Máris a 21. fordulóhoz érkezett a férfi Euroliga, és újkori adatgyűjtő, elemző és értékelő szokásomhoz hűen, ismét overre vadászok. A csütörtöki játéknap egyik könnyű esete lehet a szárnyaló Fenerbahce franciaországi vendégjátéka.

Nem nehéz kiolvasni a tabellából, hogy kapáltak idén a Lyon-nak, nem lesz ebből play-off! Aktuális ellenfelük, viszont az előkelő harmadik helyen áll 13:7-es mérleggel (vendéglátóik pont a fordítottját 7:13-at értek el). Érdemes a hazaiak szemszögéből megvizsgálni a számokat és az azokban rejlő lehetőségeket! A Lyon a mérkőzések első három negyedében minimum 50%-ban 39 pont feletti pontot ér el adok-kapok összesítés tekintetében. A legjobb átlagot a második negyed adja 42,15-el. Azonban a végjáték mindig halvány, ami abból fakadhat, hogy az utolsó negyedre eldől mérkőzéseik egy jelentős része, itt, csak 34,7 az átlag. Alapban várom tehát a mérkőzéstől, hogy a félidőben eljutnak a felek 80 pontig, illetve további forgatókönyv, hogy ameddig csak tudja, tartja a lépést ellenfelével a Lyon.

Itt jön be a képbe a török együttes, akinek minden esélye megvan akár arra is, hogy a kaunasi négyes döntőbe bejusson…hacsak, nem épp a litvánokkal kell párosmeccset játszaniuk a Final Four-ért. Nézzük itt is a számokat, főként az első három negyed tekintetében: 41,8; 40,05; 38,55. Ebből látható, hogy folyamatosan egyre kevesebb bont születik a Fener meccsein a mérkőzések előre haladtával. Azonban az utolsó játékrész általában extra (41,1) és az esetek 50%-ban 41, vagy annál több pont születik mérkőzéseik záró negyedében. Érdemes megnézni agymás elleni meccseiket is. A felek a kínált 154,5-et az utolsó négy egymás elleni meccsükön háromszor hozták le. Legutóbb Istambulban csak 147-ig jutottak, s az a forgatókönyv mutatja, hogyan esett össze a Lyon! Akkor a harmadik negyedben 23:10-re nyert a Fener és ezzel a tét nélkülivé váló utolsó játékrészre 19 pontos hátrányba kerültek a franciák – ezért hát a vége igazi lötyögés lett.

Képzeljük el ennek a párosításnak a forgatókönyvét. A Lyon hazai közönsége előtt mindent meg fog tenni azért, hogy bravúrt érjen el, és partiban legyen esélyesebb ellenfelével. Közeli példa is van erre: Lyon-Barca 75:82 – amikor a második negyed 49 pontjára és hátrányra egy 27:21-el válaszolt szünet után a francia együttes. A különbséget jelenti most az, hogy míg a Barca lassan kezd, addig a Fener nem, sőt! Azaz tartani kell a lépést majd, s ebből kiszakadhat egy nagy pontcsata is. Ha így lesz, akkor minimum 80 pont megszületik az első félidőben, de inkább ezt a számok alapján 85 körülire becsülném. Egy erős harmadik negyed (40 pont körüli) azt eredményezheti, hogy egy 30 pont alatti 4. játékrész is elég lesz az over tipp sikeréhez.

Asvel Lyon-Villeurbanne - Fenerbahçe Beko: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp