Lecsapok a könnyű overre, még a jócskán a mérkőzés előtt. Szerbia veretlenül csoportgyőztesként jutott ki a katari világbajnokságra úgy, hogy előtte az EB kvalifikáción elbukott. Még árnyaltabb a kép, ha a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírására visszaemlékszünk, hiszen mi magyarok négy pontot rabolva tőlük nyertük meg a csoportot. A vb-selejtezők bebizonyították, hogy a mieink védekezése korántsem a sebezhetetlen, viszont megmutatták, hogy hiába kényszerülünk rendre kontra focira elől van bennünk gól. Miért is hagyná ki az ember az ilyen tiszta ziccernek látszó kimenetelt?

Vizsgálom az érveket és oda jutok, hogy: SEMMIÉRT. Persze nem lesz a legfrissebb szerb sztár Vlahovic, azonban egy csomó penge támadó jön Budapestre. Stojkovic számolhat a Real Madridban kispadot koptató, mégis ereje teljében lévő Jovicra. Az EL-ben vitézkedő frankfurti karmesterre Kosticra, vagy az Ajaxban alapember Tadicra. Ott lesz a Puskásban a Fulham tankja a Portugália ellen utolsó pillanatban betaláló Mitrovic, és egy sor topligás penge: Milinkovics-Szavics, Gudelj, Racic, vagy a Benficával BL-ben menetelő Radonjic. Akárhogy nézem, és gondolom újra, mindig oda lyukadok, hogy bravúros lesz, ha kettő bekapott góllal megússzuk ezt a barátságos meccset.

Nincs bajban Rossi, csupán annyi a helyzet, hogy egyszerűen nincs minőségi játékosanyag. Álmodni sem lehet arról, mint ami aktuális ellenfelünknél van, aki európai topbajnokságokból állíthatja össze a kezdőt. Miközben hátul nem lesz Szalai Attila, elől Szalai a Baselban több gólt szerzett néhány hét alatt, mint két Bundesliga szezonban. Szoboszlai és Sallai kevesebbet játszik klubjában, így ők most kitehetnek mindent a pályára, és nagyjából ennyi. Gulácsi és Orbán nem lesz már gyorsabb, párosuk adhat reményt a szervezettségre, azonban látni kell, hogy mi elsősorban próbálgatni fogjuk az új erőket. Ádám Martin biztos kap egy fél órát, importáltunk az angol másodosztályból egy középpályást, van egy olasz B-ben vegetáló Nagy Ádink, meg az Unionban padozó Schäfferünk. Látni kell, hogy Schön, vagy Varga Kevin gyorsaságában lehetőség van azonban együkük sincs olyan szinten, hogy olasz/spanyol/német élvonalbeli csapatokban játszhatna, sőt, onnan kirobbanthatatlan lenne.

Mi készülünk egy baromi nehéz NL-sorozatra. A szerbek joggal lehetnek mámoros állapotban és koncentrálhatnak a vb-re, magasan tojva az elötük álló B-ligás Nemzetek Ligájára, bár, ha hozzák a Portugália, Írország elleni szintet ott is feljutnak majd. Nagyon bennem van a ’97-es rémálom, s most a két csapat közt lehet, hogy van akkora különbség, mint akkor – legalábbis játékosanyagban/értékben. Egyedül Rossi szervezőképességében bízom, ha Anglia ellen egy négyessel megúsztuk, talán a szerbek sem szereznek ellenünk kettőnél többet, s mi is találunk gólt. Egyébként telt ház, jó focihangulat lehet a Puskásban (néztem, hogy alig van már jegy..), viszont simán leforrázhatjuk magunkat! Kötve hiszem, hogy itt egy kevés gólos mérkőzés kerekedik, mert minőség topfocisták lesznek a gyepen, és a vendégeknél mindenki ott akar lenni a világbajnoki keretben – kvázi egyéni érdek, hogy a maximumot nyújtsák a játékosai. Jó lenne túlélni egy becsületes 1:2-vel.

Magyarország - Szerbia: Gólok száma - Felett/alatt tipp