Piaci rést látok a Real-Pana kosármeccs kapcsán. Szerintem túlzóan elmérik a bukik az over/under határt (161.5-re teszik azt az értéket, ahol mindkettő 1,91!). Azonban ha levesszük a csapatok hosszabbításban szerzett pontjainak számát, bizony a reális érték 158,5-re zuhanna le, átlagokat számolva. Kézenfekvő megragadni az underben rejlő lehetőségeket.

Érdemes megnézni a csapatok pozícionálását az idei szezonra. A Real azért hajt a top4-ért, hogy a play-off során élvezhesse a haza pálya előnyét. Velük szemben a görögök Euroliga szezonja nyilvánvalóan kuka. Jellemző amúgy a Realra, hogy a mérkőzések végén a jó védekezésével nyeri meg a szorosabb meccseit, azonban a nagy kijelentések előtt nézzük a számokat és a várható forgatókönyvet. Jellemzően bekezdenek Hangáék az első negyedben 41,76 a pontátlaguk, azonban innentől kezdve drasztikusan csökken a mutató játékrészről, játékrészre. Az utolsó negyed, már csupán 38,24-es, ráadásul a darabszám is árulkodó: 21 meccsből 13 alkalommal nem volt meg a 40 pont. Mindez 66,6 %-os arány, amivel szerintem most is számolhatunk. Kétfajta forgatókönyv várható, mindkettő esetben hazai győzelemmel kalkulálva. Első:

1. A harmatos görög alakulat hamar 10 pont körüli hátrányba kerül és lelötyög húzd meg-ereszd meg stílusban a mérkőzés.

2. A fásultan kezdő Real hátrányba kerül az első félidőben, majd összekapják a szünetben a védekezést és két 35 pont körüli negyeddel (melyben 15 környékén vagy alatta tartják a Panát) bedarálják ellenfelüket úgy, hogy nem adnak sok dobóhelyzetet aktuális ellenfelüknek.

Mindkettő jó lehet, s most nézzük a Panathinaikos számait. Négyszer kényszerültek az athéniak hosszabbításra, s ha az ezeken esett 87 pontot levesszük, akkor bizony csak 157,24 a meccsátlag. Ha bennhagyjuk, akkor 161,38-at kapunk, s ekkor jöhet a felismerés: EZZEL AZ ADATTAL SZÁMOLTAK A BUKIK! Egyébként a Pana negyedenkénti pontátlaga kiegyensúlyozott: 38,48 - 39,76 között van, ami ismerve a többiek mutatóit nagyon kicsi kilengést tár elénk.

A tipp buktatója, a meccs fő kérdése: lesz-e hosszabbítás. Véleményem szerint nem, mert a Real számára ez egy kötelezően behúzandó házi feladat, nem véletlen a győzelmükre kínált odds: 1,23. A szezon során játszottak egymás ellen, s akkor győztek a spanyolok szoros találkozón: 68:71 (az bizony csak 139!!). Jellemző volt akkor, hogy az első negyed 45 pontja után jött két 30 pontos játékrész. Az adatok elemzése, és azok értelmezése, párosítva a felek lejátszott mérkőzéseinek forgatókönyv történetével, azt sejteti, hogy a 166,5 under határ biztonságos üzletet kínál!

Real Madrid Baloncesto - Panathinaikosz: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp