Folytatódnak a Bajnokok Ligája selejtezői. Kiszúrta a szememet egy igazi északi derbi, a norvég bajnok fogadja koraeste a feröer-szigetekit. Mindkét bajnokság javában dübörög, s míg a Bodo idén csetlik-botlik, addig a Klaksvik robog a címvédés felé. Azonban mindkét csapat egyben közös: számolatlanul potyognak meccseiken a gólok!

Első alkalommal, mikor rápillantottam a párosításra egyetlen gondolatom volt: mocskosul kitömi a Bodo ellenfelét. Miközben a hendi lehetőségein gondolkodtam (megjegyzem a -2,5-től éri meg), azonban nem tudtam elmenni a fereöeri bajnok számai mellett. Az ottani Premier League-ban idén eddig 15 forduló ment le, és 43 pontot szerzett meg ebből a Klaksvik. Gyors matek, és kijön, hogy bizony a 10 csapatos bajnokságban ezek a „bálnavadászok” csupán kétszer végeztek döntetlenre, a többit behúzták, mellette viszont 47 gól született találkozóikon. Az aránya döbbenetes: 43:4! Zömében hazai játékosok vannak a keretben, s néhány dán…köztük Da Silva! – aki kábé úgy dán, mint én ausztrál. Tisztában kell lenünk azért azzal, hogy a szigetek labdarúgása alapvetően amatőr, így nem gondolom, hogy bunkerezni mennének Norvégiába, hanem felvállalják a bátor játékukat majd.

Teljesen más kategória a hazai csapat. Nem véletlen, hogy győzelmüket 1,09-en kapjuk csak meg. Kjetil Knutsen vezetésével rendszerint 4-3-3-as rendszerben játszik az aktuális norvég bajnok, ahol a szélsőhátvédek támadáskor bátran lépnek fel, s így bizony csak a két középső védő biztosít. Tavaly a Konferencia Ligában egészen a negyed-döntőig jutott a Bodo, ahol a későbbi győztes Roma együttesét, hazai pályán az odavágón, még le is győzöte (2:1), aztán az örök városban kapitulált (4:0). Érdekesség, hogy az EKL-csoportban akkor a farkasokkal egy csoportban szerepeltek, és a Mourinho égető 6:1, mindenkinek bevésődött az emlékébe. Süvegelendő egyébként az egyenes kieséses szakasza is a csapatnak, hiszen a Celtic és az AZ is ment a levesbe általuk. Ha hozzávesszük, hogy mindezt zömében norvég játékosokkal, mindössze 16 millió euró értékűre taksált kerettel érték el, akkor becsülhetjük meg a teljesítményüket igazán. Vissza a futó bajnoksághoz! Annak ellenére, hogy nem megy jól, hiszen 12 forduló után 11 pontos hátrányban van a Bodo az éllovas Lilleström mögött, a gólok termelődnek. Eddigi bajnokijaikon 41 találat esett, azaz bőven a hármas átlag felett vagyunk!

Általában az egyenes kieséses szakaszban, főleg a selejtezőkben, minden csapat taktikusan kivár, és próbálja elodázni a döntést. Azonban tegnap is látható volt, hogy abban az esetben, ha megvan a csapatok közötti minőségi különbség (ír-máltai bajnok első meccse), akkor az esélyes inkább eldönti a továbbjutást mielőbb. Azt gondolom, hogy a Bodo sem fog itt kivárásra játszani, míg a Klaksvik szemtelen lesz, így aztán az északiak meccsén simán leesik majd a három gól.

Bodø/Glimt - KI Klaksvik: Gólok száma - Felett/alatt tipp