Abszolút erőfitogtatást várok a francia bajnokság vasárnap esti rangadóján. Aligha kétséges, hogy idén nagy valószínűséggel a PSG megvédi címét, viszont a szezon elején egyelőre több alakulat - Marseille, Lorient - is tartja a lépést a párizsi sztárgárdával.

Ami egyelőre igazán hűen tükrözi a PSG egyeduralmát a veretlenségen kívül (6-1-0), az a gól-statisztika. Christophe Galtier legénysége az eddig eltelt hét bajnokin 25 találatot szállított, s mindössze négyet kapott. Míg a Donnarumma vezette védelem rendkívül stabil, addig a Messi-Neymar-Mbappé támadótrió futószalagon termeli a gólokat. Mbappé hat meccsen hetet lőtt, Neymar pedig még őt is meghaladja a hét párharc során hozott nyolc dugójával. Ehhez képest Messi 7/3-as mutatója akár gyengécskének is nevezhető. Kissé suta analógiával élve látható tehát, hogy a Ligue1-ban oly nagymértékű a PSG hegemóniája, mint az NB1-ben a Fradié.

Abszolút nem irigylem tehát a Lyon gárdáját, akik ezúttal hazai pályán fogadják a párizsiakat. Ugyan a Lyon topcsapatnak számít, a mostani szezont felemásan kezdte Peter Bosz gárdája. Két játéknappal ezelőttig szépen menetelt a szekér a dél-franciák alatt, azonban az elmúlt fordulókban

egymást követően két blama is becsúszott. Előbb az idén meglepetés-csapatnak számító Lorient otthonában égtek meg (3:1), majd a Fradi által megcsapott Monacotól is vereséget szenvedtek (2:1). A lehető legrosszabbkor jött számukra ez a hullámvölgy. Nem lehet egyszerű ezen produktumokból erőt meríteni egy olyan kaliberű együttessel szemben, mint a vendégségbe érkező PSG.

Ugyan a Lyon korábban több alkalommal is eredményesen fel tudta venni a harcot a fővárosiakkal, ám az utóbbi években nem egy esetben még hazai pályán is ki tudták tömni őket a piros-kékek. 2020-ban a Francia Kupában született egy 1:5-ös végeredmény, míg a 2021 tavaszán 2:4-re tudtak nyerni Mbappéék.

Látva tehát a két csapat aktuális formáját, nálam alaptippnek számít 1.60 körüli oddson a vendégsiker. Biztos vagyok benne, hogy Neymarék pont a Lyon-féle francia nagycsapatok ellen szívják fel igazán magukat, érzékeltetve, hogy gall földön párja nincsen a PSG-nek. Emlékezzünk, hogy a gyengélkedő Lille otthonában pár hete hét dugót ragasztottak. Én most ha nem is ennyire brutális kiütést, de egy magabiztos győzelmet várok a párizsiaktól.

A Lyon rossz periódusba került, a PSG pedig ezt könyörtelenül kihasználhatja vasárnap este, így szerintem jelenleg 50%-nál nagyobb annak a valós esélye, hogy lesz két gólnyi különbség a két csapat között a lefújást követően.

Tipp: 0-2-re nyer a PSG

Lyon - Paris SG: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp