Véget ér ma a kosárlabda Európa-bajnokság Berlinben. Két overes csapat a spanyol ás a francia feszül egymásnak, egy hosszú torna végén. Alapvető, hogy az NBA játékosok és az Euro Liga menői, így szeptember közepén, akarva, akaratlan más az induló klubszezonra is gondolnak. Jellemző a sportágban, hogy a sorozatterhelés először a védekezést szedi szét a csapatoknál, miközben a kinti nehéztüzérek rendesen belőhették a gyűrűt a Mercedes-Benz Arénában.

Érdemes a számokra koncentrálni. Mindkét válogatott hatodik hete van összezárva. Augusztusban vb-selejtezőket vívtak, előtte viszont egyaránt négy barátságos meccset vívtak meg. Most a döntővel a 15. mérkőzésüket játszák majd a felek, s ebből ugye ez lesz a 11. tétmeccs – a legfontosabb ütközet! Ha mindkét oldalról csak a számokkal foglalkozunk (ez 28 összecsapás, egy hónapon belül), akkor bizony megállapíthatjuk, hogy elég nagy a merítés ahhoz, hogy matematikai alapon fogadjunk. Gondolkodásunk ésszerű lehet, ugyanis a merítéshez használható meccsek rövid időn belül zajlottak le, azonos keretekkel, ugyanazokkal a játékosokkal. Nézzük is a száraz tényeket.

A franciák kétszer is hosszabbításba bonyolódtak az egyenes kieséses szakaszban, így a megálmodott 151 pontos határt simán lépték át. A lengyelek elleni elődöntőn nem volt ellenfél, tudjuk milyen 40 ponttal kikapni a galloktól..de azért 149 ott is leesett. A csoportmeccseik 3/5-e 150 pont alatti volt. A rajton a németek csak 63 pontot engedtek, a rossz büntetőzés és a csapnivaló 43 %-os duplák ennyire predesztinálta Collet mester az együttesét. Amikor egy kicsit szorosabb találkozóba bonyolódtak (szlovének, magyarok, litvánok), akkor adott volt az overes meccs, egy alkalommal viszont csak 150-ig jutott az eredményjelző a litvánok ellen. Most a spanyolokkal vélhetően fej-fej mellett haladnak majd, azaz dobócsata alakulhat ki. Végül egy érdekes adat: a tíz nyári tétmeccsén 151,1 pont esett a franciák meccsein, a barátságos találkozókkal együtt számolva 153,5-et átlagol.

Nézzük a spanyolok számait. Az egyenes kieséses szakaszban toltak három meccset átlagban kerek 191 pontos meccsátlaggal! A csoportban nem voltak ennyire rettenetesek, ott ugye a kezdésre Bulgáriát megszórták (114 pont), de mikor eldőlt a sima továbbjutás, nyilvánvalóan visszakapcsoltak. Magyarul a play-off-ra koncentrál Spanyolország. A nyers számok így is jók: 166,6-es átlag.

Nekem itt elég is az érvekből. Nyilvánvaló, hogy arra készül a spanyol csapat, hogy belekényszerítse a dobócsatába a franciákat. A 151,5 -es határ szerintem sima-liba.

Spanyolország - Franciaország: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp