Hasonló aspektusból tekintek a csehek vb-selejtezőjére, mint a svájciakéra. A helyzet ugyanaz, mint tegnap: a gólarány dönthet; viszont a tét „csak” a pótselejtező. Silhavy kapitány együttese három pont hátrányban és két gól mínuszban van Wales együtteséhez képest, aki viszont a virágranglistát vezető Belgiumot fogadja.

Csehország sorsa Cardiffban megpecsélődik, ha a britek bravúrpontot szereznek. A tippem első számú feltételezése, hogy ez nem történik majd meg, s érdemes lesz Prágában, jól összegyűrni az észteket. Első meccsüket a lengyel Lublin városában játszották a felek és bizony márciusban alaposan elverték a csehek ellenfelüket: 2:6. Most szerintem ezzel az eredménnyel (négy közte) kiegyeznének a hazaiak, mert a walesiekhez számított gólarányuk kettő mínuszban van. Egyébként igen jó EB-t futottak Schickék a legjobb nyolcba kerüléssel. Kiesésük alkalmával meg tudták szorongatni 0:2 után is Dániát, akik ellőtte Wales csapatát mosták le (4:0). Szóval a pesti hollandverő együttes ma egyetlen dolgot tehet Katarért: nagyon elveri a csoport negyedik helyezettjét. Nézzük, kik azok akik megcsinálhatják az overt (ami hazai szempontból kényszer!): a leverkuseni Schick sérült; a támadó középpályások Vydra (Burney), Barak (Verona), Soucek (Wast Ham), Sadilek (Twente) vállát nyomja a gólszerzés. A Kuvaitot múlt héten kitömő (7:0) együttesben a center Krmencik sem Kuchta nem szerzett gólt így Schick pótlása nem megoldott a poszton. Aggódni szerintem mégsem kell, mert a Slavia és a Sparta Európa Ligában edződő játékosaival kiegészülve lerohanható Észtország!

Fehéroroszországban 4:2-re kapott ki tavasszal a balti mini állam válogatottja, de a cardiffi bravúrpont és belorusszok legyűrése a visszavágón (2:0) behozzák a negyedik helyre az együttest. Alaphelyzet, hogy a keret többsége a Meistriligában játszik hétről-hétre. Külföldi légiós ritka holló a keretben: az Arsenal cserekapusa Hein általában nincs a keretben az angol klubnál, a Venlo epizódistája Sorga csak perceket kap Hollandiában, míg Karol Mets a Konferencia Ligában játszó CSZKA Szófia peremembere. Akárhogyan is ez bizony tükörsima hazai kell legyen az erőviszonyok alapján.

Mi várható a meccsen? Eltökélt hazai rohamok, s a mivel Waleshez képest nem csak -2 a gólarány, hanem eggyel többet is szereztek a szigetországiak, gólok! Sok-sok hazai gól, szerintem négyig meg sem állnak majd a csehek és bíznak Belgiumban!

Csehország - Észtország: Gólok száma - Felett/alatt tipp