Adatelemzési és értelmezési szempontból egy könnyű overt foghatunk meg a Baskonia-Panathinaikos mérkőzésen. Egy papíron erősen overes alakulat fogad egy underest, azonban a tipp ereje nem csak azon a feltételezésen áll, hogy a baszkok dominálnak és győznek (sok pontos meccs), hanem abban is, hogy szerintem hiba csúszott a bukik matematikájába!

Akkor nézzük a tényeket. Az irodák 167,5 pontra teszik az over-under fordulót (mindkettő odds 1,91). A csapatok meccsein lévő pontátlag alapban 164,5-re kerülne, azonban ha kivesszük a felek hosszabbításos meccseit, rögtön lezúg 160,5-re a valós érték. Okosság lenne rámenni egy 170 feletti underre, azonban annyira képes megrázni magát mindkét fél, hogy a 162,5-es overt bevállaljuk. Alaphelyzet, hogy ezen a héten két Euroliga forduló van, s bizony kevés az olyan csapat (mint pl a Barca), akinél a védekezés összeáll, és nem szétesik a második ütközetre. Számíthatunk a hazaiak fergeteges közönségére, és a valós tétre is: a Baskonia nem oly rég listavezető volt, most ugyan csak hatodik, de a top8 teljesíthető. Nem kell más, „csak” be kell húzni a héten Madridban megégő görög elleni csatát. Az adatok remekül néznek ki! Gyakorlatilag az első három negyedben 40 pont felett átlagol a Baskonia: 42.86; 43;36; 40;36, és csupán az utolsó játékrész esik le valamivel negyven alá. Jellemző, hogy a baszkok a közönség szórakoztatására is rámennek, így szerintem egy brutális első félidő után sem fognak leállni – nem lehet őket azonosítani a Real, vagy a Barca mentalitásával (nagy előnynél általában visszavesznek, kijátsszák a támadóidőket stb…).

Biztos, hogy nem ér a play-offra oda a Pana. Azért az előtte tornyosuló tizenakárhány fordulót becsülettel letolják majd a görögök, s próbálnak mindenütt meglepetést okozni. Így volt ez a Real elleni szerdai csörte alkalmával is, ahol a végére nagyan elfogytak. Nézzük az adatokat! Erős első és harmadik negyed, azaz jó kezdést, és jó szünet utáni teljesítményt várhatunk el tőlük: 59 %-ban, illetve 50 %-ban, minimum 39, vagy annál több pontot érő kosár születik meccseiken ezekben a periódusokban.

Érdemes rámenni novemberi athéni összecsapásukra, ahol győzött a Pana (98:83), és minden negyedben minimum 40, vagy annál több pont született. A vér nem válik vízzé! Neki fognak menni egymásnak a felek, és egy negyven feletti első negyedet követően 171,5 feletti overt köthetünk csak 1,45-1,52 között, ami viszont rejt magában rizikót is. A rendelkezésre álló adatok, illetve a bukik felfelé becslése miatt optimális haszon lehet a 162,5 over – megjegyzem, hogy személyes véleményem az, hogy valahol 180 körül lesz itt majd a vége. Azonban semmi saját vélemény, zéró érzelem – csak és kizárólag az adatok alapján, nyugodt szívvel ajánlom ezt a kimenetelt.

Cazoo Baskonia Vitoria-Gasteiz - Panathinaikosz: Pontok száma - Hosszabbítással - Felett/alatt tipp