Meglepetésre nagyon kikapott a svájci bajnoki nyitányon a címvédő FC Zürich. Sokakat megdöbbentett az azeri bajnok kiütéses győzelme a Lech Poznan ellen. Magam az első meccsüket láttam, s fentem a fogam a visszavágóra is, de sajnos nem kaptam élő stream-et. Tavaly egész évben követtem a svájci ligát, és tudom, hogy mennyire overes a zürichi együttes, míg a Qarabag játékosai a lengyelországi mérkőzésen nyűgöztek le.

Leesett az állam a poznani meccset nézve. A harminc éves francia Zoubir szétcselezte az ellenfeleit, és ziccerek tömegét dolgozta ki. Akkor még taktikai sikert ért el a Lech, amit főként a játékosai fizikai erejével ért el. Jellemző egyébként, hogy a lengyel bajnok hazai pályán is kontrafocira kényszerült a Qarabag ellen! Aztán jött a visszavágó és a megalázó 5:1-es azeri diadal. Bakuban 28.000!!! néző előtt esett össze a poznani alakulat, pedig vezetett még 0:1-re, mégis egy ötöst kapott zsinórban. Ami biztos, hogy a Zürich ellen is, az a telt ház, és a roppant kreatív, hazai támadójáték. Mielőtt legyintenénk a Qurabagra: tavaly az EKL-csoportjukból a Basel mögött tovább jutva élték meg a tavaszt, s az Olympique Marseille állta az útjukat 6:1-es összesítéssel Szóval, ha valaki, akkor ők belemennek az adok-kapokba, s bizony, aki ezt a selejtezőkört letudja, az már a legkisebb európai kupa főtáblájára kerül!

Nagy fölénnyel lett bajnok az FC Zürich, pedig előzetesen a Young Boys, vagy a Basel esélyesebbnek tűnt a sorozat megnyerésére. Azonban a sikerkovács edzőt nem sikerült megtartaniuk, Breutenleiter a Hoffenheimhez szerződött. A legfontosabb gólfelelőst a gambiai Ceesay-t elvitte a Lecce, vele 22 gól és 11 asszist távozott. Franco Foda próbálja tovább vinni a megkezdett vonalat. A csapatszerkezethez (3-4-1-2) nem nyúlt hozzá. Foda egyébként Ausztriában dolgozott korábban s anno a Sturmmal lett bajnok és kupagyőztes jó rég, vagy 12 éve. A Zürich legnagyobb hátránya véleményem szerint a nemzetközi rutin hiánya lehet ebben a párharcban. Elrettentheti a szurkolóit a YB elleni első forduló, ahol egy négyest kapott Bernben a címvédő, és így kell elutazzon, Bakuba.

Szerintem egy olyan meccsen, ahol mindkét fél nyílt sisakkal tör gólra, kihagyhatatlan a 1,5 over. Jellemző, hogy a felkészülési meccsein a Zürich is rendre gólesőt produkált. Foda is tudja jól, hogy szerzett találat nélkül bajban lehet a csapata, főleg egy ennyire kreatív offenzív ellenféllel szemben. A hazai szurkolók megint poklot csinálnak majd, és a Poznan elleni fociünnep folytatására készülnek. Úgy gondolom, hogy ezen a szorzón egy könnyű üzlet esik az ölünkbe.

Qarabağ - FC Zürich: Gólok száma - Felett/alatt tipp