizó Bilbao, aki baszk földön bizonyára a Cadizhoz hasonló kiscsapatok ellen mindig szeretné begyűjteni a három pontot, míg vendégoldalon a kiesőhelyen való tanyázásért leginkább a védelem a felelős. Úgy vélem, mindkét csapatnál vannak a támadósorban kellő potenciállal rendelkező playerek (Raul Garcia, Inaki Williams - Alvaro Negredo, Anthony Lozano), így meglepne, ha a hét eleji Vallecano-Celta Vigo meccshez hasonlóan egy 0:0-lás ikszbe futnék bele!

Tipp: 2:1-re nyer a Bilbao

Athletic Club Bilbao - Cadiz: Gólok száma - Ázsiai - Asian Over/Under tipp