Nézegetem a D-csoportban szereplő válogatottak kereteit, s meg kell állapítanom, hogy bizony Tunézia tűnik a legvékonyabbnak. Legutóbbi világeseményén, a 2021-es 2020-as EB-n nagyot ment Dánia, s az Eriksen körüli helyzet nagyon egységessé kovácsolta Kasper Hjulmand legénységét. Amondó vagyok, hogy ezt most behúzza az európai gárda, hiszen ezen a tornán, Ázsia és Afrika csapatainak eddig nem sok babér termett.

Valamiképp szánalmas, hogy a magyar NB1-ből egyedül a Fradi tunéziai légiósa van ott a Katarban. Laidounin túl négy olyan játékosa van az észak-afrikai válogatottnak, aki rendszeresen játszik Európában: Dräger a Luzern jobboldali védője, Talbi a Lorient belső védője, Skhiri a Köln középpályása, és dániai Odense támadója Dzsebali. Összességében nem túlzó az ítélet: bizony ez a keret normális körülmények közt (24 csapatos vb) aligha játszhatna világbajnokságon, még akkor sem, ha van néhány olyan játékosa is Tunéziának, aki peremember Európában: Slimane (Bröndby), Bronn (Salernitana), Khazri (Montpellier). Rendszeres sportfogadóként, és meccsnéző emberként, ha nagyon megerőltetem magam, akkor talán, de tényleg nagyon talán Skhiri személye beugrik a Bundesligából, de a többiek a „fekete ló” kategóriába tartoznak, és nem azért mert rasszista vagyok! Számomra döbbenet, hogy Brazília ellen is felpakolta a 4-3-3-at Dzsalel Kadri, a rutinos, sokat megélt Dánia nem csak játékerőben, hanem taktikai szempontból is ellenfele fölé kerekedhet.

Újra nagy tornán van Eriksen, szűk másfél évvel a koppenhágai dráma után ismét kivezetheti válogatottját a játéktérre. A tavalyi EB elődöntőse, a Nemzetek Ligájában sem aprózta el Hjulmand tanítványai oda-vissza verték aktuális csoportellenfelüket a világbajnok francia válogatottat. Ha összevetjük a dán keretben rejlő lehetőségeket és értékeket a tunéziaival, akkor szerintem nem is lehet kérdés ennek a találkozónak a kimenetele.

Dánia egy emberként áll a nemzeti csapat mellett. Tény, hogy Ausztrália valamivel acélosabbnak tűnik az afrikai együttesnél. Biztosak lehetünk benne, hogy ebből a csoportból az európai válogatottak kellően motiváltak és tovább akarnak lépni a legjobb 16 közé, s mivel eddig ez a torna nem a meglepetésekről szól, úgy gondolom, hogy Dánia is hozza a kötelezőt!

Dánia - Tunézia: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp