Rég nem látott lehetőség előtt áll a Sturm Graz. Ausztriában a Salzburg egyenletesen jó kupaszereplése miatt a második helyezett is BL-selejtezőt játszhat. A bajnokság hajrájában úgy fest a dolog, hogy a graziak odaérhetnek az áhított pozícióba, hiszen nyolc pont előnyük van a Rapiddal szemben. A párosításból is látszik, hogy kulcsmeccs ez a javából. Öt fordulóval a vége előtt.

Szenzációs tavaszt produkál a Sturm! Kilenc 2022-es bajnokiján mindösszesen egy alkalommal a Salzburg vendégeként kaptak ki, akkor is csupán 1:0-ra. Tény, hogy idén sem lehet megállítani a Red Bull istállót, újra bajnokok leszn. Az osztrák play-off sajátossága, hogy a sorsolás megfordul, és a múlt hétvégén lejátszott Sturm-Rapid (2:1) pályaválasztása fordul. Érzi a grazi közönség, hogy nagy dolog születik! Múlt vasárnap több, mint 15.000 néző gyűlt össze a Merkúr-Arena lelátóin, s most Bécsben sem kaphat ki szeretett csapatuk. A két mérkőzés közelségéből kiindulhatunk az odavágóból. A jegyzőkönyv szerint sima hazai győzelem született, hiszen 2:0 után, csak a hosszabbításban szépített a Rapid. A fővárosiak az első félidőben 70 %-ban birtokolták a labdát, a meccs egészét tekintve, viszont alig találtalak kaput, mindösszesen három alkalommal. A statisztika is arról árulkodik, hogy hiába játszottak fölényben a zöld-fehérek, a Jantscher-Hojlund páros egymást kiszolgálva kettőt vágott, s a Sturm hatszor talált kaput. Fekszik tehát a kontrafoci Christian Ilzer együttesének, s nem tévedek talán sokat, ha azt állítom, hogy erre most a 28. fordulóban is lesz bőven módja.

Ferdinand Feldhofer korábbi Sturm játékos irányítja a Rapidot, érdekesség, hogy anno a Bajnokok Ligájában is játszó Graz tagja volt a korábbi osztrák válogatott. A jelenlegi helyzete ellenére nem zár rossz szezont a bécsi gárda, hiszen ősszel az Európa Ligában vitézkedett, megérte a tavaszt a harmadik hellyel, ahol az egyenes kieséses szakaszban a Konferencia Ligába került. Ott aztán a holland Vitesse szoros párharcban búcsúztatta őket, s nem mondom kétszer, hogy talán sok volt ez a mérkőzésszám/utazás a keretnek. Talán leginkább ennek köszönhető a jelenlegi nyolcpontos hátrány, és az a tény, hogy egy raklapnyi játékos van hazai oldalon sérültlistán.

Gyakorta megfigyelhető, hogy egy többfronton játszó kis/középcsapat elfogy, és ezért kicsit megroggyan. Az osztrák foci nagy sansza, a két BL hely, és a selejtezőkből könnyebb elérniük akár egy El-csoportkört a másodikoknak. Attól, hogy a Salzburg ugorja a szintet, nem törvényszerű, hogy a többi csapat is tudja úgy fejleszteni a keretét, hogy bírja a sok nemzetközi és hazai mérkőzést. Tavaly a Rapid ért oda a második helyre, idén a Sturmnak jöhet ki a lépés. Azt se felejtsük el, hogy a Graz is El-csoportkörös volt azonban a Monaco, Sociedad, PSV trió ellen, csak két döntetlenig jutott. A nemzetközi rutin, a vendégoldalon is adott. Úgy érzem, hogy most Feldhofer együttese már „csak” szívből megy előre, erőforrásaiban, mutatóiban egymás elleni eredményeikben sokkal jobban néz ki a Sturm, ezért szerintem nem fog kikapni Bécsben. A vendégek szorzója jelentősen esett az elmúlt órákban...

Rapid Wien - Sturm Graz: Dupla esély - Dupla esély tipp