Ismét bukmékeri hibát vélek felfedezni az Euroliga beárazásánál. Ezúttal a Partizán kaunasi játéknapja kapcsán látok piaci rést az over piacon. A szerbek talán a legponterősebbek az idei szezonban, míg a litvánok épp ellenkezőleg, azaz az egyik leginkább underes csapat. Azonban a motiváció (play-off és majdani Final Four) szempontjából egymás elleni mérkőzésük jelentős súllyal bír az aktuális tabellára.

Kezdjük az alapállással: a négyes döntőnek idei házigazdája Kaunas. Nyilván akkor lenne az igazi a buli, ha a litvánok eljutnának a legjobbak közé, azonban jelenlegi állás szerint még a legjobb nyolc sem fix. Aktuális ellenfele a belgrádi Partizan, aki a szerb rangadót behúzva versenyben maradt a play-off-ért. Nos, nézzük először a vendégek számait. Írtam feljebb, hogy brutálisan jók ebben a tekintetben: mérkőzéseik az első negyedében 50%-ban, másodikban 55%-ban, negyedikben 66%-ban minimum 42 pont születik. Csak ez pesszimista becslés alapján minimum 120 pontot ér, azaz, amennyiben a harmadikban leesik 34, máris jön a 153,5-es határ. Mivel a belgrádiaknak nagyon kell a bravúr győzelem, ezért hozni fogják az őrült támadójátékukat.

Jóval visszafogottabb a kaunasi mutató. Csupán 153,87 pont meccseik átlaga, ami valid, mert egyetlen hosszabbításos meccset sem játszottak még a szezonban (lehet, hogy épp az jön most?). Nézzük a lehetséges forgatókönyvet. A litvánok erősek az első negyedekben: pontátlag 40,3, és az eddigi 23 fordulóból 15 alkalommal kezdtek legalább 38 pontos első játékrésszel. Tehát jó esély mutatkozik arra, hogy egy dobópárbajjal indul a meccs. Érdekes, hogy a Partizánnal szemben náluk a nagyszünet utáni 3. negyed erős: 52%-ban 38 pont fölött, a pontátlag pedig 39,35. Joggal számolhatunk azzal, hogy a második negyed kicsit leül, a számok alapján szünetben vezethetnek a szerbek, azonban a Kaunas bekezd majd a második félidőben. Amennyiben eddig meglennénk, jöhet egy őrült utolsó negyed – megjegyzem a szerbek átlaga 41,36 -, ami akár hosszabbításba is torkolhat.

Jók a számok, rendben vannak az adatok, lessük meg a csapatok egymás elleni mérkőzését. Belgrádban, októberben egy 163 pontos találkozót nyert meg a Partizan, az utolsó negyedben 27:19-el (46 pont). Ez ráerősítenek a mostani overre tippre. Az adatok elemzése és értelmezése azt vetíti előre, hogy a 153,5 egy biztonságos vállalható határ. A bukmékerek a túlságosan a hazai mutatókhoz igazították a 158,5-es átfordulást (over/under 1,91), illetve a meccs tétjét sem vették alaposan számításba. Szerintem vinni kell, amíg vihető!

Žalgiris Kaunas - Partizan Belgrád: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp