Teljesen kilátástalan válságából kászálódik kifelé a Videoton. A lejtmenetbe kapcsoló Kisvárda és a kiesés elől menekülő újonc gyirmótiak legyőzése után, most a sereghajtó következik. Különös pikantériája az összecsapásnak Michael Boris személye, aki az NB2-ben csinált csapatot az MTK-ból.

Nagyjából Boris távozásához datálhatja az egyszerű szurkoló az MTK hanyatlását. A német szakvezető korábban utánpótlásban dolgozott, majd a Hungária körútra került. Két év alatt 75 tétmeccsen irányította a kék-fehéreket. Feljutott a fiatal tehetségekkel az élvonalba, majd első NB1-es idényében a hetedik helyig vezette együttesét, magyarul stílusosan játszva simán benntartotta az MTK-t. Két év alatt kétszer juttatta a csapatot a Magyar Kupa elődöntőjébe, majd a 2021-es szezon végén távozott. Rövid dán kaland után, most a Vidiből próbál valamit kicsiholni, pont korábbi csapata ellen. Boris a Szabics féle 4-4-2-t egyből lecserélte, eleinte 4-3-3-ra előhúzva több olyan játékost, akik kevesebb szerepet kapott korábban. Beleszaladt a Vidi vele is öt vereségbe. Aztán átállt a csapatszerkezet az 5-3-2-re vagy ha úgy szebb, a 3-5-2-re, és megnyert két olyan összecsapást, ahol igazán már senki sem remélte sikerüket. Nyilvánvaló, hogy így menet közben a labdarúgók is tanulják Borist és az edző is tanulja a keretet. Nem hiszem, hogy elfelejtettek focizni a fehérváriak, viszont az tény, hogy ez a szezon már elment. Egyet hozhat még a jelenleg zajló időszak, mégpedig a szelektálást. Adott egy új rendszer, adott egy közép-európai szinten is vastag fizetés. Mindenkinek van még pár meccse, hogy bebizonyítsa helye van a Vidiben, s aki nem pakolja ki az összes tudását a pályára, nyáron mehet a bizonytalanba.

Úgy gondolom, hogy az MTK idén már menthetetlen. Márton Gábor nem tud kiegyensúlyozott teljesítményt elérni. Míg Csertői Gyirmótja mindig felismerhető jellemzőkkel bír: mentalítás, harcosság, szerkezet, koncepció, addig a fővárosi kék-fehérek egy sima, egy fordított, egy sima, egy fordított mintázatban vergődnek és jottányit sem lépnek előre. Nem tudnak elcsípni egymás után két meccset. Szerintem az okok, nem a jelenlegi keret összetételében rejlenek, hanem a tavalyi sikeres keret szétesésében. A talált légiósok nem elég jók és nem elkötelezettek a klubhoz. Futács és Stieber nincs a zeniten, s ha végig vesszük a magyar játékosaik névsorát, inkább gondolunk egy NB2-es csapatra, mint egy élvonalbelire.

Adott a tudás és az anyagi különbség a két klub között. A hazaiak robognak a másodosztály felé, míg a vendégek játékosai fontos egzisztenciális nyomás alatt mindent kénytelenek kipréselni magukból. Szerintem megnyeri a Vidi az összecsapást, mert jobb erőforrásokkal rendelkezik, azonban fogadás esetén a biztonság az első, ezért DNB-ben ajánlom a vendégek diadalát.

MTK Budapest - MOL Fehérvár: Döntetlen esetén a tét visszajár - Mérkőzés tipp