Véget ér a téli szünet Németországban is, és ezzel a top bajnokságok tekintetében visszaáll a szokásos bajnoki menetrend a hétvégén. Mióta követem a labdarúgásban történő eseményeket (1990-es évek eleje), nem emlékszem arra, hogy két hónapra leállt volna a Bundesliga télen. Most ez megtörtént a vb, miatt. A nyitányon két gólerős csapat, elsőszámú kapusát elveszítve feszül egymásnak Lipcsében, adott a könnyű over lehetősége.

Tulajdonképpen jót ment az RB az ősszel. Harmadik helyről indulhat az együttes, BL-továbbjutás Real veréssel. Adott egy jó tavasz lehetősége, azonban a rajton van két fontos hiányzója az együttesnek. Gulácsi úgy tűnik, hosszabb távra kidőlt, s jól mutatja a hiány jelentőségét a Frankfurt elleni felkészülési meccsen kapott négy gól. Nem is feltétlenül a magyar kapus nagy védései hiányoznak majd, hanem maga az egyéniség. Összenőve Orbánnal fél szavakkal irányítja a védelmet, vagy mondjuk egy egyszerűnek tűnő kapuskirúgásból fakadó hátrányok: adott egy standard támadásépítés hátulról, Gulácsi kirúgás, mindenki tudja, mikor melyik zónába megy, és mindenki mozog az elfejelt megpattanó labda irányába. Nos, ha itt betli van, akkor egy Bayern szintű csapat gyors labdaszerzés után pár húzásból ziccerig vihet akciókat. Nkunku is sérült, aki a fontos gólok szerzője Lipcsében. Itt viszont szerintem van megoldás, mert a hosszú szünetben Silva, Poulsen felépíthette magát, illetve ne felejtsük, hogy Haidara és Olmo képes a lendületes játékra, míg Timo Werner is jó megoldás lehet. A középpályán a Kampl-Forsberg-Szoboszlai tengely adhat kreativitást a nyitányon vélhetően felpörgő társaságnak.

A Bayern, az a Bayern. Hiába erős az RB, a bukik mégis vendég sikert várnak (1,8)! A hazai gólok megszületésének kedvezhet Neuer sérülése, aki legalább, ha nem hatványozottan olyan hasznos, mint a másik oldalon Gula. Azonban a müncheniek nem lennének azok akik, ha nem léptek volna egy okosat. Lerabolták szokás szerint a piacot, hiszen a Gladbach svájci hálóőre a rögtön bevethető, rutinos és minőségi kategória. Sommert egyébként magam egy igazi bravúrkapusnak tartom, a fő gond Lipcsében ugyanaz, mint a másik oldalon: elég idő volt-e megtanulni a csapat játékát, elég összeszokott lesz-e a védelem. Szerintem lesznek majd betlik, és ezekből kialakulnak majd nagy helyzetek a lipcseiek számára. Nem érdemes ecsetelni, elemezni a Bayern támadóinak minőségét. Müller, Coman és társai nyilván a liga legjobbjai, nem véletlenül azok a számok amik…

Apropó számok! Jók a mutatók, hiszen mindkét csapat három gól fölött átlagol meccsenként. Legutóbbi összecsapásukkor 5:3-ra nyert a szuperkupa-döntőben a Bayern. Szerintem nincs kérdés – nyitány, felfokozott hangulat, új kapusok, overes egymás elleni múlt. Ennek jönnie kell!

RB Leipzig - Bayern München: Gólok száma - Felett/alatt tipp